Política

Municipal

Pacte de continuïtat

ERC té majoria absoluta però ha reeditat l'acord amb el PSC

El govern municipal no preveu grans equipaments i se centra en “la cura dels detalls”

La promoció econòmica, prioritat

L'oposició critica que l'alcalde sigui alhora diputat
al Parlament

El pacte entre ERC i PSC a Solsona pot sobtar, especialment perquè en el procés independentista que viu Catalunya les dues formacions estan a anys llum de distància. La política de pactes municipals, però, moltes vegades viu al marge d'això. I en el cas de la capital del Solsonès, l'acord entre ERC i PSC no és nou sinó que s'ha de buscar fa dos mandats, quan aquestes dues formacions i El Comú van pactar per posar fi a l'hegemonia de CiU fins aquell moment. Després, tot i que ERC té majoria absoluta, l'acord entre republicans i socialistes ha continuat, i les dues formacions en fan una valoració positiva.

El govern que encapçala l'alcalde, David Rodríguez, aposta per una mandat centrat a “tenir cura dels detalls” després que els quatre anys anteriors es van fer equipaments com el centre cívic, la sala polivalent i la biblioteca, que de fet es va estrenar ja en aquest mandat. No significa que no es facin inversions. De fet s'està fent la gossera, millores a la piscina, ara es farà una millora a la xarxa d'aigua de 300.000 euros i es millora l'enllumenat. Però no es preveuen grans equipaments i caldrà veure com es fa front a temes com el tanatori o la casa dels gegants del carnaval. L'alcalde destaca que amb la desaparició del pla únic d'obres i serveis i els deutes de la Generalitat amb l'Ajuntament –ara acaba de pagar mig milió que devia del 2011– i la capacitat inversora limitada és complicat afrontar grans obres. Però defensa l'aposta per l'atenció als barris, pel dia a dia de la ciutat i que a Solsona s'hi visqui bé, i també pel control de les finances. En canvi, des de l'oposició es critica un cert immobilisme. Des de CDC, Marc Barbens lamenta que “no hi ha hagut una transformació” en aquest mandat, mentre que Òscar Garcia, de la CUP, ho deixa que hi ha “pocs canvis i una tendència continuista”. Tots dos ho atribueixen en part al fet que molts regidors són nous. I Barbens ho vincula amb la manca de presència de l'alcalde. De fet, el fet que l'alcalde compagini el càrrec amb el de diputat al Parlament no convenç l'oposició. La CUP considera que hauria de renunciar a un dels dos càrrecs i CDC, que ha comportat una “falta de lideratge”. Els dos grups també demanen que no s'usi la majoria absoluta per no parlar dels temes amb l'oposició.

Entre els temes que destaquen tant el govern com l'oposició hi ha l'aposta per la promoció econòmica. L'alcalde destaca que la mitjana d'atur és menor a la de Catalunya però que cal seguir apostant per l'Agència de Desenvolupament i la col·laboració tant amb Cardona com amb altres poblacions. Per part seva, Marc Barbens troba a faltar “suport polític” a l'Agència i una aposta clara.

DAVID RODRÍGUEZ (ERC) Governa amb el PSC tot i que ERC té majoria absoluta
EL CONSISTORI

ERC revalida la majoria absoluta

En les eleccions municipals del maig del 2015 Esquerra, amb David Rodríguez al capdavant, va revalidar la majoria absoluta que ja ostentava el 2011. ERC ha mantingut sempre el pacte amb el PSC que té des que el 2007 van editar un tripartit (que llavors també incloïa El Comú).

les claus

Capacitat inversora

Solsona és una
ciutat petita amb un pressupost en què les inversions no superen els 500.000 euros enguany. L'Ajuntament depèn molt dels diners d'altres administracions El govern vol prioritzar la millora dels serveis, amb la inversió en enllumenat i en la xarxa d'aigua. I tirar endavant la gossera. Caldrà veure què passa amb altres temes com el tanatori i la casa dels gegants del carnaval.

Un nou consistori

Les eleccions del 2015 han deixat un nou ple amb la irrupció de la CUP.

Gerència

La menor presència de l'alcalde a Solsona
ha canviat la gestió del govern municipal amb
la inclusió d'un gerent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia