Política

Regne Unit

Triomf del 'Brexit'

Els sis països fundadors de la Unió Europea demanen un “divorci ràpid” al Regne Unit

El comissari britànic Jonathan Hill deixa el càrrec arran del Brexit

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, sol·licita converses urgents amb Brussel·les per “protegir” el lloc d'Escòcia dins de la UE

Els ministres d'Exteriors dels sis països fundadors de la Unió Europea (UE) s'han reunit aquest dissabte a Berlín per analitzar el futur del bloc sense el Regne Unit. En aquesta primera trobada, convocada després de saber-se el resultat del referèndum britànic, els països de la UE han demanat a les autoritats britàniques un “divorci ràpid”.

Per la seva part, el comissari de Serveis Financers de la Unió Europea, Jonathan Hill, ha dimitit aquest dissabte arran del resultat del referèndum britànic. Hill ha assegurat que està “molt decebut” amb la decisió de marxar de la UE però que “el que està fet no es pot desfer” i per això ara cal crear “una nova relació amb Europa que funcioni el màxim de bé possible”. I la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha demanat converses urgents amb Brussel·les per “protegir” el lloc d'Escòcia dins de la UE.

Així doncs, reunits a Berlín, els responsables d'Exteriors d'Alemanya, Itàlia, França, Holanda i Luxemburg també han coincidit en la necessitat de “millorar i transformar” la UE després del ‘Brexit' per protegir els interessos de la resta de països. “Diem, aquí, junts, que el procés ha de començar el més aviat possible per no quedar-nos als llimbs i concentrar-nos en el futur d'Europa”, ha assegurat el responsable d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier. El francès Jean-Marc Ayrault també ha reclamat celeritat i que els britànics no juguin, ha dit, “al gat i la rata”. L'holandès Bert Koenders ha avisat que la situació “ja no és com sempre” i que s'ha d'evitar un buit polític.

Precisament mostra de que la situació ha canviat ha estat la dimissió del comissari d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Unió de Mercats de Capital. Jonathan Hill, polític conservador i aliat de David Cameron, ha admès que va arribar a Brussel·les “com algú que havia fet campanya en contra de l'entrada del Regne Unit a l'euro i que era escèptic sobre la UE”. “Marxo segur que, tot i les frustracions, la nostra adhesió era bona pel nostre rol al món i bona per a la nostra economia”, ha assegurat en el comunicat de la seva dimissió.

El president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, ha dit que ha volgut convèncer Hill de seguir en el càrrec però que respecta la seva decisió. Quan la dimissió es faci efectiva, a partir del 15 de juliol, el vicepresident econòmic de la Comissió, el letó Valdis Dombrovskis, assumirà les competències que fins ara tenia Hill.

“Al principi d'aquesta Comissió, vaig voler que el comissari britànic tingués a càrrec els Serveis Financers, com una mostra de la meva confiança en la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea. Desgraciadament, la situació ara està canviant”, ha assegurat Juncker en un comunicat, on ha preuat Hill com “un vertader europeu, no només el comissari britànic”. “Entenc la seva decisió i la respecto”, ha afegit.

Caldrà veure, ara, com se soluciona la marxa de Hill i si és substituït. D'acord amb els tractats europeus, hi ha d'haver un comissari per cada estat membre de la Unió Europea. La Comissió Europea ha indicat que Juncker “està preparat per negociar ràpidament amb el primer ministre britànic possibles noms d'un comissari de nacionalitat britànica així com la seva possible cartera”.

Tot i això, la Comissió també ha indicat en el seu comunicat que “els comissaris han de ser escollits per les seves competències generals i compromís europeu” i han de ser persones amb una “independència inqüestionable”. El càrrec també requereix l'acord entre el president de la CE i el consell de ministres de la UE, així com la consulta amb el Parlament Europeu.

Escòcia demana parlar amb Brussel·les

Mentrestant, i arran del 62% de suport a la Unió Europea que van mostrar els escocesos en el referèndum de dijous, la seva primera ministra, Nicola Sturgeon, ha reclamat poder negociar directament amb Brussel·les i les capitals europees el seu lloc al club comunitari.

“El consell de ministres ha acordat que demanarem entrar en negociacions immediates amb les institucions de la Unió Europea i altres estats membres per explorar totes les opcions possibles per protegir el lloc d'Escòcia dins de la UE”, ha assegurat Sturgeon des d'Edimburg. La primera ministra escocesa ha convidat els cònsols generals dels països europeus a una cimera a la seva residència, Bute House.

Sturgeon, com ja va anunciar divendres després de la declaració oficial dels resultats, ha reiterat que un segon referèndum d'independència està sobre la taula. “Estem decidits a actuar amb determinació, però d'una manera unitària arreu d'Escòcia, per decidir el camí cap endavant”, ha dit.

Mentrestant, al conjunt del Regne Unit, més d'un milió de persones han firmat una petició reclamant que es celebri un nou referèndum pel ‘Brexit' que impliqui un major percentatge en suport de la sortida perquè aquesta, realment, es faci efectiva. L'elevat nombre de signants implica que el text s'haurà de considerar a nivell de comitè al parlament de Westminster.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.