Política

May, nova ‘premier'

Cameron avança la seva renúncia i la ministra de l'Interior el succeirà a partir de demà

Andrea Leasom renuncia a les primàries ‘tories' per accelerar la transició

Eagle desafia el líder laborista a unes primàries

No se sapquin lloc ocuparan en el govern Johnson, Gove ni Leadsom
No és clar si
es convocaran eleccions o no
al setembre

Theresa May es convertirà en nova primera ministra britànica dimecres a la tarda, segons va confirmar l'actual premier, David Cameron, ahir, després que Andrea Leadsom, rival de May en les primàries, que s'havien de celebrar el 9 de setembre, va dir ahir que es retirava. Leadsom va comparèixer davant de
la premsa i va anunciar: “Necessitem un lideratge fort de manera immediata per començar a treballar en la retirada de la Unió Europea. Una campanya de nou setmanes [la de les primàries tories] en un moment tan crític és altament indesitjable”.

Leadsom va dir que May, que ha estat la ministra de l'Interior durant els últims sis anys, té el suport de més del 60% dels parlamentaris del Partit Conservador (199 diputats van votar per ella). “Està col·locada de manera ideal per implementar el Brexit en els millors termes possibles per als ciutadans britànics i ha promès que així ho farà”, va dir Leadsom, que va donar les gràcies als 84 diputats del seu partit que van votar per ella. I va afegir: “En qualsevol cas és menys del 25% de suport del grup parlamentari, i després d'una acurada consideració no crec que sigui prou suport per liderar un govern sòlid i estable. La meva conclusió és que els interessos del nostre país estan millor servits per un govern immediat d'un primer ministre amb un suport fort.”

Leadsom s'havia convertit en la candidata del Brexit en les eleccions primàries del seu partit del 9 de setembre. Leadsom, actual secretaria d'estat d'Energia, va quedar molt tocada després que el diari The Times publiqués dissabte que ella havia suggerit que May tenia menys possibilitats per no haver estat mare. Ahir li va demanar disculpes per aquelles declaracions.

Després de la decisió de Leadsom va comparèixer el primer ministre a Downing Street i va declarar: “Estic encantat perquè no hi haurà una campanya prolongada per escollir el nou líder conservador, crec que Andrea Leadsom ha pres la decisió correcta i Theresa May té el suport majoritari del grup parlamentari. També estic encantat que Theresa May sigui la nova primera ministra; és forta, és competent, és més que capaç de proveir el lideratge que el país necessita en els propers anys, i té tot el meu suport.”

Cameron també va dir que li donaria el relleu al més aviat possible, que avui presidiria l'última reunió del seu gabinet, demà participarà en l'última sessió de control del Parlament, a la tarda es reunirà amb la reina per renunciar al seu càrrec i Theresa May es convertirà així en nova primera ministra. Aleshores May haurà de preparar el nou govern per liderar el país en les negociacions amb la UE.

La successora de Cameron va reiterar que “Brexit significa Brexit, i farem que sigui un èxit”, i va dir que el seu objectiu serà unir el país, i va afegir: “Donarem a la gent més control sobre les seves vides.” Abans havia afirmat que no activaria l'article 50 per sortir de la UE fins l'any que ve. No se sap encara quin lloc ocuparan en el nou govern de May partidaris del Brexit com Boris Johnson, Michael Gove o la mateixa Andrea Leadsom, ja que ella va fer campanya per seguir a Europa, però el que s'espera de la successora de Cameron és que uneixi el partit.

Tampoc no és clar si es convocaran eleccions o no al setembre, tot que May va dir que no hi hauria convocatòria fins al 2020, quan acaba el mandat
conservador, per no desestabilitzar encara més el partit, però no se sap encara quina serà la pressió,
ja que governaria en els propers quatre anys amb el suport només de 199
diputats.

Els laboristes temen que els conservadors anticipin les eleccions i volen tenir un líder que les pugui guanyar. No creuen que aquest líder sigui Jeremy Corbyn.

Ahir Angela Eagle, exmembre del gabinet de Corbyn, va presentar oficialment la seva candidatura per ser la nova líder. Eagle va dir que volia donar unitat al partit després que el 80% dels diputats laboristes votessin contra Corbyn en una moció de censura. “No sóc blairista, no sóc brownista, no sóc corbynista; sóc jo mateixa”, va afirmar.

LES FRASES

Els interessos del nostre país estan més ben servits per un govern immediat
Andrea Leadsom
Excandidata a les primàries
Estic encantat, ja que no hi haurà una campanya llarga per escollir el nou líder
David Cameron
Primer ministre britànic
‘Brexit' significa ‘Brexit' i farem que sigui un èxit per al Regne Unit
Theresa May
futura primera ministra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona