Política

L’Audiència de Barcelona fa fora l’Ajuntament de la instrucció per les actuacions policials de l’1-O

Fiscalia i Advocacia de l’Estat aconsegueixen que el consistori no pugui actuar com a acusació particular

Després de més de dos anys d’instrucció, l’Audiència de Barcelona ha decidit deixar fora l’Ajuntament de Barcelona de la investigació de les càrregues del referèndum de l’1 d’octubre. L’Audiència de Barcelona ho ha notificat aquest dijous a primera hora de la tarda als advocats del consistori, que exercien d’acusació popular en la causa.

L’expulsió ha estat motivada per una petició de l’Advocacia de l’Estat, a la qual també es va adherir la fiscalia. El motiu pel qual es demanava l’expulsió de l’Ajuntament de la causa es fonamentava en els fets que el consistori “no és ni l’ofès ni el perjudicat” pels fets que s’investiguen i que la Carta Municipal no l’habilita per personar-se com a acusació popular.

Primer es va sol·licitar al jutge instructor número 7 de Barcelona que al mes de maig va desestimar l’expulsió. Segons el magistrat, l’impacte mediàtic de l’1-O va ser “indubtable” i, basant-se en això, segons va apuntar, es pot aplicar la Carta Municipal perquè es va “ malmetre la imatge internacional de la ciutat”. A més, el titular del jutjat va subratllar que els fets de l’1 d’octubre van suposar l’existència a Barcelona “d’unes 300 persones lesionades en major o menor entitat, així com uns 30 agents de policia”.

Davant la negativa, l’Advocacia de l’Estat va recórrer contra la petició a l’Audiència de Barcelona i aquest dijous s’ha anunciat l’expulsió. La intenció del consistori és presentar un recurs contra aquesta resolució. Però mentre no es resolgui, l’Ajuntament deixa de ser part de la causa.

Al llarg d’aquests dos anys d’investigació, el jutge ha pres declaració a diversos agents de la Policia Nacional que van intervenir a 27 escoles de la ciutat. En total, n’investiga una cinquantena pels delictes de lesions, danys, coaccions, desordres públics comesos per funcionari públic i per delictes contra els drets individuals.

Durant la instrucció, l’Ajuntament, juntament amb la resta d’acusacions, ha tingut un paper molt actiu, ja que ha fet diverses peticions al jutge. Per exemple, identificar els agents de la Brigada d’Informació o bé demanar detalls sobre la cadena de comandament que va ordenar les càrregues. També ha tingut un paper important en la reobertura d’investigacions que en un primer moment el jutge va guardar al calaix, com ara la intervenció a les escoles Jaume Balmes, Víctor Català i Marenostrum i al Departament d’Ensenyament o bé als centres Mas Casanovas i Infant Jesús.

Entre els agents investigats, hi ha agents, sotsinspectors, inspectors i inspectors en cap. Els últims han declarat justament aquest dijous al matí i segons fonts jurídiques han declarat que van rebre ordres d’intervenir abans que obrissin les escoles, una declaració que contradiu el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.