Política

El govern britànic descarta un nou referèndum

Cameron assegura que malgrat la sortida de la UE el seu país no donarà l'esquena a Europa

El primer ministre subratlla que seran els britànics qui decideixin el calendari de la sortida

El govern del Regne Unit descarta un segon referèndum sobre la sortida de la Unió Europea (UE). El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, però, ha garantit que el seu país no girarà l'esquena a Europa.

Un portaveu del primer ministre ha confirmat aquest dilluns des del número 10 de Downing Street que un segon plebiscit “no està entre els plans” de l'executiu, ja que els ciutadans ja han votat per un “resultat definitiu”.

En la seva primera declaració a la Cambra dels Comuns després del triomf del Brexit, Cameron ha subratllat que cal respectar la decisió “sobirana” del poble britànic, si bé ha admès que les negociacions que cal encetar ara seran “complexes” i “difícils”.š

En aquest sentit, ha advertit que la sortida del Regne Unit de la UE “és una decisió sobirana” i que, per tant, “seran els britànics” qui decideixin com i quan sortir-ne. Ha afegit que així ho traslladarà als representants europeus a la reunió prevista per aquest dimarts a Brussel·les.

De moment, el premier britànic ja ha posat en marxa una “unitat del Brexit” que prepari les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE.

La posició de Cameron contrasta amb la de les institucions europees, que en les darrers hores s'han posicionat a favor d'accelerar la desconnexió del Regne Unit invocant l'article número 50 del tractat de Lisboa.

El primer ministre ha llançat un missatge de tranquil·litat als ciutadans comunitaris que viuen al país, ja que ha afirmat que les seves circumstàncies no canviaran de manera immediata.

Petició d'un nou referèndum

El passat 23 de juny el 52% dels votants van optar per trencar vincles amb Brussel·les i el 48% per mantenir-se a la UE, en una consulta que va registrar un 72,1% de participació.

Aquest cap de setmana, 3,7 milions de ciutadans britànics han donat suport a una petició ciutadana davant el Parlament per anul·lar els resultats del referèndum i celebrar-ne un de nou.

El text, impulsat per William Oliver Healey, demana als parlamentaris la “implementació d'una norma per la qual si el vot a favor de sortir o quedar-se [a la UE] està per sota del 60%, amb una participació inferior al 75%, hauria de convocar-se un altre plebiscit”.

Ahir la comissió de peticions de la Cambra dels Comuns va eliminar 77.000 firmes fraudulentes de la sol·licitud, que tot i així s'ha convertit en la més subscrita de la història parlamentària britànica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts