política catalana
procés sobiranista
La CUP no negociarà el pressupost abans de veure Puigdemont
L'esquerra anticapitalista ha rebutjat tres vegades l'inici dels contactes amb Economia per abordar els comptes
La CUP es nega en banda a començar la negociació del pressupost de l'any que ve abans que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no es reuneixi amb els seus representants. Els anticapitalistes volen parlar sobre els canvis que introduirà el cap de govern en el full de ruta lligats a la qüestió de confiança que es votarà el 28 de setembre que ve. Fonts de la CUP van assegurar ahir a l'agència ACN que durant el mes de juliol van rebutjar en diverses ocasions la petició formal del Departament d'Economia, encapçalat pel republicà Oriol Junqueras, de començar les negociacions, i adverteixen que ho continuaran fent fins que Puigdemont no accedeixi a veure's amb ells. Fonts de la conselleria confirmen la voluntat d'iniciar els contactes i lamenten que la CUP ho ajorni.
L'esquerra autocentrada vol que s'inclogui en el pla de desconnexió d'Espanya un referèndum unilateral d'independència i prefereix deslligar els comptes de la confiança a Puigdemont. Els cupaires alerten que si Junts pel Sí insisteix a incloure el pressupost a la votació al president seran les bases de la CUP les qui decideixin el sentit del vot. Les experiències prèvies en aquest sentit van acabar amb l'expresident Artur Mas fent un pas al costat i amb la impossibilitat de debatre el pressupost al Parlament, fet que va derivar en la qüestió de confiança. Economia deplora que es demori l'obertura de les negociacions perquè la llei marca que els números s'haurien de presentar a la cambra abans del 10 d'octubre vinent.
Els expresidents del Parlament fan costat a Forcadell
Els tres expresidents vius del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, fan pinya al voltant de Carme Forcadell arran de l'ofensiva judicial espanyola en contra seu. En declaracions a Europa Press, el republicà va assegurar ahir que una inhabilitació per haver permès l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent seria un “atac bastant injustificat”: “Vull pensar que no succeirà, però arribats a aquest punt, tot és possible.” Benach preveu que aviat hi haurà un gest de desobediència: “Haurà d'arribar un punt d'inflexió, sense retorn, i està relativament a prop.” D'altra banda, l'expresident Rigol, ara a Demòcrates de Catalunya –l'escissió d'Unió–, va declarar el seu suport total a Forcadell i va avalar que el president de la cambra “no és sobirà”, sinó que ho és el ple. En la mateixa línia, De Gispert, actualment també a Demòcrates, coincideix que la decisió de votar va ser “de la majoria de 72 diputats que conforma el ple, que és sobirà, i no de la mesa, encara menys de Forcadell”.