Política

Mas farà tàndem amb Munté

L'expresident proposa una presidència bicèfala que tindria funcions de coordinació i representació del nou partit

Mas anirà a primàries el dia 23 si el congrés de refundació així ho aprova diumenge

“No tinc cap aspiració política, estic aquí per ajudar.” L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir la seva candidatura a presidir el nou partit que ha de quedar configurat aquest cap de setmana com a resultat de la refundació de CDC.

La proposta de Mas és que la nova presidència, de dues persones, sigui paritària, és a dir, que la formin un home i una dona. Si el congrés de la setmana que ve aprova aquesta bicefàlia, fonts del partit ja van avançar ahir que l'expresident es presentarà fent tàndem amb l'actual consellera de la Presidència, Neus Munté, que hores d'ara ja hauria acceptat l'oferta sempre i quan no es vulneri el règim d'incompatibilitats entre càrrecs institucionals i orgànics que els militants aprovin diumenge.

D'aquesta manera, Mas es proposa agafar les regnes de la constitució d'aquest nou partit després d'uns dies de converses i debats amb altres dirigents polítics, entre els quals hi havia el president Carles Puigdemont, com ahir va reconèixer Mas. Un nou partit, el nom del qual es donarà a conèixer divendres al vespre, que quedarà configurat el diumenge que ve un cop la militància i els simpatitzants acordin les bases fundacionals, això és, el cos ideològic, l'estratègia i les normes de funcionament. Ahir al matí hi havia registrades unes dues mil persones per assistir al congrés que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de juliol a la zona del Fòrum de Barcelona.

Però no serà fins al 23 de juliol que el partit començarà a pedalar, ja que serà aquell dia quan les bases designaran, per un procés de primàries si així ho acorda el congrés, les persones que gestionaran aquesta nova formació. De moment, ahir només es van donar a conèixer els primers candidats a la presidència, la parella formada per Mas i Munté, i no es descarta que n'hi pugui haver d'altres, segons apuntaven fonts del partit convergent.

L'expresident de la Generalitat ha estat el primer a fer el pas endavant i ahir va donar valor a aquesta configuració “inèdita” de presidència que estarà dedicada bàsicament a tasques de coordinació i representació institucional. La intenció, a més a més, és que estigui desvinculada de la direcció del partit, el verdader òrgan executiu, formada per dotze persones. De nou, això serà així si diumenge prospera la proposta que han llençat els impulsors del nou partit que, d'altra banda, no deixen de ser els dirigents actuals de CDC. La candidatura de Mas-Munté quedaria desvinculada de la llista de 12 persones que aspirin a la direcció executiva.

I tot plegat per fer d'aquest nou partit una formació amb segell del segle XXI, “d'ampli espectre” i “màxima integració”, en paraules de l'expresident. Mas, a més a més, aposta perquè el nou partit es “feminitzi” –és partidari d'aplicar els criteris de paritat també en l'òrgan directiu– i es “rejoveneixi” amb la incorporació de noves persones, algunes de les quals haurien de provenir de l'àmbit que és més pròxim al ciutadà, és a dir, dels ajuntaments. Feminitat, joventut i municipalisme serien, doncs, alguns dels valors d'aquesta formació que de ben segur també es veuran en la candidatura que es presenti a la direcció executiva. De moment, només s'ha posicionat per encapçalar l'òrgan directiu l'exconseller de Justícia Germà Gordó, i tot apunta que l'actual president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, també ho farà.

Mas ja va avançar ahir que no es posicionarà públicament a favor de cap candidatura. “No designaré cap persona ni llista, això ho hauran de decidir les bases del nou partit.” Com a exemple de renovació, i per respondre als que consideren que la seva presència a dalt de tot del nou organigrama no s'adiu precisament amb un rentat de cara respecte del que ha estat CDC, Mas ja va avançar que “per voluntat pròpia” no repetiran en els nous càrrecs orgànics l'excoordinador general i ara conseller Josep Rull, els vicesecretaris Francesc Homs i Lluís Corominas, i el coordinador de règim intern, Francesc Sánchez. A més, i tal com li han fet arribar altres persones del partit i de fora, el seu paper es pot considerar de “pont” entre l'antic i el nou que naixerà divendres, el nom del qual serà triat per la militància entre dues propostes; una amb el nom de Convergència i una altra sense fer-hi referència, d'acord amb el que va decidir la militància el mes de maig passat.

LES FRASES D'ARTUR MAS

Puc exercir la funció de pont entre una riba i l'altra, entre l'experiència i el que ha de néixer
Ho haurà de decidir el congrés, però jo no em poso límits temporals perquè no tinc cap aspiració política

Puigdemont no estarà a la direcció

Mas també va avançar ahir que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no formarà part de cap candidatura per entrar a la direcció del nou partit. “Puigdemont està dedicat al 100% a la seva tasca al capdavant de l'executiu”, va assegurar el dirigent nacionalista després d'admetre que ha estat amb Puigdemont, amb qui ha mantingut les darreres setmanes llargues converses sobre el nou partit.

Sense Puigdemont a la presidència del partit ni en l'òrgan de direcció, tot sembla indicar que a l'actual president de la Generalitat se li reserva el lloc per al qual va ser designat el gener d'aquest any. Així, és probable que Puigdemont es presenti per revalidar el càrrec de president de la Generalitat, possibilitat que ell mateix va deixar entreveure ja fa un parell de mesos. L'exalcalde de Girona és el càrrec institucional més alt que té CDC i que tindrà també el nou partit que es configuri a partir del cap de setmana vinent. Mas ahir ja va confirmar que pel que, fa a aquesta nova responsabilitat, “Puigdemont ho està fent molt bé”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia