Política

La renovació

Pascal i Bonvehí fan el pas

L'exportaveu i l'expresident del Bages de CDC fan tàndem per liderar la direcció del PDC amb el suport de diversos sectors del partit

Turull es retira i cedeix el pas amb la incògnita de Buch

Moviments decisius per a la futura direcció del Partit Demòcrata Català. El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, va anunciar ahir al migdia que no aspirarà a la coordinació general i, uns minuts després, Marta Pascal i David Bonvehí, proper a Carles Puigdemont, van confirmar a través de Twitter que faran tàndem per liderar la formació en les primàries del dissabte 23. Aquest vespre es tanca, a les vuit, el termini de presentació de candidatures. Pascal i Bonvehí aspiraran a la cúpula amb el suport dels sectors socialdemòcrata, Llibergència, Generació Llibertat i Reagrupament, segons fonts de la negociació, amb la possibilitat que Pascal, que formava part de Moment Zero però se'n va allunyar, incorpori noms d'aquest sector a la llista consensuada i estableixi d'aquesta manera un pont amb l'antiga direcció convergent.

És per això que la principal incògnita –més enllà de la decisió que prengui Germà Gordó com a líder del sector moderat– és quin paper exercirà en la cursa de les primàries Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM. L'antiga direcció de CDC avalava la candidatura de Turull amb Buch com a mà dreta abans que els vents huracanats del congrés de fundació comencessin a escombrar, per associació amb la vella política i a un funcionament jeràrquic de l'aparell, els noms que havien sonat amb més força fins llavors per liderar la direcció. Buch havia figurat també com a possible aspirant a la coordinació general en cas que Turull es retirés, com a líder d'una nova generació de dirigents i alcaldes cridats a guanyar pes intern. No obstant això, la determinació d'Artur Mas d'ocupar la presidència del nou partit, amb un pes representatiu i al costat de Neus Munté com a vicepresidenta, va desencadenar els moviments interns de les famílies per forçar una renovació profunda en el nou nucli executiu. Caldrà veure, així, si Buch entra a la candidatura de Pascal i Bonvehí o bé si opta per encapçalar-ne una de pròpia. Turull es va posar a disposició de la direcció que surti de les primàries i no es va tancar a cap opció hipotètica, tot i que va precisar que no havia demanat res a canvi per fer aquest “pas al costat”.

En les converses per la candidatura de Pascal, que van continuar durant la tarda, es va començar per acordar les responsabilitats que tindran els membres de la direcció, integrada per dotze membres, segons fonts coneixedores de la negociació. La complexitat es concentra en la definició de la resta de noms que acompanyaran el tàndem. La previsió és que Pascal aspiri a la secretaria general i Bonvehí, a la secretaria d'organització. Cada candidatura té la potestat de dissenyar l'estructura de la cúpula executiva i definir-ne els càrrecs. Es dóna per descomptat que hi haurà representants de pes del sector socialdemòcrata, amb la possibilitat que hi entri l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; de Llibergència i de Generació Llibertat, però la voluntat dels negociadors és tancar una llista guanyadora amb vocació transversal que superi les quotes dels corrents interns, i combini cares noves amb dirigents amb experiència acreditada.

Des d'aquests sectors és, precisament, des d'on es va intensificar la pressió perquè Turull no aspirés a la coordinació general. Consideraven que no representava l'aire fresc que exigia el congrés fundacional per al nou partit. La decisió formalitzada dilluns de tancar una candidatura de canvi va forçar el gest final de Turull, tot i que alguns dirigents de la vella CDC l'empenyien a presentar-se a les primàries i donaven per fet que ho faria. Abans de fer pública la renúncia, el president del grup parlamentari de JxSí va parlar amb Artur Mas i Puigdemont. Turull va declarar que no volia ser part del “problema” i sí de la “solució”, i que no pretenia obrar de la manera que ho fa la “vella política”. Munté i Homs van lloar la determinació de Turull a través de Twitter. “El gest de Jordi Turull no només l'honora, sinó que és una extraordinària lliçó de compromís i de generositat”, va piular l'exvicesecretari general d'estratègia de CDC. “Les mostres de generositat escassegen. La bona política, la que transforma, és coratge i és arremangar-se sempre. Impecable Jordi Turull”, va argumentar la portaveu del govern i aspirant, en una votació en bloc amb Mas, a la vicepresidència del PDC. Per la seva banda, Llibergència, amb Marc Guerrero al capdavant, i Generació Llibertat, amb dirigents com ara Carles Agustí o Jordi Cabré, van fer públics comunicats de suport a la candidatura de Pascal i Bonvehí. Passades les vuit del vespre d'avui i fins al 23, no hi podrà haver pactes que impliquin canviar la configuració de les candidatures.

LES FRASES

Aquest partit ha de començar molt fort des del minut zero, i això requereix generositat de tothom
Jordi Turull
PRESIDENT DE GRUP DE JXSÍ
Amb en David Bonvehí hem decidit fer tàndem per liderar la nova direcció executiva del PDC
Marta Pascal
EXPORTAVEU DE CDC
El gest de Turull no tan sols l'honora, sinó que és una extraordinària lliçó de compromís i generositat
Francesc Homs
CAP DE FILES DE CDC AL CONGRÉS
Les mostres de generositat escassegen. La bona política [...] és coratge i és arremangar-se
Neus Munté
consellera de la presidència

La votació, entre divendres 22 i dissabte 23

La proclamació dels resultats de les primàries per a la direcció del Partit Demòcrata Català es farà simbòlicament des de la nova seu del carrer Provença. Els associats del PDC podran votar de manera presencial a la vella seu nacional convergent del carrer Còrsega i a les seus territorials de CDC, de les cinc a les nou del vespre del divendres 22 i de les deu del matí a les dues del migdia del dissabte 23, o bé a través d'internet de manera ininterrompuda. Es votarà el tiquet de la presidència i la vicepresidència conjuntament, on no s'espera que Mas i Munté tinguin rivals amb qui batre's. Els associats també es decantaran per una candidatura formada per un màxim de dotze membres, però sense l'obligació d'avalar-ne tots els noms. Cada candidat de la llista guanyadora necessitarà més de la meitat dels vots que obtingui aquesta globalment. També s'elegirà la presidència del consell nacional, l'equivalent del defensor del militant i es ratificaran els estatuts que recolliran els continguts de les bases organitzatives aprovades al congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA