Les conseqüències del 'Brexit'
El govern espanyol referma la seva posició sobre Escòcia apel·lant a la legalitat europea
Sáenz de Santamaría evita aclarir si el seu criteri està relacionat amb la situació política a Catalunya
“La postura d'Espanya és el respecte a la legalitat internacional i europea; les lleis estan per complir-les”, afirma la vicepresidenta
La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat aquest divendres que la posició de l'Estat espanyol sobre la situació d'Escòcia després del Brexit és que la sortida del Regne Unit de la Unió Europa ha de comportar la marxa de tots els territoris. La número 2 de l'executiu popular ha descartat que puguin canviar d'opinió perquè, segons ella, el seu criteri es basa en el “respecte a la legalitat” internacional i europea.
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar dimecres des de Brussel·les que si el Regne Unit abandona la UE, tal com van decidir la majoria dels britànics en el referèndum del passat 23 de juny, “Escòcia també se'n va”.
Durant la co nferència de premsa posterior al Consell de Ministres d'avui, els periodistes han preguntat Saénz de Santamaría si el criteri sobre Escòcia manifestat per Rajoy té relació amb Catalunya i el seu projecte independentista. La vicepresidenta ha contestat a la pregunta de manera esquiua: “La postura d'Espanya és el respecte a la legalitat internacional i europea. Les lleis estan per complir-les, ja siguin les nostres, les comunitàries o el Dret Internacional”.
Independència primer
El ministre d'Exteriors espanyol en funcions, José Manuel García-Margallo, ha concretat una mica més la posició sobre la qüestió escocesa.
En una roda de premsa amb la cancellera argentina, Susana Malcorra, que es troba de visita a l'Estat, García Margallo ha assenyalat que l'única opció perquè Escòcia continuï a la UE passa perquè en primer lloc s'independitzi del Regne Unit i després sigui reconeguda per les Nacions Unides com a Estat independent.
Segons ell, només si acompleix aquests dos requisits Escòcia podria demanar l'adhesió a la UE.
“Tota la resta són somnis d'una nit d'estiu”, ha dit en relació a la possibilitat que territoris com Escòcia i Gibraltar negociïn amb la UE condicions pròpies de la seva nova relació amb la Unió, al marge del que s'apliqui per a Anglaterra.
Gibraltar
L'Estat espanyol plantejarà passat l'estiu a Brussel·les que la qüestió de Gibraltar quedi al marge de les negociacions amb el Regne Unit per concretar la desconnexió d'aquest país de la Unió Europea.
El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha recordat aquest divendres que quan el Regne Unit marxi del club comunitari –una cosa que no es preveu que passi abans de dos anys– deixaran d'aplicar-se a Gibraltar els tractats de la UE.
García-Margallo ha explicat que això és així en virtut de l'article 355 del Tractat de Funcionament de la UE, que especifica que “les disposicions dels tractats s'aplicaran a tots els territoris europeus les relacions exteriors dels quals assumeixi un Estat membre”. En conseqüència, segons el ministre, quan l'Estat membre se'n va, els tractats es deixen d'aplicar també en aquells territoris, com és el cas del Regne Unit respecte de Gibraltar.
El titular d'Exteriors ha insistit que l'Estat espanyol proposarà formalment al Regne Unit la fórmula de cosobirania com a “única solució” possible per als desitjos de Gibraltar de continuar tenint accés a la UE.
Al penyal, una abrumadora majoria de ciutadans va votar a favor de romandre a la UE.
Aquesta oferta de cosobirania seria només “per a un cert període de temps” i s'acompanyaria d'un estatut especial que permetria als gibraltarenys mantenir la seva nacionalitat britànica si així ho desitgen. García-Margallo també ha promès que “es buscaria una fórmula per preservar el seu règim econòmic i fiscal”, sempre que això sigui compatible amb la legislació europea, ha matisat.
“Si el Regne Unit accepta la cosobirania, la seguretat jurídica seria total per a Gibraltar. És una oferta generosa i un bon negoci”, ha defensat el ministre. I és que, segons ell, “fora de la UE fa molt fred”.