JORDI PORTA
ALCALDE DE MASSANES
«Que som un poble rural ho entenem, però que siguem del tercer món, no»
Com es planteja un ser alcalde?
-«En principi, et planteges ser l'alcalde d'un municipi quan ja has estat dins del consistori, recolzant una llista d'un partit polític. Així vaig entrar jo, recolzant la llista de CIU. Durant la legislatura anterior vaig ser Regidor de benestar social, d'esports, i de festes. D'aquesta manera, hem vaig anar implicant cada cop més, fins que em vaig integrar dins el municipi. Anar veient el treball que es feia dins l'ajuntament em va catapultar a donar el pas i presentar-me com a candidat a l'alcaldia.»
-Quines innovacions de futur hi ha hagut entre l'anterior equip de Govern i l'actual?
-«». Durant aquests anys de legislatura hem fet la instal·lació de la depuradora del polígon industrial, i la del nucli urbà. Fet que ja portaven reivindicant en anteriors legislatures, i que nosaltres hem seguit treballant; insistint a l'Agència Catalana de l'Aigua, obligant-la a posar-hi remei. Ja que sense depuradora semblàvem un poble del tercer món i, que siguem un poble rural ho entenem, però que siguem del tercer món, no. També tenim una primera fase d'arranjament de camins acabada i aquest any ve la segona, que seran 2'5 km. Hem anat impulsant, també, petites coses com la senyalització dins el municipi, arreglar les tanques de les carreters, camins municipals, i tot a nivell d'ajuntament.
-I de cares a la segona etapa de la legislatura?
-«Pròximament tenim programat l'arranjament del local social que tindrà lloc a principis del 2011. I a les dependències annexes estem fet el dispensari mèdic, un espai per la defensa forestal, i un altre per la joventut. La planta de dalt volem emprar-la per l'arxiu municipal. De més a més, tenim pendent l'arranjament del Pont Penjat, construït l'any 1923 al poble del Rieral. I el 2010 farem la il·luminació de Collformic. De coses, en tenim varies en dansa.»
-Que està en el punt de mira dels veïns del poble?
-«La zona industrial. Amb els temps que corren és un espai difícil d'impulsar, però sembla que mica en mica comença a agafar força; gràcies a una sèrie de projectes que tenim sobre la taula. El tret de sortida serà el 2010.
-Com ha afectat la crisi al poble?
-«No podem negar que la crisi ens ha afectat bastant. El tancament d'empreses com Tybor i Abanderado, han fet que molta gent del poble s'hagi quedat sense feina. El polígon industrial és la principal font d'ingressos que té l'ajuntament i el poble; això no es pot obviar. Ara la manca de recursos del municipi no és la que era i ens preocupa. Des de l'equip de govern hem de començar a prendre decisions, que per això estem aquí.»
-Què es farà per potencia el polígon industrial?
-«Estem pendents d'uns projectes i d'unes empreses bastant importants, que s'han interessat en venir aquí al polígon, potenciant, d'aquesta manera, bastants llocs de treball. Fet que des de l'equip de govern ens inquieta, ja que no hem d'obviar que tenim gent dins el municipi parada. És per això que una de les clàusules que demanem a les empreses que vinguin és donar prioritat a la gent del municipi.»
-S'han plantejat la manera de millorar els accessos al poble?
-«Els accessos són bons. Pel que fa a l'estació del tren, des de l'ajuntament estem intentant que Adif ens millori el tram. A més, volem fer el pont de la riera ja que no hi ha accés públic i hem de passar per un gual provisional. Aquest Pont ens evitaria quedar bloquejats si hi hagués una pujada de la riera.»
-S'utilitzarà finalment el terreny del camp de futbol per fer l'escola? S'ha arribat a un acord amb l'alcalde de Sant Feliu de Buixalleu?
-«L'acord no hi és; ells treballen pel seu municipi i nosaltres treballem pel nostre. Està pendent que el Delegat d'Ensenyament vulgui declinar-se cap a un cantó o cap a l'altre. Nosaltres hem fet la feina que ens tocava, i hem fet una cessió del terreny. Si cedim el camp de futbol, és per fer l'escola, i no és per res més. I si es fa l'escola aquí ja ens plantejarem de comprar un altre terreny per fer un nou camp de futbol. No es tracta de deixar de tenir unes instal·lacions per fer-ne unes altres, encara que li donem prioritat a l'escola.»
-Com afecta una obra de tal envergadura com és l'AVE?
-«Encara que haguem entrat en debat per les expropiacions de terreny, és un projecte que no pots fer res per aturar-lo i finalment tothom acaba anant a missa. El millor és no bloquejar el sistema sinó tot el contrari, posar-s'hi de la millor manera possible per tal que tu també en puguis treure el màxim de profit. D'aquesta manera hem aconseguit que zones afectades quedin millor que estaven, hem refereixo a que han posat tanques, han asfaltat i han condicionat el terreny. Instar a aquesta gent i anar-los-hi al darrera ha estat feina de l'ajuntament. Ara quan surts fora, del que es veia al que es veu, hi ha una millora palpable.»
-Que és el que més el satisfà com a alcalde?
-«Fer coses pel municipi i que arribin a bon port. No podem obviar que som un poble de 726 habitants, i no et pots plantejar estirar més el braç que la màniga. Es per això que haver portat noves instal·lacions et satisfà, i encara més sabent que a la legislatura anterior aquestes millores eren impensables, i avui dia són reals. Un exemple d'això és la urbanització San Roc; no tenien cap mena de servei a causa d'estar tan apartats del nucli urbà. Ara tenen telefonia, banda ampla, i ara estem potenciant la Televisió Digital. Aquestes coses són les que et motiven, sabent que des d'aquí les has anat bellugant. Crec que amb el que tenim, estem treballant molt bé. Estic tranquil sabent que ningú no hem podrà dir que no he treballat pel municipi.»
-Massanes, un poble per estar orgullós?
-«Sí. Encara que no sóc fill d'aquí m'he integrat molt; un dels motius és la meva dona, que és del poble de tota la vida. Massanes té una mica de tot; té part del conreu, polígon industrial, nucli urbà, plantacions d'arbres, i molt potencial, perquè té moltes branques per desenvolupar. No és un poble simplement rural. És un poble molt natural i la gent d'aquí és de bona pasta.»