Primer cas arxivat d’un dels detinguts postsentència
El jutge indica que no s’ha acreditat cap delicte d’un membre del SEPC agafat el 18-O
L’Audiència de Barcelona revoca les mesures cautelars a un menor
Un jutge de Barcelona ha dictat el primer arxivament contra una de les prop de 200 persones detingudes (29 van acabar en presó preventiva) en les mobilitzacions contra la sentència del Tribunal Suprem, que van ocasionar disturbis. Es tracta de l’Àngel, membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), detingut per la policia espanyola en la vaga general del 18 d’octubre, acusat de desordres públics i atemptat a l’autoritat, que la jutgessa de guàrdia va deixar en llibertat provisional, ja que en l’atestat es deia que no es podien precisar les “circumstàncies” de la seva detenció.
D’altra banda, l’Audiència de Barcelona ha revocat les mesures cautelars de llibertat vigilada i de no acostar-se a la prefectura de la policia espanyola a menys de 200 metres, imposades pel jutge de menors 5 de Barcelona, a en Guillem, el noi de 17 anys que duia una dessuadora taronja quan va ser placat per agents de la policia espanyola a la Via Laietana, mentre estava assegut a terra en una de les protestes, també el 18-O. Les imatges de l’acció policial vers el menor es van fer virals.
En el cas de l’Àngel, el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona indica, en la resolució, que s’han practicat distintes proves i que “ no resulta degudament acreditat la perpetració del fet punible”. Alhora fa que se li torni el mòbil, del qual s’havia demanat el buidatge total sense cap indici delictiu.
Eduardo Cáliz, advocat de l’Àngel i d’Alerta Solidària, va afirmar ahir que “aquest sobreseïment demostra que la seva detenció, com tantes altres que es van fer aquells dies, va ser aleatòria i per enviar un missatge de por i de criminalització a la població per aturar les protestes”, i va desitjar que “l’arxivament sigui el primer de molts d’altres que han de venir i que confirmin que tant la Policía Nacional com els Mossos van practicar detencions no pel que feien les persones, sinó perquè eren al lloc de les protestes”.
Pel que fa al cas d’en Guillem, el jutge va exposar que el noi està acusat de desordres públics i atemptat a l’autoritat i que, tot i tenir un entorn normalitzat, li calia un “referent extern que el fes comprendre la transcendència penal dels seus comportaments”. L’Audiència de Barcelona, però, li recorda que les mesures cautelars “són per evitar riscos, com ara el de fugida i el de reiteració delictiva, no per imposar una pena”. Hi afegeix que en Guillem no té cap expedient delictiu i que “no hi ha dades objectives” per aplicar les mesures, que ara retira. El novembre passat, en Guillem, amb els seus pares i la seva advocada, Norma Pedemonte, d’Alerta Solidària, van anunciar que presentaven una querella contra vuit policies per la seva detenció.