Política

Més de 50 persones moren en una allau humana a l’Iran durant l’enterrament del general Soleimani

Unes 200 persones resulten ferides en l’incident, que s’ha produït durant les exèquies del militar a la seva ciutat, Kerman

El cap de la Guàrdia Revolucionària, Hosein Salamí, adverteix que la venjança contra els EUA serà “dura i decisiva”

Més de 50 persones han mort aquest dimarts en una allau humana estampida aquest dimarts durant el funeral a la ciutat de Kerman del general Qasem Soleimani, mort en un atac de drons nord-americans durant una visita a l’Iraq. Els ferits superen els dos centenars.

La tragèdia, les causes exactes de la qual es desconeixen, s’ha produït quan centenars de milers de persones donaven el seu últim adéu al comandant de la Força Quds, originari de Kerman, al sud de l’Iran.

El director general de l’Organització de Medicina Forense de Kerman, Abas Amian, ha informat que treballen per identificar les 50 víctimes mortals i que les morts han estat per asfíxia, segons l’agència Tasnim.

Els vídeos que circulen en les xarxes socials mostren situacions de caos i pànic i persones esteses a terra a les quals altres ciutadans intenten reanimar amb maniobres de primers auxilis.

Entre les víctimes del succés hi ha dones, homes, ancians i nens. Els hospitals de Kerman estan en màxima alerta i s’hi ha traslladat el ministre de Salut, Said Namakí, per supervisar i dirigir personalment les tasques d’emergència.

Segons el director de l’Organització d’Emergències, Pir Hosein Kolivand, la tragèdia ha estat provocada per l’afluència massiva de ciutadans a les exèquies.

Comiat massiu

La multitud s’ha concentrat a la plaça Azadí i els seus voltants per rebre el fèretre de Soleimani, el qual havia de ser enterrat al cementiri de Kerman en una secció on ja descansen altres persones considerades màrtirs per la República Islàmica.

La inhumació del comandant s’ha ajornat a causa de l’allau, segons el comitè organitzador de les exèquies, que ha demanat a la població que abandoni gradualment la zona per tal d’evitar més desgràcies.

Els assistents a l’enterrament, que han exhibit fotografies del general i banderes iranianes, han demanat venjança contra els EUA, responsable del bombardeig del passat divendres a Bagdad en el qual va morir Soleimani.

“L’enemic lamentarà l’error”

El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària, Hosein Salamí, ha advertit durant la cerimònia que l’Iran es venjarà de manera “dura i decisiva” dels EUA.

Salamí ha assegurat que la resposta de l’Iran serà de tal magnitud que “l’enemic lamentarà el seu error” i ha augurat que les tropes nord-americanes seran “aviat” expulsades de la regió d’Orient Mitjà.

Sobre la seva permanència a l’Iraq, els EUA van enviar ahir missatges contradictoris, ja que un comandant de la coalició internacional va anticipar la reubicació dels soldats però el Pentàgon va aclarir després que això no suposa un replegament.

En el seu discurs, Salamí s’ha desfet en lloances a Soleimani, al qual ha qualificat de “valent i lleial” i “model de resistència” per la seva influència a tota la regió com a comandant de la Força Quds, encarregada de les operacions a l’estranger de la Guàrdia Revolucionària.

El general va estar molt present sobre el terreny a altres països d’Orient Mitjà i va fer costat a grups com el libanès Hizbul·là, l’iraquià Multitud Popular, el palestí Hamàs i el iemenita Ansural·là, així com al règim sirià de Baixar al Asad.

El Pentàgon, grup terrorista

En represàlia per l’assassinat de Soleimani, el Parlament iranià ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una moció denominada “dura venjança” que qualifica el Pentàgono i l’Exèrcit dels EUA com a forces terroristes. Un text que ja ha estat ratificat pel Consell de Guardians. Es tracta d’una modificació d’un projecte de llei que ja va ser aprovat l’abril passat i que declarava el Comandament Central dels EUA (CENTCOM) com a organització terrorista, en reciprocitat per la mateixa designació feta per Washington contra la Guàrdia Revolucionària.

El president del Parlament, Alí Lariyaní, ha explicat que amb la mesura d’avui la Cambra declara que “tots els membres del Pentàgon, comandants, agents i responsables del martiri del general Soleimaní són identificats com a forces terroristes”.

En la sessió, a la fi de la qual els diputats han cridat “Mort als EUA”, s’ha decidit també dedicar 200 milions d’euros a la Guàrdia Revolucionària per reforçar aquest cos militar d’elit.

Dirigint-se al president nord-americà, Donald Trump, Lariyaní ha vaticinat que “assaborirà el càstig d’aquest cruel acte amb el qual ha posat en perill la seguretat de la regió i pel qual ha de rendir comptes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.