Política

tribunals

procés sobiranista

El TC acota el treball de la comissió del procés a la Constitució

Els magistrats no anul·len el grup de treball però adverteixen la mesa que l'activitat que s'hi fa és inviable

El ple del Tribunal Constitucional va aprovar ahir, per unanimitat, estimar l'incident d'execució pel qual el govern de Mariano Rajoy i la fiscalia instaven els magistrats a actuar contra la comissió d'estudi del procés constituent. Els denunciants consideren que aquest òrgan no fa més que continuar i donar forma als objectius polítics que s'expressaven en la declaració del 9-N, suspesa amb anterioritat pel TC. Els magistrats ara admeten que el Parlament pot crear les comissions d'estudi que convingui; de fet, no anul·la el grup de treball, però aclareixen que aquesta facultat no és “absoluta o il·limitada” i que, per tant, els treballs que s'hi facin han de complir amb el marc legal establert que fixa la Constitució espanyola.

L'auto del tribunal, a més a més, es dirigeix directament als membres de la mesa del Parlament i recorda que les cambres autonòmiques tenen el deure de “vetllar perquè les seves decisions s'acomodin tothora a la Constitució espanyola i a la resta de l'ordenament jurídic”, s'assenyala. El tribunal fa més explícita la seva demanda i apunta que l'activitat de la comissió d'estudi no podrà dirigir-se a l'obertura d'un procés constituent a Catalunya per crear la futura constitució catalana.

Amb aquest nou advertiment del TC caldrà saber ara què farà la presidència de la cambra catalana després que tot just ahir a la tarda es va tornar a reunir la comissió per validar les conclusions dels treballs i traslladar-los a la mesa perquè els incorporin en l'ordre del dia del ple que s'ha de celebrar la setmana que ve.

Els treballs de la comissió van ser ahir novament font de polèmica després que el grup de Catalunya Si Que es Pot, en un fet inèdit a la cambra, denunciés que s'havien alterat les conclusions que ells havien aportat i que havien estat aprovades el dia anterior amb els vots de JxSí i la CUP. També van aprofitar un defecte formal de la transcripció per carregar contra l'informe i els seus autors. Finalment, la comissió es va tornar a reunir i va optar per rebutjar les aportacions de Catalunya Sí que es Pot, que demanava incloure apartats en què s'al·ludia a una manca de “reconeixement de les nacions de l'Estat espanyol”.

LA FRASE

No resulta constitucionalment admissible que l'activitat doni continuïtat a l'objectiu de la declaració del 9-N, ja suspesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia