Política

política

formació de govern

Rajoy manté contactes “intensos” i “discrets” per a la investidura

El govern espanyol adverteix que si no es forma govern no podrà actualitzar les pensions

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, manté contactes “intensos” i “discrets” per aconseguir suports a la seva investidura i poder formar un govern que, com a mínim, disposi d'estabilitat per aprovar el sostre de despesa i els pressupostos de l'Estat per al 2017. Així ho ha apuntat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, en una roda de premsa on també ha destacat que sense aquesta aprovació del sostre dels pressupostos el seu executiu no podrà actualitzar les pensions i els sous dels funcionaris. Una advertència que busca introduir pressió a C's perquè variï la seva posició de “l'abstenció tècnica” al 'sí' per intentar, seguidament, arrossegar el PSOE a l'abstenció.

A quatre dies de l'inici de les consultes del rei Felip VI amb les formacions parlamentàries el president del govern espanyol en funcions està “molt actiu” per provar d'accelerar la investidura i evitar que vagi més enllà de la primera setmana d'agost.

En aquests contactes, segons ha explicat Sáenz de Santamaría, destaca la urgència per a l'aprovació del sostre de despesa i els pressupostos. El govern espanyol els vol tenir redactats i aprovats en consell de ministres el 23 de setembre.

Després caldrà aprovar-los i per a fer-ho cal tenir en marxa “un govern que pugui governar”. Segons Sáenz de Santamaría, els comptes han de permetre actualitzar pensions i sous dels funcionaris. Cal aprovar-los “perquè ningú en surti perjudicat”.

Sense aquest nou pressupost, l'executiu es veuria abocat a prorrogar el del 2016. Segons la vicepresidenta, el 2011, davant una situació semblant, l'executiu va haver d'aprovar un decret d'última hora precisament per poder modificar les pensions.

Rajoy encara treballa amb la data dels dies 2, 3 i 5 d'agost per a la investidura, malgrat que cada vegada hi ha menys veus –també dins del PP- que apunten que el calendari dissenyat pel president espanyol en funcions no es podrà complir.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que la data del ple d'investidura dependrà del resultat de la ronda de contactes del rei Felip VI de dimarts, dimecres i dijous de la setmana que ve.

De moment, segons la vicepresidenta, Rajoy treballa per fer possible l'entesa “amb una actitud molt positiva”. Contempla només un acord amb les forces “constitucionalistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona