Política

L’ONU redobla la pressió als països més contaminants

Adverteix que compromisos més “ambiciosos” són “absolutament essencials” per mantenir els objectius de l’Acord de París

Greta Thunberg lloa el paper de la societat en la lluita climàtica

En la recta final de la cimera del clima de Madrid (COP25), que es tancarà demà, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va reforçar ahir la pressió sobre els països amb més emissions d’efecte hivernacle perquè adoptin, durant l’any vinent, “compromisos nacionals més ambiciosos” per reduir-les en un futur.

En una intervenció davant del ple, Guterres va repassar l’estat de les negociacions a Madrid i va recordar que aconseguir aquests compromisos dels estats més contaminants és “absolutament essencial” per mantenir els objectius de l’Acord de París. “Necessitem més ambició, més solidaritat i més urgència”, hi va insistir.

Mentre els gairebé 200 països participants acceleren les negociacions tècniques a la recerca d’acords, el secretari general de l’ONU va animar dient que els objectius “són a tocar” tot i que, va admetre, “queda molt” per aconseguir-los i poder evitar, així, que “nosaltres i les generacions futures paguem un preu insuportable” pel canvi climàtic.

“Necessitem que tots els governs segueixin l’exemple dels 75 països que s’han compromès a presentar, el 2020, estratègies per aconseguir les emissions zero pel 2050 o la neutralitat del carboni el 2050 o abans”.

Guterres va assenyalar el carbó com “el principal obstacle” per aconseguir que l’augment de les temperatures es limiti a 1,5 graus centígrads de mitjana global per sobre dels nivells preindustrials. Per això, va apressar a tallar la capacitat de generació elèctrica basada en el carbó a partir del 2020.

Guterres va defensar també accelerar la transició cap a una energia renovable al 100%, posar fi als subsidis als combustibles fòssils i descarbonitzar sectors clau, com ara el transport, la navegació i l’habitatge. “Si traslladem la fiscalitat dels ingressos al carboni, els impostos recauran sobre la contaminació, no sobre la gent”, hi va insistir. També va destacar la importància d’atendre “la dimensió social” del canvi climàtic per cuidar-se de les persones més afectades per la transició cap a l’economia verda. El dirigent de l’ONU va demanar que es tingui en compte el component de gènere perquè les dones, especialment les pobres, es beneficiïn d’aquesta transició.

“Hi ha esperança”

Guterres va compartir protagonisme ahir amb Greta Thunberg, que va fer també una intervenció en la cimera afirmant que, en la lluita contra el canvi climàtic, “hi ha esperança, encara que no prové dels governs ni de les empreses”, sinó de la societat i les persones, que “són les que es comencen a despertar” i a liderar la lluita contra aquesta emergència.

L’activista sueca va dir que d’aquí a només tres setmanes comença una dècada que definirà el nostre futur, i va demanar la implicació de tots els actors del canvi climàtic per trobar solucions. Els països rics, va advertir, són “els primers”, també per arribar a “les emissions zero”. Per Thunberg, és ineludible que els països rics assumeixin aquesta responsabilitat perquè, després, ho facin els pobres.

En l’acte també hi va participar Johan Rockström, director de l’Institut d’Investigació de l’Impacte Climàtic de Potsdam (Alemanya), per qui, els darrers 20 anys, “s’han infravalorat els riscos del canvi climàtic”. “La ciència diu que podríem ser en el punt de no retorn [...] El 2019 ha estat un any fosc, amb inundacions, sequeres, milers de morts per desastres climàtics, però també ha estat un any únic d’evidències científiques”, hi va afegir.

“Ja n’hi ha prou”

Finalment, la ministra espanyola en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, una de les sis facilitadores nomenades per la COP25 per consensuar un acord a Madrid, va instar els governants a escoltar “la veu de la ciència, de les ONG, dels activistes i dels joves, que ens diu «ja n’hi ha prou»”.

LES XIFRES

177
empreses,
amb 5,8 milions d’empleats en total, s’han compromès a objectius ambiciosos en el marc de la COP25.
75
estats
s’han obligat a presentar, el 2020, estratègies per aconseguir les emissions zero el 2050.
44
vegades
més CO2 que els països menys desenvolupats emeten els països rics, segons Oxfam.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.