Política

Sánchez diu no a Rajoy i al pressupost, i continua sense oferir una alternativa

El líder del PSOE defuig la pressió del Nadal i ajorna tot desbloqueig fins que el líder del PP fracassi el 2 de setembre

C's dóna tres mesos a la regeneració

“No és no. Quina part del no, no ha entès?”. Aquesta frase que Pedro Sánchez va dedicar al gener a Mariano Rajoy encara cou al PP. L'endemà que Rajoy endossés al PSOE la màxima pressió fixant la investidura el 30 d'agost perquè unes eventuals terceres eleccions caiguin el dia de Nadal, però, Sánchez es va presentar deslliurat de tot llast i va renovar i ampliar el seu no. “Votarem no a la investidura de Rajoy i, si és investit president, votarem no al pressupost. Que li quedi clar, a Rajoy”, va prometre sense oferir alternativa al bloqueig.

La doble negativa de Sánchez quan el projecte de pressupost no està ni tan sols escrit força el PP a interioritzar que Rajoy entrarà al Congrés el dimarts 30 d'agost sabent que el divendres 2 de setembre en sortirà sense ser investit i encara en funcions. “El més probable és que fracassi”, admet obertament el secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle.

“No ens necessita”

Des d'Eivissa, Sánchez va censurar la “poca talla política” de Rajoy per jugar amb la por de votar un 25 de desembre i el va animar a buscar qualsevol aliat menys el PSOE. “No ens necessita”, es va esforçar a justificar per esquivar l'aritmètica que l'ha situat com a àrbitre del moment.

La tensió entre Sánchez i Rajoy ha arribat fins al punt que La Moncloa lamenta que el socialista no agafés el telèfon quan el president volia comentar la data del ple amb ell. “He escoltat que està queixós. Si em truca agafaré la trucada i estaré disposat a reunir-me amb ell”, es va defensar Sánchez.

Tot i que en l'entorn del PSOE cada dia hi ha noves veus que exigeixen al líder una abstenció, com ahir la de l'exministre d'Indústria Miguel Sebastián, la direcció avala Sánchez perquè mantingui el no i no ofereixi cap alternativa fins a veure Rajoy derrotat en una investidura fallida com la que el líder socialista va viure al març i que va ser la primera de la democràcia. Pensant en l'endemà del 2 de setembre, Pablo Echenique, el secretari d'organització de Podem, reiterava ahir que Iglesias i Sánchez mantenen un diàleg obert sobre “el que passaria després”.

Govern PSOE-Podem

Segons Echenique, quan Rajoy no sigui investit s'obriran tres opcions: “Prolongar la destrucció i el saqueig del país, unes terceres eleccions o un govern alternatiu del PSOE i Podem.” Si bé la suma del PP, C's i Coalició Canària dóna a Rajoy 170 escons, a sis de la majoria absoluta, el PSOE i Podem en sumarien 156 i necessitarien el PNB i els independentistes d'ERC i el PDC, proscrits pel comitè federal del PSOE.

El PP i Ciutadans, al seu torn, avancen en l'entesa després de confirmar ahir les sis condicions contra la corrupció que Albert Rivera exigia a Rajoy que rubriqués. C's, però, concedeix tres mesos al PP perquè posi en marxa els acords –en el supòsit que Rajoy sigui investit– i regala la deferència d'eliminar el nom de l'extresorer Luis Bárcenas en l'exigència d'investigar el finançament irregular del PP. “Com diria Bogart, estem davant l'inici d'una bonica història d'amor”, va celebrar el portaveu del PP, Rafael Hernando.

LES FRASES

He escoltat que Rajoy està queixós. Si em truca, li agafaré la trucada i estaré disposat a reunir-m'hi
Pedro Sánchez
secretari general del psoe
Com diria Humphrey Bogart [PP i C's], estem davant l'inici d'una bonica història d'amor
Rafael Hernando
portaveu del pp al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
perú

Fujimori està “lluitant per la seva vida”

barcelona
xile

Boric impulsa la derogació de la Llei d’Amnistia per a violacions de drets humans

barcelona
política

Critiques als partits independentistes i crida a la mobilització en el manifest unitari

Barcelona
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt