Un frau de gairebé 45 milions d'euros

El jutge acusa els implicats d'haver-se embutxacat uns diners que haurien d'haver anat a parar a les arques municipals

La interlocutòria dictada pel jutge Baltasar Garzón ahir a la nit consta de 15 pàgines on estructura la trama, el paper que hi tenia cadascun dels implicats i les operacions fraudulentes que haurien comès. Aquests són, textualment, els arguments i les acusacions més greus que recull Garzón en l'escrit:

Grup organitzat.

«De les actuacions es desprèn la existència d'un grup organitzat al voltant de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb ramificacions amb altres localitats de Catalunya, Andorra, Suïssa, Gibraltar, Portugal, les illes Madeira i Caiman».

Les activitats il·lícites del grup.

«Han consistit en aconseguir modificacions dels plans d'ordenació urbana, el cobrament de comissions, suborn, frau a Hisenda, frau en les subvencions de la Unió Europea, exaccions il·legals i tràfic d'influències entre els components del grup, aprofitant els càrrecs institucionals d'uns, la posició i contactes polítics d'altres i la activitat empresarial dels demés».

Operacions investigades.

El jutge recull en la interlocutòria les tres operacions urbanístiques investigades i que han donat peu a la investigació i descobriment de la suposada trama de corrupció. Les identifica com Operació Pallaresa (Santa Coloma de Gramenet 2001-2005), que correspon al projecte de construcció d'un gran complex d'oci i residencial en què hi ha implicades les empreses Proinosa, propietat de Josep Singla, en llibertat sota fiança, Prosavi i Exportaciones Inmobiliarias SL. La segona és l'Operació Badalona (2002-2004), que té a veure amb la compra-venda d'un solar al port esportiu de Badalona per part de la societat pública Marina de Badalona SA i en què els beneficiaris haurien estat les empreses Espais, propietat de Lluís Casamitjana, en llibertat sota fiança, i Procam. Lluís Prenafeta, Macià Alavedra i Lluís Garcia Sáez, tots tres empresonats, van actuar de mitjancers i van rebre importants sumes de comissions. En aquesta operació apareix també el nom de Lluís Renau Folch, exdirector general de Seguretat del govern de Jordi Pujol, que haurien rebut 120.000 euros. La tercera operació urbanística és la radicada a Sant Andreu de Llavaneres i anomenada Operació Niesma (2003-2007). Igual com en els altres dos casos, l'Ajuntament amb govern de PP i PSC va augmentar el volum edificable d'una finca comprada per l'empresa Niesma Corporació SL instrumentada per Garcia Sáez i posteriorment venuda a una altra societat. De nou Alavedra, Prenafeta i Garcia es van embutxacar sucoses comissions. En totes tres operacions urbanístiques irregulars els acusats s'haurien repartit gairebé 45 milions d'euros que els ajuntaments de Santa Coloma, Badalona i Llavaneres van deixar d'ingressar.

Operacions sota sospita.

«Hi ha altres operacions que també estan sent investigades i en les que igualment existirien irregularitats amb comissió d'il·lícit legal. Totes són, a l'Ajuntament de Santa Coloma, el projecte de pàrquing del Fondo, Moragas i Banús, el mercat del Fondo, la Ciba, Dr. Ferran, guarderies, a través de les activitats de l'empresa pública Gramepark, presidida per Manuel Dobarco Touriño i sota el control de l'alcalde Bartomeu Muñoz Calvet; desviació de fons de cohesió europea i pagaments per a l'obtenció del contracte de neteja per part de l'empresa Limasa» propietat de Manuel CarrilloMartín, en llibertat sota fiança.

Desviament de fons eurpeus.

«Entre els dies 16 i 29 d'abril de 2009 es va tenir coneixement de la possible emissió de factures per part de l'Ajuntament de Santa Coloma amb la finalitat de justificar la destinació d'uns fons europeus. Les converses (intervenció telefònica) es van produir entre Lluís Garcia Sáez, Bartomeu Muñoz, Pasqual Vela, Manuel Dobarco i Emili Mas Margarit, gerent de l'Institut Català del Sòl. Segons es desprèn d'aquests contactes, l'Ajuntament hauria modificat el destí de fons procedents de la Unió Europea (fons de cohesió) o utilitzat una suma inferior a la declarada (...). S'hauria justificat l'ús irregular d'aquests fons mitjançant l'emissió de factures falses en una suma total d'1.300.000 euros.

ELS NOMS DE LA TRAMA

Bartomeu Muñoz
Alcalde de Santa Coloma de Gramenet (PSC)
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, suborn, frau en subvencions, frau a Hisenda, exaccions il·legals i falsedat en document oficial.
Lluís Prenafeta
Exsecretari general de la Presidència (CiU)
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals i tràfic d'influències.
Macià Alavedra
Exconseller de Governació i Economia (CiU)
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals i tràfic d'influències.
Lluís Garcia Sáez
Exdipuitat del PSC i cervell de la trama
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals i tràfic d'influències, un delicte de frau de subvencions i falsedat en document oficial.
Manuel Dobarco
Regidor d'Urbanisme de Santa Coloma (PSC)
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, frau en subvencions, frau a Hisenda, exaccions il·legals i falsedat en document oficial.
Pascual Vela
Gerent d'alcaldia de Santa Coloma (PSC)
Acusat de frau i exaccions il·legals i encobriment.
Lluís Casamitjana
President de la promotora Espais SL
Acusat dels delictes d'associació il·lícita, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i frau a l'hisenda pública.
Josep Singla
President de la promotora Proinosa
Acusat d'associació il·lícita i tràfic d'influències.
Manuel Carrillo
President de l'empresa de neteja Limasa
Acusat del delicte de suborn.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.