El Parlament Europeu rep el suplicatori del Suprem
L’alt tribunal espanyol ha enviat aquest dilluns al president de l’Eurocambra, David Sassoli, la petició de suspensió de la immunitat de Puigdemont i Comín
El TS inclou a la documentació adjunta la sentència del judici de l’1-O i les euroordres
El Parlament Europeu ja ha rebut la petició de suplicatori del Tribunal Suprem (TS) espanyol per suspendre la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín, segons han confirmat fonts de la cambra.
El president del Suprem espanyol, Carlos Lesmes, ha enviat aquest dilluns al president del Parlament Europeu (PE), David Sassoli, la sol·licitud de suplicatori a l’Eurocambra que reclama la suspensió de la immunitat com a eurodiputats de Carles Puigdemont i Toni Comín.
Fonts de l’Eurocambra han apuntat que no creuen que siguin “a temps” d’anunciar el suplicatori durant aquest ple. Si no ho fan, s’hauria de fer en la propera sessió plenària, a finals de gener.
El Suprem ha fet pública aquesta tarda la formalització del suplicatori poca estona després que Puigdemont i Comín han entrat a la seu de l’Eurocambra a Estrasburg ja com a eurodiputats.
La setmana passada el jutge instructor Pablo Llarena va demanar el suplicatori, tot i que l’escrit enviat al parlament europeu està signat pel president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena. Justament, entre la documentació que s’hi adjunta, hi ha la sentència del judici de l’1-O que va presidir el mateix Marchena, i les euroordres.
A més de la sentència del passat 14 d’octubre, el tribunal espanyol també ha fet arribar al Parlament Europeu altres escrits judicials, com ara la interlocutòria de processament o les euroordres i ordres espanyoles de detenció emeses posteriorment contra Puigdemont i Comín.
Llarena, que va demanar el suplicatori divendres passat, va reconèixer Puigdemont i Comín com a eurodiputats amb immunitat, fet que els ha permès aquest dilluns desplaçar-se fins a Estrasburg per participar en el plenari de l’Eurocambra sense que puguin ser detinguts.
El magistrat demana la retirada de la immunitat al Parlament europeu perquè els fets imputats “se centren en la seva actuació en anys molt anteriors en el temps a l’adquisició de la seva condició d’eurodiputats”.
El jutge instructor també va decidir mantenir les euroordres contra ells, així com l’ordre de detenció a l’Estat espanyol. De fet, va determinar que poden ser arrestats en territori espanyol, ja que la immunitat no s’aplica a l’Estat perquè són processats i no es requereix suplicatori per poder-los arrestar a Espanya.
A més, el magistrat del Suprem va demanar a la justícia belga que deixi sense efecte els terminis per resoldre sobre les euroordres fins que el Parlament europeu decideixi sobre els suplicatoris. A primers d’any, Bèlgica ja va suspendre les euroordres contra Puigdemont i Comín.