Judicial
Cas Torredembarra
El cas Torredembarra encara té la meitat de peces secretes
Les ramificacions del cas han arribat fins a la direcció nacional de CDC i la darrera operació, a ajuntaments de les Terres de l'Ebre
La investigació ja s'ha tancat en tres peces, que estan pendents de tenir data per a judici
Mentre els seus tentacles s'allarguen molt més enllà de Torredembarra, el mediàtic cas de presumpta corrupció en aquest municipi del Tarragonès manté encara molts interrogants. Quatre anys després de les denúncies que van iniciar la investigació a l'Ajuntament de Torredembarra, el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell continua tenint sota secret de sumari la meitat de les peces en què s'ha dividit la instrucció.
En total, el jutge instructor, Josep Bosch, ha creat nou peces separades per organitzar la tasca judicial, dues de les quals han tingut efectes més enllà del terme municipal torrenc: per una banda, la coneguda com a peça del 3% (la número 3), que va estar darrere l'operació policial Petrum i que va suposar l'escorcoll de la seu de CDC a Barcelona l'agost passat; per l'altra, la peça relacionada amb els contractes de diversos ajuntaments amb la consultoria Efial (número 6), que justament el 6 de juliol va provocar escorcolls en diversos ajuntaments catalans i de la resta de l'Estat, amb el de l'Ametlla de Mar com a epicentre, dins l'operació Térmyca. Els investigats en el procés (a falta dels que encara es desconeixen) ja arriben, com a mínim, a la seixantena.
Orígens
La investigació es va començar el 2012 arran de diverses denúncies a la fiscalia fetes arribar per la llavors regidora d'ERC, Montse Gassull, i el PSC de Torredembarra. S'hi van fer arribar fins a sis casos de presumptes irregularitats sota el govern del llavors alcalde, Daniel Masagué (CiU). A aquest substrat, s'hi han afegit les denúncies fetes arribar a Antifrau pel secretari del consistori torrenc, així com ampliacions de les denúncies fetes per la mateixa Gassull i un extreballador de l'empresa de fleca que encara avui regenta Masagué. Un entramat a partir del qual Bosch també ha relligat el cas amb altres investigacions obertes en altres punts del territori, com ho demostra la recent actuació de la Guàrdia Civil sobre Efial.
Lloguers i contractes
Del total de nou peces, cinc estan encara sota secret de sumari. Entre aquestes hi ha les dues –la 3 i la 6– de les quals es coneix el contingut perquè estan vinculades amb les operacions Petrum i Térmyca. De les altres tres –les números 5,8 i 9–, se'n desconeix fins i tot l'objecte de la investigació i, per tant, encara no se sap si es refereixen a fets que van tenir lloc a Torredembarra o no.
A l'altra banda de la balança hi ha les tres peces de contingut local per les quals el jutge ja ha donat per tancada la fase d'instrucció, que es troben en diferents punts de la tramitació per a la celebració del judici oral. En primer lloc, hi ha la peça número 1, que està pendent de ser enviada a l'Audiència de Tarragona perquè posi data de judici. En aquesta peça s'investiguen els dos lloguers que l'Ajuntament de Torredembarra va contractar per uns locals al barri de Clarà i al polígon industrial, pels quals va pagar preus per damunt del de mercat. Aquesta és l'única peça de què es coneixen les peticions de pena fetes per la fiscalia anticorrupció, i que s'eleven a quatre anys i mig en el cas de l'exalcalde Masagué.
La peça número 2 ja ha tancat també la seva instrucció, i està pendent de rebre els escrits de qualificació de les parts. En aquest cas, s'investiguen uns processos presumptament irregulars per a l'elecció de treballadors de l'Ajuntament de Torredembarra. La tercera peça en què també s'han iniciat els tràmits per a la celebració de judici és la número 4, centrada en les adjudicacions de les guinguetes de la platja de Torredembarra, en mans d'una empresa del cap local de CDC.
Teyco, sota sospita
Focalitzada també a Torredembarra, la peça que en teoria hauria de seguir el ritme d'instrucció és la número 7, que se centra en el pagament de comissions del conegut com a 3% en l'àmbit local. En concret, la peça inclou l'adjudicació del pàrquing de Filadors a Teyco, una de les empreses que han quedat més esquitxades pel cas Torredembarra, amb tres dels seus directius (de la família Sumaroca) entre els investigats. Estava prevista una tanda de declaracions davant el jutge per aquesta primavera, però es va ajornar.