Política

Alemanya, Itàlia i França descarten negociar amb Londres fins que activi el procés per sortir de la UE

Angela Merkel rebutja converses “formals o informals” sense la notificació de sortida; François Hollande exigeix “no perdre el temps” i Matteo Renzi parla de “girar pàgina” i treballar per aconseguir l'“Europa que hauria de ser”

Els líders d'Alemanya, França i Itàlia han descartat aquest dilluns mantenir cap tipus de negociació “formal o informal” amb el govern britànic sobre el Brexit fins que Londres notifiqui formalment la seva intenció d'abandonar la Unió Europea (UE).

En una reunió conjunta a Berlín, la cancellera alemanya Angela Merkel, el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, han discutit les conseqüències del referèndum del 23-J abans de la cimera de líders europeus que es farà dimarts a Brussel·les amb la presència de David Cameron.

El primer ministre britànic ja va avisar l'endemà del referèndum que ell no activaria el ja famós article 50 del Tractat de Lisboa, que permet iniciar el procés de sortida, sinó que deixarà la decisió per al seu successor, que probablement assumirà el càrrec al setembre.

“Qualsevol estat que decideix marxar de la UE ha de fer la petició, mentre no es fa no es pot prendre cap mesura”, ha constatat Merkel. Tot i que la cancellera alemanya s'ha mostrat més flexible que altres líders europeus en donar temps al Regne Unit davant de la crisi política actual al país, ha demanat també que “les coses es comencin a moure a bon ritme”. “El prerequisit és òbviament que el Regne Unit inici el procediment”, ha reiterat.

El president francès s'ha mostrat més rotund: “Tot i la tristesa, hem de demostrar responsabilitat i no perdre el temps ni per tractar la sortida del Regne Unit, ni per donar un nou impuls a la UE dels 27”, ha assegurat als periodistes. Segons Hollande, “no hi ha res pitjor que la incertesa”, tant política com econòmica i financera, ja que genera “comportaments irracionals”.

“La notificació ha d'arribar el més ràpid possible”, ha exigit. Hollande, ha assegurat que els líders europeus entenen “la situació política al Regne Unit” i la volen “respectar”, però també confien que Londres mostri el mateix “respecte per la UE”.

Matteo Renzi ha destacat que la UE viu un “moment històric” i que cal “sentit comú, responsabilitat i estar alerta”. “El Regne Unit ha decidit, girem pàgina, no podem perdre el temps, hem de respectar les normes i decisions dels pobles sobirans i alhora pensar estratègies en els propers mesos per aconseguir l'Europa que hauria de ser”, ha urgit el primer ministre d'Itàlia. Segons ell, el resultat del referèndum britànic demostra que “és el moment adequat” per repensar la Unió Europea i “escriure una nova pàgina” de la seva història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kazakhstan

El president kazakh convoca un referèndum sobre la construcció d’una central nuclear

Barcelona
Estat espanyol

Detenen a França el germà del sospitós de l’atemptat contra Vidal-Quadras

Barcelona
política

Comuns prioritza la regulació dels lloguers per negociar pressupostos

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança una nova onada de míssils i drons contra Ucraïna

Barcelona
estat francès

Macron accelera els contactes per nomenar primer ministre

barcelona
política

Puigdemont no va marxar de Barcelona fins al vespre

barcelona
Guerra a Gaza

La vaga general a Israel pel retorn dels ostatges afecta carreteres i aeroports

Barcelona
judicial

El jutge de l’Audiència Nacional García Castellón es jubila

barcelona
política

Aval jurídic al congrés d’ERC el 30 de novembre

barcelona