Política

Una ciutat més eficient

El govern ampostí aposta per les polítiques d'ocupació i per dissenyar un municipi més sostenible i que visqui de cara a l'Ebre

El grup de CiU sosté que els republicans improvisen i que els falta experiència de govern

L'alcalde diu que el govern de CiU no feia inversions de manteniment
L'oposició reclama accions concretes i la rebaixa de l'IBI

L'Ajuntament d'Amposta va passar d'una majoria absoluta de CiU a una altra d'ERC a les passades eleccions municipals. I els republicans sostenen que s'han trobat una ciutat “abandonada” on no es feien les inversions adequades per mantenir les instal·lacions i els serveis públics en bon estat, alhora que aposten per un nou model d'Amposta més sostenible i eficient, que visqui de cara al riu Ebre i dispose d'un carril bici que permeti recórrer tot el municipi (que connecte tots els trams existents). “Tenim una idea molt clara de com volem que sigui la ciutat del segle XXI: eficient, sostenible i amb uns recursos ben invertits”, ha explicat Tomàs, que s'inspira en el model de ciutats nòrdiques. En aquest sentit, una de les actuacions que emprendrà el govern local és la renovació de l'enllumenat, amb una inversió de 3,3 milions d'euros. “Hem de donar exemple a la gent si volem un municipi més sostenible i aconseguir reduir les emissions de CO2”, ha dit l'alcalde.

I l'altra aposta del govern ampostí és la creació d'ocupació. “La principal preocupació dels veïns és la falta de llocs de treball. Des de l'Ajuntament no podem contractar tots els aturats però sí impulsar plans d'ocupació i fer la ciutat més atractiva perquè les empreses s'instal·len als polígons industrials”, ha assenyalat Tomàs. En aquest sentit, es farà arribar la fibra òptica als polígons.

Les inversions municipals previstes per enguany tenen un pressupost d'1,8 milions d'euros, però els grups de l'oposició lamenten que no s'hagi executat res del previst. “El municipi no va endavant, no es fan inversions. S'improvisa i es destina el romanent de tresoreria a tornar els diners als bancs, quan l'endeutament de l'Ajuntament d'Amposta no arriba al 50%”, ha manifestat el portaveu del PSC, Francesc Miró, que admet que ERC accepta moltes de les seues propostes però després no les executa. En aquest sentit, una de les reclamacions dels socialistes és reduir l'IBI a tota la població i no fer-ne només bonificacions.

Més dures són les crítiques del grup de CiU, que fins fa un any era al govern municipal. “No han fet res, la ciutat està bruta, ni tan sols han repintat els passos de vianants”, ha comentat la portaveu de CiU a l'Ajuntament, Isabel Ferré, que va assumir el paper de portaveu arran de la dimissió de l'exalcalde Manel Ferré. A més de la inactivitat, el grup de CiU rebutja que s'augmente la despesa en actes lúdics. “La Festa del Mercat a la Plaça ha costat 65.000 euros més i no s'ha fet res diferent de les anteriors edicions”, ha assegurat Ferré. Però la crítica més dura de CiU és pel retard en l'obertura de la residència de gent gran. “L'obra està acabada però no fan més que posar excuses per no posar-la en marxa, queda clar que no és la seua prioritat”, ha dit la portaveu de CiU. Per la seua banda, l'alcalde ampostí precisa que d'aquí a un parell de mesos es podrà obrir i que el principal entrebanc que s'han trobat ha estat l'enllumenat.

El regidor de Plataforma per Catalunya, Germán Ciscar, que ha deixat la militància del partit xenòfob, manté que el canvi de govern ha suposat un canvi important en la relació amb els grups de l'oposició. “Accepten moltes de les propostes que plantejo com els incentius per contractar desocupats, el pla hidràulic per evitar inundacions o la unitat de pediatria”, ha manifestat Ciscar, tot i que no comparteix altres actuacions com la compra de l'edifici del Sindicat o la figura del defensor del ciutadà. El govern ampostí ha inclòs propostes de tots els grups municipals en el pressupost d'enguany. “Hem incorporat dues propostes de cada grup municipal al pressupost”, ha dit Tomàs.

ADAM TOMÀS (ERC) És alcalde d'Amposta amb majoria absoluta i tornarà a presentar-se el 2019
EL CONSISTORI

Majoria absoluta d'Esquerra

La candidatura d'Esquerra d'Amposta-AM incorporava gent d'ICV i va aconseguir la majoria absoluta per sorpresa. CiU es va quedar amb persones regidores, una de les quals ha deixat el grup i ara és no adscrita; el PSC en va aconseguir dos; i PxC un, que s'ha donat de baixa del partit.

les claus

PAM

L'equip de govern d'Amposta treballa en la redacció d'un pla d'actuació municipal (PAM) que presentarà el pròxim setembre i que detallarà les actuacions que es duran terme fins al 2019. Tomàs sosté que de les 150 propostes electorals de la seua candidatura n'ha executat 60.

DIETES de l'EXALCALDE

L'Ajuntament es personarà com a part interessada en el cas de les dietes que l'exalcalde convergent Manel Ferré hauria cobrat de manera fraudulenta. El jutjat número 2 d'Amposta investiga el cobrament de 23.630 euros de Ferré entre els anys 2011 i 2014, unes dietes que hauria cobrat per duplicat i que no corresponien a la seua feina com a alcalde.

polítiques d'ocupació

Les enquestes ciutadanes elaborades per l'Ajuntament posen sobre la taula que la principal preocupació dels ampostins és la falta de llocs de treball. És per això que el govern local aposta per les polítiques actives d'ocupació, amb un pressupost de 900.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona