Sobiranisme
Procés constituent
El Parlament desafia el TC i aprova la via unilateral per desconnectar de l'Estat
El ple aprova les conclusions del procés constituent amb els 72 vots de JxSí i la CUP i 10 en contra de Catalunya Sí Que es Pot. El PSC no ha votat. Tampoc Ciutadans i el PP, que han abandonat l'hemicicle
La sol·licitud de JxSí i la CUP sobre la inclusió de la votació en l'ordre del dia del ple provoca una picabaralla dialèctica entre els grups
El Parlament ha aprovat aquest dimecres les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent que inclouen un “mecanisme unilateral d'exercici democràtic que servirà per activar la convocatòria de l'Assemblea Constituent”, desobeint la resolució del Tribunal Constitucional (TC). Tots els grups parlamentaris han participat del debat però només JxSí i la CUP hi han votat a favor. CSQP, igual que va fer a la comissió , ha votat en contra de les conclusions, el PSC ha decidit no votar i el PPC i Ciutadans han marxat de l'hemicicle en el moment de la votació en senyal de protesta.
Crispació
El ple del Parlament ha viscut aquest dimecres moments de tensió entre els grups parlamentaris després que JxSí i CUP hagin sol·licitat la inclusió en l'ordre del dia del debat i la votació de les conclusions de la comissió d'estudi que aposten per impulsar un “procés constituent”.
Després d'una picabaralla entre els diferents grups, el ple ha procedit a la votació per alterar l'ordre del dia i incloure el debat i la votació de les conclusions, que ha estat aprovat per 72 vots a favor i 51 en contra.
Les conclusions sobre el procés constituent no estaven previstes en l'ordre del dia però el reglament del Parlament permet incloure nous punts si dos grups o una cinquena part dels diputats així ho demana.
En acabar la sessió de control al president de la Generalitat, JxSí i la CUP han sol·licitat la votació malgrat que el Tribunal Constitucional (TC) ha advertit al Parlament que l'activitat de la comissió d'estudi havia de sotmetre's al compliment de les exigències de la Constitució i no podria dirigir-se a l'“obertura d'un procés constituent a Catalunya encaminat a la creació de la futura constitució catalana i de l'estat català independent”.
De fet, la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha preguntat explícitament als portaveus de JxSí, Jordi Turull, i de la CUP, Anna Gabriel, si eren “conscients” de la petició del TC i si, malgrat això, seguien mantenint la seva petició.
Tots dos han destacat que són conscients del mandat del 27 de setembre i que hi ha una majoria parlamentària i democràtica a favor de la independència.
“Del que som conscients és del mandat democràtic del 27 de setembre”, ha replicat Turull, mentre Gabriel ha afegit que en la CUP són “conscients” també de la declaració de sobirania aprovada el passat 9 de novembre pel Parlament i anul·lada posteriorment pel TC: “Cap a la independència sense por”, ha afegit.
Forcadell ha respost que el Ple del Parlament és “sobirà” i ha acceptat incloure aquest punt en l'ordre del dia, malgrat que la Mesa no ho va fer en la seva última reunió.
Picabaralla
Aquest fet ha provocat una picabaralla dialèctica entre els grups de l'oposició, JxSí i la CUP i ha fet exposar les diferències entre els membres de la Mesa del Parlament, els representants del PSC, Catalunya Sí Que es Pot i Ciutadans, que han baixat a la tribuna d'oradors per expressar la seva disconformitat en què la presidenta, Carme Forcadell, acceptés la inclusió de la votació de les conclusions. Forcadell ha recordat de nou que el ple és “sobirà” i que és un procediment acceptat pel reglament del Parlament.
Lectura de la interlocutòria del TC
Una de les qüestions que ha tensat més el debat ha estat la petició de diversos grups de la lectura oral del text de serveis jurídics sobre la conseqüència de votar les conclusions del procés En un primer moment, Forcadell ha dit que era prou “coneguda” i que s'havia repartit a tots els grups i que per tant no calia llegir-la, però davant la insistència dels grups de l'oposició s'ha acabat llegint.
Després s'ha procedit ha llegit el punt del reglament en què es permet l'alteració de l'ordre del dia per incloure la votació de les conclusions del procés, que ha estat aprovada. I s'ha procedit al debat.
Puigdemont defensa la votació
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha defensat aquest dimecres que el Parlament voti i aprovi les conclusions de la comissió d'estudi que demanen impulsar un procés constituent català que derivi en la independència i ha assegurat que la Cambra està habilitada per fer-ho.
“Els representants fem la feina que ens han encarregat. No busquem ambigüitats ni excuses per no complir amb allò que els ciutadans ens han encarregat. No estem fora de la legalitat, el Parlament està legitimitat per fer lleis”, ha explicat davant de la Cambra catalana.
El president català ha explicat que votarà a favor d'aquestes conclusions i, si la Cambra les aprova, assumirà el paper que té a l'hora de desenvolupar aquest procés constituent: “Jo, com a diputat de la majoria, actuaré en coherència amb aquesta decisió”.
A la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d'avui del Parlament, Puigdemont ha replicat així a les intervencions d'Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC) i Xavier García Albiol (PPC), que han alertat que aprovar aquestes conclusions, després de l'advertència llançada pel Tribunal Constitucional (TC), representa anar “contra l'Estat de Dret”.