Política

Eleccions 26-J

Domènech veu “paralitzat” l'independentisme amb l'ANC a remolc de les decisions del Govern

El sociòleg Manuel Castells afirma que “el procés independentista s'ha autodestruït”

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, veu l'independentisme “paralitzat” després que la Generalitat hagi decidit ajornar al setembre la decisió sobre la continuïtat del full de ruta pactat entre JxSí i la CUP. “L'única explicació que ens donen és un torni vostè al setembre, sense explicar-nos si això significa un nou pacte de govern, un nou full de ruta o uns nous pressupostos. Es pot dir que el procés està bloquejat”, ha indicat durant la roda de premsa d'aquest dimarts al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Domènech també ha apuntat el paper marginal que la societat civil, especialment l'ANC, estan tenint en els últims mesos durant el quals “els partits governants han estat liderant el procés”. Al seu costat, el sociòleg Manuel Castells, que dóna suport a les confluències d'esquerra el 26-J, ha afirmat que les lluites internes en l'independentisme han acabat “autodestruint” el procés.

Domènech ha recordat que, tot i que l'independentisme sigui un moviment important els darrers anys a Catalunya, aconseguint la majoria en les eleccions catalanes del 2015, no és tan majoritari com la defensa del dret a decidir, que comparteix el 80% dels catalans. En Comú Podem aposta per un referèndum pactat amb l'Estat amb la premissa d'un canvi en el govern espanyol que situï les confluències d'esquerres a l'epicentre del poder. Aquesta és, precisament, la decisió principal que els comuns apunten per al 26-J i més tenint en compte que el procés sobiranista està “paralitzat”.

El cap de llista d'En Comú Podem ha lamentat que des de la Generalitat ni tan sols s'hagi explicat què pretenen fer al setembre amb la qüestió de confiança anunciada pel president Carles Puigdemont. “No ens han explicat si això significa un nou pacte de govern, un nou full de ruta o uns nous pressupostos”, ha recalcat. Segons ell, “es pot dir que el Govern està bloquejat fins el setembre” i no se sap de quina manera sortirà del pas.

De la seva banda, Castells ha insistit amb la idea que el procés independentista “s'ha autodestruït”. “Ho dic amb tristos perquè JxSí representava alguna esperança”, ha explicat. “Les històries de sèrie televisiva amb la CUP, el desgavell interna de l'ANC i la descomposició interna de CDC”, en són les causants. “Sort que encara queda ERC”, ha afegit.

Castells ha definit En Comú Podem i les seves aliances estatals com “l'esperança” per resoldre, de cop, les tres crisis de l'Estat: “l'econòmica, institucional i constitucional”. Un pacte amb el PSOE és la garantia d'un govern progressista d'esquerres. Ara bé, Castells creu que en aquesta “transició històrica” que representa el 26-J, només es podrà fer un pacte que “es correspongui amb les demandes de la societat”. “Hem entrat en una època en la que els partits no poden fer el que vulguin, incomplint les promeses electorals”, ha assenyalat. El sociòleg ha justificat en aquest sentit que Podem no donés suport al programa “neoliberal” que Pedro Sánchez i el seu pacte amb C's van presentar a la investidura.

400.000 nous llocs de treball a partir de la “transició energètica”

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha presentat acompanyat per Manuel Castells, les propostes per avançar cap a un canvi de model productiu basat en un nou model econòmic “per sortir de la crisi de manera més justa i econòmicament i ecològicament més sostenible”. Les propostes estrella són el pla de transició energètica, el pla de reactivació de les energies renovables i el pla de nova ocupació, que aportarien al conjunt de l'Estat 400.000 nous llocs de feina.

En Comú Podem proposa una inversió pública i privada de 15.000 milions d'€ (1,5% PIB estatal) que permetria crear més de 400.000 llocs de treball a tot l'estat: de treballadors de l'antic sector de la construcció cap a la rehabilitació d'habitatges i de treballadors formats en I+D per posada en marxa d'energies renovables.

Pel que fa a la transició energètica, Domènech ha plantejat un pla d'estalvi energètic consistent en la rehabilitació de 200.000 habitatges a l'any a cost 0 per a les famílies i que permetria un estalvi de fins a 700 euros per llar a l'any. També en aquest capítol s'apostaria per un pla d'energies renovables, consistent en invertir més en investigació i desenvolupament d'energies solar, eòlica i geotèrmica. A més, volen retirar el decret d'autoconsum energètica per potenciar la generació d'energia per l'autoconsum, prohibir el fracking i tancament gradualment les centrals nuclears fins el 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Retrets d’ERC i Junts a Sánchez per oferir regeneració tard i malament

madrid
Jordi Cordon Pulido
Portaveu de Compromís amb Torroella i l’Estartit (CambTE), a l’oposició

“No veiem clar el projecte de la Fundació Cousteau”

Torroella de Montgrí
ERC denuncia Tolo Moya

ERC denuncia Tolo Moya

estats units

Biden demana la prohibició de l’arma amb què van disparar contra Trump

barcelona
Guerra a Europa

Rússia i Ucraïna intercanvien 95 presoners de guerra

Barcelona
regne Unit

Carles III presenta l’agenda reformista del nou govern laborista

barcelona
Tailàndia

Troben sis estrangers enverinats en un hotel de luxe de Bangkok

Barcelona
Política

Mor Alfons Llorenç, periodista i polític que va participar en la reconstrucció del País Valencià

judicial

El jutge del cas Pegasus no preveu amnistiar, per ara, l’exdirectora del CNI

barcelona