Política

Domènech demana el vot socialista per activar el canvi

Batet pregunta als votants de Podem si veuen Iglesias solucionant la crisi, generant consens i negociant amb la UE

ERC considera les crítiques d'Homs “petites penyores de campanya”

L'última setmana de campanya ha engegat amb les crides més evidents al vot útil. En aquesta revàlida electoral, les crides ara posen més que mai l'èmfasi en les possibilitats de formar govern. És en aquesta línia que va reaccionar el candidat d'En Comú Podem (ECP), Xavier Domènech, al vet que va anunciar el líder socialista, Pedro Sánchez, a Pablo Iglesias. Domènech va demanar el suport dels votants socialistes per poder formar un “govern d'esquerres”. “Tots els ciutadans d'esquerres, inclosos la majoria dels votants del PSOE i del PSC, saben que hi ha una opció que garanteix un model d'esquerres, Units Podem, i a Catalunya, En Comú Podem”, va assegurar.

Amb tot, Domènech va dubtar de la “credibilitat” dels socialistes: va recordar que abans del 20-D Sánchez havia dit que Ciutadans “era un partit de dretes i després el va convertir en el seu aliat privilegiat”. Tot això, el dia que ECP va fer públic un nou cartell en què, iconogràficament, compara Rajoy amb el president nord-americà Richard Nixon, i avisa: “Pot anar d'un vot, el teu.” Un esforç més per mostrar-se com l'única alternativa real per fer caure el PP del govern.

La candidata del PSC, Meritxell Batet, va respondre a aquest atac directe posant en dubte la capacitat d'Iglesias per presidir un govern que haurà d'afrontar la crisi, consensuar polítiques amb la resta de partits i negociar amb la UE. En un míting ahir a la tarda a Terrassa, segons recull l'ACN, Batet va demanar als votants potencials d'En Comú Podem que es preguntin: “Iglesias pot ser president? Pot donar respostes en moments complexos de crisi econòmica? Pot construir consensos? Pot anar a negociar a la UE
per reduir el dèficit? Jo no ho crec.”

La batalla pel vot útil es va traslladar a l'àmbit independentista i la pugna per liderar-lo. El candidat de CDC, Francesc Homs, va tornar a la càrrega contra ERC, a la qual va retreure una suposada actitud “equidistant” respecte a la CUP. “El que hauria de fer ERC és ser molt rotunda amb les decisions de la CUP, perquè el que en pot sortir perjudicat és el govern de JxSí”, va subratllar. També va afirmar que els republicans s'havien equivocat buscant “protagonisme” en la campanya i, anant més enllà, els va instar a aclarir quina és
la seva agenda: si la independència o fer un govern d'esquerres. En un míting a Sabadell amb Artur Mas, Homs i l'expresident de la Generalitat van redoblar la crida al vot per “enfortir” Carles Puigdemont i, amb ell, el procés.

Acumulació de forces

Els republicans van treure importància a les noves crítiques d'Homs i les van atribuir a “petites penyores de campanya”. El número dos d'ERC per al Congrés, Joan Tardà, va assegurar que la relació amb Homs era fluida i que no entrarien “en cap competitivitat insana” amb els convergents. “No desitgem que a l'independentisme li vagi malament; cal guanyar la batalla de la participació”, va remarcar, i va recordar els punts d'acord en aquests mesos al Congrés. El mateix Tardà va rebutjar que
un mal resultat de CDC pugui tensar les relacions al govern, i fins i tot va augurar que al setembre hi haurà “un rellançament del procés, amb la moció de confiança”.

Per fer front al partit
de Pablo Iglesias, el candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, va reclamar “concentrar el vot” moderat en el seu partit per evitar un govern “devastador”. “Convé que els moderats ens unim, perquè els radicals i els extremistes s'han unit, i així van les enquestes”, va advertir el ministre de l'Interior en funcions.

Potser [ERC i CDC] pensen que poden defensar els seus mobles, però no estan defensant el país
Xavier Domènech
candidat d'en comú podem
C's menteix a posta i utilitza una cosa molt vella que és la catalanofòbia més grollera i barroera
Gabriel Rufián
Candidat d'esquerra
El que haurien de fer [els d'ERC] és ser molt rotunds amb les decisions de la CUP i no ser equidistants
Francesc Homs
candidat de cdc
El procés ha entrat en un bucle sense sortida, amb acusacions mútues entre CDC, ERC i ECP
Meritxell Batet
candidata del psc
Cal una despolitització de les polítiques públiques i focalitzar les inversions on calgui
Toni Roldán
número 2 de C's per barcelona
Faig una apel·lació a concentrar el vot, no a dividir-lo. Un govern a l'entorn de Podem seria un desastre
Jorge Fernández Díaz
candidat del PP

Pel PSC, el debat de TV3 mostra el “bucle” del procés

La candidata socialista, Meritxell Batet, afirmava ahir que el debat dels candidats catalans a TV3 va evidenciar que el procés independentista ha entrat “en un bucle sense sortida” en què CDC, ERC i En Comú Podem s'acusen mútuament d'haver-lo aturat i “entren en contradicció”.
Per Batet, el debat també va mostrar que “l'única opció política que pot liderar un canvi” al govern espanyol és la socialista, que ofereix com a alternativa al “bucle” la reforma federal de la Constitució com a “únic avenç possible”. Pels socialistes catalans, el proper mandat al Congrés dels Diputats ha de posar fi
a “la via de la confrontació”
i ha d'“obrir espais de diàleg, negociació i pacte” com a resposta al problema polític entre Catalunya i Espanya. “Davant d'un problema polític, només val una solució política”, va defensar Batet en l'acte de signatura del seu compromís amb els ciutadans que van firmar ahir simbòlicament els candidats socialistes al Congrés i al Senat. Pel que fa al debat de TV3, que va tenir una audiència d'1.047.000 persones, segons la Corporació Catalana, el cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va acusar ahir ERC i CDC de convertir-lo en el “blanc principal dels seus atacs” amb l'objectiu de “salvar els mobles” en aquestes eleccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona