Política

UNIVERSITAT CATALANA D'ESTIU

Balears i valencians, per l'estat confederal

Les entitats sobiranistes de Catalunya, el País Valencià i les Illes s'ajunten a Prada per mostrar el suport comú al procés català

Col·laboraran per mirar de fer reeixir, cadascú al seu ritme, una unió política dels Països Catalans

Un record i tota la nostra solidaritat amb Carme Forcadell: ella també és la nostra presidenta, i si la busquen a ella, ens busquen a tots nosaltres.” Amb aquesta contundència iniciava ahir el president de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, Toni Infante, la intervenció a la Universitat Catalana d'Estiu per presentar l'acord de confederació que van signar el 20 d'abril passat a València amb les altres dues entitats sobiranistes dels Països Catalans, l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, amb el president Cristòfol Soler, i l'Assemblea Nacional Catalana, representada ahir per la membre del secretariat Àngels Folch en absència a última hora del president Jordi Sànchez. “Des del primer dia creiem profundament que som una mateixa nació”, deia Folch.

Les tres entitats van exhibir plenes coincidències i la voluntat de treballar juntes per bastir una confederació d'estats dels Països Catalans. “El model confederal suma llibertat i unitat”, defensava Infante, que tanmateix no descarta, si el poble ho decideix, una unió federal. El líder valencià demanava que es dissenyi un full de ruta comú “clar i ambiciós”, amb independència de quan es pugui completar, i apostava per començar denunciant l'espoli fiscal als territoris. A més, lamentava que el nou govern valencià, d'esquerres, encara no s'ha notat en àmbits com la normalització del mapa comunicatiu, el retoc de la llei electoral i l'obertura a la societat civil. Soler, pel seu cantó, creu que el discurs sobiranista va arrelant entre els partits de les Illes, i instava: “Després de 300 anys d'intents d'assimilació on cadascú ha aguantat sol i com ha pogut, és hora de restablir una certa unitat d'acció.”

El procés, en tot cas, ha de començar amb una Catalunya independent, a què va donar ple suport: “Fer costat al seu procés d'alliberament és el perquè final, cabdal, per nosaltres”. En termes similars parlava Infante, que hi afegia: “Deixeu la porta oberta, que venim!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESTATS UNITS

Trump crea confusió i rebutja ara una esmena avortista a Florida

BARCELONA
Política

L’ANC convocarà una assemblea general per actualitzar el seu full de ruta

barcelona
GUERRA A GAZA

Primeres vacunes contra la pòlio, en una altra mortífera jornada d’atacs a la Franja

BARCELONA
ÀSIA

Manila i Pequín s’acusen d’un altre incident al mar de la Xina meridional

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Quart dia d’incursió israeliana a Jenín, a la Cisjordània ocupada

BARCELONA
AMÈRICA LLATINA

El Brasil tanca la xarxa social X i eleva el to de la disputa amb Musk

BARCELONA
Política

El govern acaba la trobada a Poblet fixant les seves prioritats

barcelona
Política

Montero promet a les autonomies poder optar al finançament singular català

barcelona
GUERRA A EUROPA

El secretari general aliat justifica la incursió de Kíiv a Rússia

BARCELONA