El govern afirma que Torra “ja té el consens” per portar l’autodeterminació i la fi de la repressió a la reunió amb Sánchez
Budó explica que ara calen concretar quines seran les condicions i les garanties de la reunió bilateral
Partits i entitats defensen que la mesa serveixi per avançar en la concreció de l’exercici de l’autodeterminació i la fi de la respressió
El govern ha assegurat aquest dimecres que el president de la Generalitat, Quim Torra, “ja té el consens” per portar l’autodeterminació i la fi de la repressió a la trobada que mantindrà amb el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez.
Després de dues hores de reunió entre govern, partits i entitats independentistes aquesta tarda al Palau de la Generalitat, la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, ha explicat que afrontaran la mesa de diàleg amb el govern espanyol amb la voluntat de resoldre el conflicte polític.
En aquest sentit, ha defensat que si l’Estat decideix “aixecar-se” d’aquest espai de diàleg perquè no accepta l’autodeterminació, la fi de la “repressió” o l’amnistia, seran ells qui “hauran d’explicar-ho”.
Budó ha afegit que el govern té la voluntat que trobades amb els actors independentistes com la d’avui tinguin continuïtat i s’ha compromès a analitzar les altres propostes presentades més endavant.
Pel que fa a la taula de partits convocada per Torra per divendres a la tarda, Budó ha dit que l’afronten amb la mateixa actitud de “traslladar que a la mesa bilateral es pugui parlar d’autodeterminació i de la fi de la repressió”. La portaveu ha afirmat que aspiren també a assolir el màxim consens i espai de diàleg amb les formacions “que no són independentistes però que han acceptat venir a reunir-se i dialogar”, com els comuns i el PSC.
Aval de JxCat a la mesa
En la seva compareixença després de la reunió a la Generaliat, la diputada de Junts per Catalunya (JxCat) Elsa Artadi ha valorat positivament la trobada perquè ha servit perquè tots els actors independentistes posin en comú les seves percepcions sobre una mesa que, ha recordat, han acordat només PSOE i ERC.
Artadi ha explicat que la seva formació avalaria una trobada bilateral entre els governs espanyol i català si aquesta serveix per a “seguir avançant de manera activa” en la concreció de l’exercici d’autodeterminació i la fi de la repressió.
Però ha reclamat que aquest espai no sigui una fugida endavant i no signifiqui una “pèrdua de temps”. Ha criticat que s’afirmi que a la taula es pot “parlar de tot” ja que, segons ella, “ja hi ha altres espais per parlar de tot”. És per això que ha demanat garanties per evitar que aquesta negociació pugui acabar amb la desmobilització dels catalans o el “fals augment de reputació” de Pedro Sánchez com a “president dialogant”.
La diputada ha defensat, a més, que a la mesa bilateral s’ha de reconèixer com a interlocutors vàlids Carles Puigdemont, o Oriol Junqueras. “No tindria sentit pensar que estem avançant en la resolució del conflicte si des de l’altra part es nega la interlocució dels líders dels espais polítics”, ha argumentat. Segons ella, així es demostraria que no hi ha “cap interès real” en la negociació si, mentre hi ha aquesta taula, eurodiputats socialistes “escridassen” Puigdemont al Parlament Europeu.
ERC, optimista
La secretària general adjunta d’ERC i portaveu del partit, Marta Vilalta, ha explicat que han tornat a plantejar que es dugui “l’autodeterminació i la fi de la repressió” a la taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat. Vilalta ha defensat aquesta proposta i ha assegurat que “és molt compartida aquesta visió”.
A més, ha celebrat que hagi tingut lloc aquesta trobada de l’independentisme “per consensuar el camí estratègic, les fites, els esglaons”. La portaveu republicana ha confiat que es facin més trobades com la d’avui per tenir més fortalesa” davant el govern espanyol. “De vegades no acabem de posar-nos d’acord en el com, en els passos. Per això són tan importants les trobades com avui”, ha subratllat.
Per tal que ERC facilités la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, els republicans van acordar amb el PSOE que es dugués a terme una taula de negociació entre la Generalitat i l’Estat. Per a Vilalta, però, aquest nou espai “ha d’anar en paral·lel a la mobilització ciutadana i de la tasca internacional”. “Creiem que val la pena intentar-ho”, ha afirmat la portaveu republicana.
Preguntada pel fet que s’hagi celebrat aquest conclave independentista abans de la reunió de divendres, que inclourà el PSC i els comuns, Vilalta ha indicat que trobades com la d’avui reforcen l’estratègia independentista i que la resta de reunions més àmplies permeten “escoltar altres reflexions i idees”.
La CUP, escèptica
La CUP ha posat en dubte que la taula bilateral entre governs pugui ajudar a resoldre el conflicte i ha instat la resta de forces independentistes i sobiranistes a “crear les condicions” per aconseguir l’autodeterminació. El diputat de la formació al Parlament Carles Riera ha exposat que la trobada entre executius els desperta el “màxim escepticisme” perquè aquest no pot ser “el marc resolutiu del conflicte”.
En aquest sentit, consideren que cal un “gran acord” que creï les condicions que forcin l’Estat a haver d’acceptar l’exercici de l’autodeterminació. “La resolució democràtica del conflicte polític només arribarà quan tinguem capacitat de forçar l’Estat a entrar en una negociació ferma, definitiva, irreversible i verificable sobre l’exercici de l’autodeterminació, la fi de la repressió i l’amnistia a totes les represaliades”, ha dit.
I segons ell, “això no s’assoleix amb un acord d’investidura amb el PSOE, sinó recuperant la capacitat de mobilització social”.
L’ANC, vigilant
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol que la taula creada aquest dimecres entre el govern, els partits independentistes i entitats serveixi per “fiscalitzar” els passos i acords que sorgeixin de la negociació entre la Generalitat i l’Estat pactada entre ERC i el PSOE.
El vicepresident de l’ANC, Pep Cruanyes, ha apostat així per fer “seguiment i control” de la taula entre governs i ha defensat que aquesta “s’ha de basar en l’exercici del dret a l’autodeterminació”. “És un dret que tenim i que hem d’exercir”, ha subratllat. Cruanyes ha admès que la reunió d’aquest dimecres és “una primera trobada”, però ha confiat que serveixi per “arribar a acords estratègics”.
En aquest context, ha advertit que la situació dels líders sobiranistes empresonats pel referèndum de l’1 d’octubre de 2020 no pot influir en les converses amb l’executiu espanyol. “Els presos no han de condicionar aquesta negociació”, ha avisat.
Òmnium, prudent
Òmnium Cultural ha decidit no fer valoracions públiques de la trobada entre l’executiu, els partits i les entitats sobiranistes més enllà de celebrar que s’hagi produït. L’entitat ha argumentat que “la discreció és imprescindible per al seu èxit”.
En qualsevol cas, ha considerat positiva la intenció de les parts que han assistit a la trobada d’explorar una estratègia conjunta per encarar la negociació amb el govern espanyol.