Política

“Aliats governi qui governi”

ÀNIM ·

Obama felicita Rajoy pel progrés d'Espanya i demana “un govern estable i que funcioni”

Sánchez, Rivera i Iglesias obtenen tres minuts d'atenció

Un president dels Estats Units que d'aquí dos mesos abandonarà el despatx oval i un president del govern espanyol que suma ja dos-cents dies en funcions es van donar cita ahir al palau de La Moncloa per blindar l'amistat entre Washington i Madrid al marge de les interinitats. L'insòlit paisatge espanyol –amb una governabilitat incerta fins i tot després de repetir-se eleccions i amb risc de precipitar-se a una tercera votació– no va passar desapercebut a Barack Obama, que es va comprometre a preservar la relació amb Espanya en qualsevol cas: “Som aliats i serem aliats governi qui governi.” Obama, que l'11 de maig del 2010 va fer una trucada transoceànica a José Luis Rodríguez Zapatero per reclamar-li mesures contra la crisi, va felicitar ahir Mariano Rajoy i el poble espanyol pel “progrés econòmic dels últims anys”. “Ha estat un camí difícil, però molts dels canvis efectuats estan començant a donar resultats”, va dir al final d'una visita llampec de 24 hores entre Madrid i la base gaditana de Rota.

La convulsió a Dallas (Texas) per l'esclat del conflicte racial va forçar Obama a escurçar el seu programa de viatge a Espanya en l'única visita que ha realitzat durant el seu mandat presidencial iniciat el 2008. Després que l'Air Force One va aterrar dissabte a la nit a l'aeroport militar de Torrejón de Ardoz (Madrid), Obama era rebut ahir al matí pel rei Felip VI al palau reial i a les dues del migdia per Rajoy a La Moncloa.

Tot i que d'entrada va regalar lloances als seus amfitrions, Obama no es va estar de recordar que l'economia espanyola “ha de continuar millorant” en temes com el de l'elevat atur juvenil. A banda de l'economia, la primera cita Rajoy-Obama al palau de La Moncloa va servir per abordar el sacseig europeu pel Brexit, la contribució a l'OTAN, l'estat de les bases nord-americanes de Rota (Cadis) i Morón (Sevilla), la crisi dels refugiats, la situació a Cuba i a Veneçuela i la pau a Colòmbia.

“Govern que funcioni”

L'afer que va despertar més atenció en la breu compareixença de tots dos al saló Tàpies de La Moncloa, però, va ser la inestabilitat política espanyola. “És important tenir a Espanya un govern estable i que funcioni”, va constatar en primer lloc Obama. “Però la relació entre Estats Units i Espanya no depèn de qui estigui al govern i tinc confiança que, estigui qui estigui en el govern que es formi, mantindrem una bona relació”, va afegir a continuació. El mandatari nord-americà no va voler abordar si una eventual elecció de Donald Trump com a president pot posar en risc l'aliança atlàntica i es va limitar a dir que té “molta confiança en el poble americà, els seus valors i el seu sentit comú”.

Rajoy va recollir el guant que li oferia Obama amb un lapsus verbal que li va passar desapercebut i que semblava obrir la porta a unes terceres eleccions, perquè va garantir que a l'Estat espanyol la política exterior i de defensa es mantindrà “sigui quin sigui el resultat de les eleccions”. Lapsus al marge, però, Rajoy va aprofitar l'altaveu de la vista del primer president nord-americà a Madrid en quinze anys per reclamar ser investit aviat amb l'aval del partit sobre el qual recau el seu desbloqueig, el PSOE. “Estic absolutament convençut que tothom actuarà amb responsabilitat i que Espanya tindrà un govern aviat”, va dir Rajoy al seu convidat després de prometre-li que farà “tots els esforços necessaris” per fer-ho al més aviat possible. “Ja ha transcorregut massa temps amb un
govern en funcions i no es pot jugar amb foc; si repetir les eleccions ja va ser una mala notícia, tornar-les a repetir ja seria una broma”, va dir Rajoy, que va suscitar el somriure d'Obama.

Després d'abandonar La Moncloa i ja a l'aeroport de Torrejón, el rellotge d'Obama encara va trobar deu minuts per repartir-los entre Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans), a raó de tres minuts per a cadascun. Curiosament, tots tres tenen la fotografia amb Obama però l'ambaixada a Madrid no va voler divulgar-les ahir. Sánchez va parlar amb Obama del Brexit i de bàsquet i Rivera va celebrar el “plaer de parlar i intercanviar unes paraules” amb ell. Els breus diàlegs van ser l'últim punt del viatge a Madrid, d'on Obama va volar a Rota per oficiar la primera visita a la base gaditana d'un inquilí de la Casa Blanca abans de tornar a Washington.

LES FRASES

Felicito Rajoy i el poble espanyol pel progrés econòmic dels últims anys; ha estat difícil però comença a donar resultats
Barack Obama
president dels estats units
Ja ha passat massa temps amb un govern en funcions i no es pot jugar amb foc; tornar a repetir les eleccions ja seria una broma
Mariano Rajoy
president espanyol en funcions

ERC denuncia un vet a ser rebuts

Els portaveus d'Esquerra Republicana (ERC) al Congrés dels Diputats i al Senat, Joan Tardà i Santi Vidal, van lliurar ahir al matí una carta al consolat general dels Estats Units a Barcelona per denunciar el “vet” del cap d'estat i el govern espanyol a partits catalans i bascos per poder conversar amb el president nord-americà Barack Obama en la seva visita de 24 hores a l'Estat espanyol.

L'acte de denúncia es va fer coincidir amb la ronda d'entrevistes que Obama va celebrar ahir a Madrid amb representants d'altres grups polítics com Sánchez (PSOE), Iglesias (Podem)
i Rivera (C's) i que va ser més breu del previst per l'escurçament del viatge oficial de tres dies a 24 hores. “Denunciem que l'administració espanyola ha fet mans i mànigues perquè avui no poguéssim ser a Madrid amb Obama”,
va denunciar Tardà.

En contrast amb l'enuig d'ERC, IU de Madrid va voler protestar contra la visita de Barack Obama tot i que el seu últim cap de cartell per Units Podem, Pablo Iglesias, estava entre els escollits per Obama per a una entrevista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona