Política

Municipal

Premià de Mar aprova retirar el seu monument franquista

És l'escultura que hi ha al cementiri del municipi i que té una creu com a element principal

La moció, presentada per ICV-EUiA des de l'oposició, es va aprovar amb el sí de totes les formacions polítiques sense excepció

Premià de Mar va aprovar, en el darrer ple del curs polític, retirar el seu monument franquista. Aquest acord va venir arran d'una moció presentada per ICV-EUiA, a l'oposició, en què es demanava “la retirada de símbols franquistes a edificis no públics del municipi”. De fet, un dels punts del text es referia específicament al monument que actualment es troba en un racó del cementiri municipal. En aquest sentit, la moció presentada pels ecosocialistes precisava el fet que l'escultura “tot i que es va reubicar, continua sent un monument fet per glorificar els morts del bàndol franquista i la seva simbologia no representa a tots els morts de la guerra civil tal com indica la placa re-interpretativa”. L'escultura en qüestió té la creu com a element principal i al peu hi ha una placa amb una inscripció: “A tots els que moriren en la Guerra Civil (1936-1939).” Al monument també es pot veure com actualment hi ha ratllades les inscripcions que hi figuraven a banda i banda.

La moció, que també demanava la retirada de tota simbologia amb referències franquistes o que tingui a veure amb persones relacionades amb la dictadura de tots els edificis del municipi, va comptar amb els vots de totes les formacions polítiques sense excepció. En aquest sentit, el regidor del PP, Joaquín Briones, va voler fer notar que “actualment el monument ja no té símbols franquistes”. El regidor d'ICV-EUiA, Rafael Fernández, va demanar “complir amb la llei de la memòria històrica” i va insistir en la necessitat de “treure el monument del cementiri”. Per la seva banda, en el ple, l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU), va reconèixer que fins aleshores “mai havia pensat que era un monòlit dedicat al franquisme”. “Si l'hem de treure el traurem, però què en fem?”, es va preguntar l'alcalde, que va demanar que es facin arribar propostes en aquest sentit.

Precedents a la comarca

Premià de Mar a banda, el cert és que en els darrers mesos hi ha hagut alguns municipis de la comarca que han actuat contra aquest tipus de monuments, com Argentona i Vilassar de Dalt. En el primer cas, la moció també va passar pel ple, a proposta d'ERC. Es va aprovar la seva retirada i que es guardés en un magatzem municipal per museïtzar-lo, si esqueia. El monument es va retirar del seu emplaçament –situat a les escales que pugen fins a la parròquia de Sant Julià– fa
menys de dues setmanes.

En el cas de Vilassar de Dalt, es va procedir el mes passat a eliminar l'últim monument d'aquestes característiques que encara quedava al municipi sense fer-ne publicitat però amb contundència. L'escultura en qüestió es trobava a un costat del portal gòtic de l'església de Sant Genís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Nova jornada de protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona