MIQUEL ARISA
ALCALDE DE CENTELLES
“El pla de Sant Pau estarà aprovat a final d'any”
“Es va notar que hi ha un equip sòlid que encara té potència i capacitat per continuar mantenint la majoria absoluta”
“Ajuda a quadrar els números de l'Ajuntament i a crear nous productes com ara la fibra òptica”
Gat vell de la política.
Miquel Arisa Coma (Centelles, 1951), diplomat en Sociologia, afirma que intenta ser correcte amb tothom, sigui socialista de soca-rel com ell o no. A banda d'alcalde de Centelles i de portar la regidoria de planificació territorial, és vicepresident tercer del Consell Comarcal d'Osona, presideix els petits municipis de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i forma part de diverses juntes. Arisa ha estat vinculat a Els Joglars, Òmnium Cultural i la UGT, entre d'altres.
El 41% de població treballa fora i, d'aquesta, una mica més de la meitat ho fa al pla de Llerona
Miquel Arisa va entrar de regidor a l'Ajuntament de Centelles el 1986, fa exactament 30 anys, i des del 1995 n'ocupa l'alcaldia, alguns mandats amb una comodíssima majoria absoluta.
És hora de començar a pensar en un relleu o no encara?
Jo m'he presentat per a tot el mandat i, per tant, el relleu el plantejarà el grup més endavant. Tampoc he dit que no em torni a presentar, però aquesta possibilitat hi és. Hauré estat 33 anys a l'Ajuntament i 24 d'alcalde, és un llegat important.
A les municipals de l'any passat el resultat va ser més ajustat que en altres eleccions. El PSC va treure 7 regidors; Ara Junts per Centelles, 5; i CiU, 1.
El que va demostrar aquest resultat és que tres grups que anaven separats (ERC, ICV i la CUP) es van presentar junts i van ser capaços de crear unes certes expectatives que es van traduir en vots. Tot i així, també es va notar que hi ha un equip sòlid que encara té potència i capacitat per continuar mantenint la majoria absoluta.
Com ha anat el primer any?
Jo penso que ha anat bé, ha estat un primer any d'absoluta normalitat. Nosaltres els vam oferir un pacte, i ells en van oferir un altre de no ser-hi però ser-hi. Entenem que els equips són per treballar, que la política és el dia a dia. Jo vinc de la cultura de l'esforç, del treball, de molt ser-hi totes les hores del dia i l'equip que tenim, també. És obvi que viem les coses de manera diferent i els objectius de treball són diferents, però intento ser correcte amb tothom. Sóc una persona que difícilment em barallo amb ningú.
Parlem de Centelles. L'empresa Electradistribució SLU que presideix, aquest 2016 compleix 90 anys. Com s'ho han fet per tenir durant gairebé un segle servei municipal d'electricitat?
Deu ser l'empresa més antiga de Centelles. Hi ha molts factors que hi han ajudat, però mantenir-s'hi és un esforç, sobretot tenint en compte que el sector elèctric està molt regularitzat, és una arma política a tot el món. Ha estat la voluntat del poble de tenir una empresa com aquesta, que no només ha donat beneficis econòmics sinó també tècnics.
Amb 4.530 clients i una potència contractada de 32.988 kW/h el 2015, és sostenible?
Sí, perquè no hi ha un gerent ni un president del consell d'administració que cobri. L'Electra ajuda a quadrar els números de l'Ajuntament i a crear nous productes com ara la fibra òptica. Una empresa com aquesta que factura 4 milions d'euros anuals pot tenir entre un 1% i un 2% de rendibilitat, que és el que avui tenen les empreses.
Parlant d'economia, Ara Junts es va abstenir en la votació per formar part de l'Associació C-17. perquè no tenia clar el model econòmic que hi havia darrere.
La C-17 és un potencial per al PIB de Catalunya dels més importants. Gairebé totes les indústries farmacèutiques estan en aquest eix; les agroalimentàries déu n'hi do, i una part molt important del sector de l'automoció, també. Hi ha un tema important que jo defenso que és fer els dos túnels a la C-17, un a Tagamanent i l'altre al Figueró, que serien una millora qualitativa importantíssima. Per fer això ho hem de proposar-ho tots junts. Per plantejar la doble via del tren, que tothom vol però uns la demanen subterrània i els altres la volen d'una altra manera, has de fer-ho des d'un fòrum important. Per nosaltres anar a treballar a Parets o Granollers és relativament a prop, i a l'entorn del Circuit de Catalunya es pot crear un clúster del món del motor important. Si no es creu en aquest model, entenc que no hi estiguin d'acord.
Centelles se sent més a prop del Vallès que d'Osona?
El 41% de la nostra població treballa fora i, d'aquesta, una mica més de la meitat ho fa a l'entorn del pla de Llerona. Durant anys ha anat pujant cap a Centelles gent de Parets i Granollers, difícilment n'ha baixat de Vic. Evidentment, hi ha una relació important amb el Vallès, formada per vincles familiars i laborals.
El barri de Sant Pau de Centelles és una nosa?
Quan una cosa fa més de 50 anys que està més o menys consolidada i hi viu gent, es van creant situacions diverses. Hi ha persones que han anat allà simplement per fer-hi una barbacoa de tant en tant, n'hi ha que hi han acabat fent la seva residència habitual, n'hi ha que els ha tocat allò per herència... Conjuminar tot això és complex, perquè són interessos i necessitats diferents. Una unanimitat és impossible, però diria que gran part de Sant Pau està satisfeta amb el que s'està fent.
Demanen un pla parcial. El tindran?
Sí, ja està aprovat provisionalment i abans d'acabar l'any estarà absolutament aprovat.
El nucli antic de Centelles és una prioritat del pla de barris?
Sí. Ja hi hem fet força coses i ara només ens en falten tres: el Vapor, donar un ús definitiu al Palau dels Comtes i urbanitzar la part de la Cira. De fet, segons la Diputació de Barcelona, dels municipis entre 5.000 i 10.000 habitants som el que tenim més equipaments.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.