Política

regne unit

les conseqüències del 'Brexit'

Cameron formalitza la seva renúncia davant la reina Isabel II

El primer ministre britànic fa el seu últim discurs oficial a les portes del 10 de Downing Street i desitja “tota la sort” a la seva successora

Es mostra convençut que Theresa May aportarà al país el lideratge “fort” i “estable” que necessita

El fins avui primer ministre britànic, David Cameron, ha presentat aquest dimecres a la tarda la seva renúncia formal al càrrec davant la reina Isabel II. Cameron formalitza així la seva sortida del govern, tal com al com va prometre que faria en cas que el Brexit triomfés en el referèndum sobre la permanència a la Unió Europea (UE).

El polític conservador ha arribat al Palau de Buckingham acompanyat de la seva dona, Samantha, i els seus tres fills, amb la seva família, Nancy, Florence i Arthur, després de fer un breu trajecte en cotxe des del número 10 de Downing Street, on ha fet el seu discurs de comiat.

Cameron ha celebrat que la propera primera ministra, la fins ara titular d'Interior, Theresa May, sigui una dona “per segona vegada” –després de Margaret Thatcher– i que “sigui del Partit Conservador”. Segons ell, May aportarà el lideratge “fort” i “estable” que necessita el país. En aquest sentit, ha desitjat “encert” i “tota la sort del món” a la seva successora “per negociar el millor acord possible per al Regne Unit fora de la UE”.

Cameron, que ha deixat el govern sis anys i dos mesos després d'haver-hi accedit, ha assegurat que “ha estat l'honor de la meva vida servir al nostre país com a primer ministre”.

Ha expressat la seva satisfacció perquè el Regne Unit ha pogut millorar la seva economia, ha reduït el dèficit i ha incrementat l'ocupació en els seus anys de mandat. De fet, s'ha mostrat convençut que “el país és ara molt més fort” que l'any 2010.

També ha destacat com a llegats importants el matrimoni homosexual i la contribució econòmica britànica als països en vies de desenvolupament.

Abans d'aquest discurs i de la seva reunió amb la reina, Cameron ha presidit l'última sessió de control al primer ministre al Parlament, on ha rebut els aplaudiments dels diputats.

Ha parlat durant 36 minuts davant d'una Cambra dels Comuns plena a vessar –entre legisladors, periodistes i curiosos– de persones que han volgut estar presents a l'últim intervenció del cap de govern en els últims sis anys, i ara es convertirà en un diputat ras.

“Aquest matí m'he reunit amb col·legues dels ministeris i altres; aquesta tarda tinc una reunió amb la reina; i la resta del dia tinc l'agenda bastant buida”, ha bromejat. En el mateix to, ha dit que el que més trobarà a faltar serà en Larry, el gat que viu a la residència oficial del primer ministre, al 10 de Downing Street. “Malauradament, no puc endur-me'l, el personal l'estima molt, com jo”, ha indicat.

D'altra banda, ha admès que trobarà a faltar “el rugit” de la Cambra dels Comuns durant la defensa de les seves polítiques de govern, tot i que podrà seguir escoltant-lo com a representant de la circumscripció anglesa de Witney, prop d'Oxford.

“Es poden aconseguir una pila de coses en política, pots fer una pila de coses i, al final –el servei públic, l'interès nacional– això és el que importa”, ha subratllat. “Res no és impossible si hi poses la ment això”, ha reblat.

Tot i el caire distès de la sessió, Cameron no s'ha estalviat crítiques al Partit Laborista, la principal força de l'oposició. Ha contraposat la celeritat amb la qual els conservadors han solucionat la seva crisi interna amb la reacció del laborisme.

“Els dos partits hem tingut eleccions primàries. Nosaltres hem tingut dimissió, nominació, competició i coronació i ells encara no han decidit quines són les regles. Si alguna vegada arriben al poder, els portarà un any assumir que hi són”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.