Política

opinió

A favor de Catalunya

Com tants altres catalans, he llegit la carta que el president Mariano Rajoy ha adreçat a tots els ciutadans de Catalunya. I ho he hagut de fer dos cops, sense entendre encara com ens pot tractar amb tanta prepotència i paternalisme.

Només cal llegir el primer paràgraf per copsar quin és el concepte que el president Rajoy té de la política i de la democràcia. “Imagino el cansament de les eleccions, les campanyes, els partits i també de nosaltres, els polítics”, diu. I hi afegeix: “Més, si és possible, a Catalunya.” Cap demòcrata no hauria de sentir-se cansat ni de les eleccions ni dels partits polítics, i qualsevol persona que es dediqui al servei públic ho hauria de reivindicar, ni que sigui per respecte a si mateix, i a la feina que fan les persones que es dediquen a la política.

Però això no és tot: per quin motiu creu el president Rajoy que aquesta situació de suposat cansament es dóna particularment a Catalunya? Aquí no vam haver de repetir eleccions i si ara en l'àmbit de tot l'Estat es vota el 26 de juny és per la incompetència dels grans partits espanyols. Els catalans estimem la democràcia i no tindrem mai mandra d'exercir-la. Tant és així que volem decidir el nostre futur polític mitjançant un referèndum, i si algú està cansat de les eleccions i la democràcia no som pas nosaltres.

Diu també el president Rajoy que Espanya i Europa són molt importants per a Catalunya, i a la inversa, com a gran argument contra la creació d'un estat català. Gran argument! Però pot estar tranquil. No cal que s'hi amoïni. El futur estat català continuarà atorgant una gran importància a Espanya i Europa a causa dels forts vincles culturals, econòmics i socials que ens uneixen a tots els europeus. No volem crear un estat per posar fronteres de cap mena, sinó per decidir per nosaltres mateixos allò que més ens convé fer amb els nostres recursos, sense anar en contra de res ni de ningú, quines polítiques reforcem i com garantim el progrés de les ciutadanes i els ciutadans.

Hi afegeix, com fa habitualment, que ell està disposat al diàleg amb Catalunya. No és veritat. Si fos així estaria disposat a escoltar sense prejudicis i a negociar per trobar una sortida possible a la situació que vivim. No es pot parlar de diàleg quan et negues a seure entorn d'una taula per abordar la qüestió catalana.

Comparteixo únicament el darrer paràgraf de la carta del president Rajoy, on insta els catalans a decidir si volem continuar avançant o decidim fer marxa enrere. Tot i així, segur que tenim perspectives diferents. Entenc que, des del seu punt de vista, continuar avançant vol dir votar-lo a ell. O sigui, l'immobilisme, la nul·la sensibilitat social i territorial. Des d'una òptica catalana, donar quatre anys més al seu govern implica mantenir la política de setge permanent al nostre autogovern, la judicialització de la política, la suspensió i anul·lació de les lleis que emparen els col·lectius més vulnerables de la nostra societat, la repressió de la llengua catalana en el nostre sistema educatiu, la recentralització administrativa i la campanya gens dissimulada de la diplomàcia espanyola en contra dels interessos de Catalunya.

Crec sincerament que per a la majoria de catalans continuar endavant vol dir perseverar en el camí que hem triat entre tots, i que no és cap altre que la construcció d'un estat que treballi a favor de tots nosaltres, de les nostres institucions i dels nostres drets nacionals. Aquestes són les nostres prioritats a l'hora de continuar avançant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona