Política

Memòria històrica

La Diputació esborra Franco de la seva història

La Diputació de Tarragona revoca el títol de president honorari i la Medalla d'Or de la Província que posseïa el dictador

El ple també acorda la retirada del monòlit franquista del Coll del Moro

El ple de la Diputació de Tarragona va aprovar ahir per unanimitat una moció presentada per CiU, el PSC, ERC i Ciutadans en què es va revocar tots els títols i reconeixements atorgats al general Franco durant la història de la institució. Tots els grups presents en el ple –el diputat David Vidal (CUP) no va poder ser-hi present–, inclòs el Partit Popular, van expressar el seu rebuig al règim dictatorial. Com a conseqüència d'això, es va aprovar revocar l'acord de nomenament de president honorari de la Diputació (11 de juliol del 1945), la concessió de la Medalla d'Or de la Província (15 de febrer del 1951) i l'acord de concessió del bastó de comandament representatiu de la condició d'alcalde honorari i perpetu dels municipis de la demarcació de Tarragona.

El president de la Diputació, Josep Poblet, va centrar la seva intervenció en una declaració d'intencions: “Volem no haver de tractar mai més per deixar cap vigència ni cap vestigi d'aquests que es van acordar en el seu moment.” Tant el portaveu d'ERC, Gerard Aspa, com el de C's, Rubén Viñuales, van qualificar la jornada de “dia històric”.

En la mateixa moció, també es va aprovar retirar el monòlit que presideix la finca del Coll del Moro de Gandesa, propietat de la Diputació, i que conté inscripcions d'exaltació al règim franquista, així com tots els altres elements associats. Poblet es va congratular de “fer net” i que l'emplaçament del Coll del Moro no només deixi de tenir la simbologia de la victòria franquista sinó que es convertirà en un lloc de recerca per part d'investigadors dels seus jaciments arqueològics d'origen iber. La Diputació va fer ahir el primer pas amb l'aprovació de l'atermenament de la finca, que permetrà cedir el terreny a l'Ajuntament de Gandesa.

Injecció als municipis

El ple també va aprovar el conveni amb la Generalitat per desenvolupar un pla extraordinari d'assistència als municipis, dotat amb 15,6 milions. La Diputació avançarà als ens locals els recursos en concepte de deutes reconeguts per la Generalitat per problemes transitoris de liquiditat i que estan pendents de pagament.

La institució també va aprovar per unanimitat una moció de suport a l'Associació de Micropobles de Catalunya i una altra per a la millora de les estacions i el servei de Renfe a la demarcació i en suport de les demandes dels treballadors d'Adif.

LA DATA

11.07.45
La Diputació
acorda el nomenament de Franco com a president honorari de l'ens.

LA FRASE

No volem tractar mai més cap vigència ni vestigi d'aquests que es van acordar en el passat
Josep Poblet
President de la diputació de tarragona

LA XIFRA

15,6
milions d'euros
és la dotació que avançarà la Diputació als municipis en concepte de deutes de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia