Sánchez s’obre a rebaixar la pena de sedició al Codi Penal
El PSOE promourà al Congrés la reforma del delicte
El PP ho troba un “indult ocult” als presos
Hisenda entrega a la Generalitat 19.000 milions en bestretes i busca ja el vot d’ERC al pressupost
L’opinió de Pedro Sánchez en l’entrevista vespertina a TVE de dilluns sobre l’eventual rebaixa de les penes per sedició i el fet de “tenir un Codi Penal que no es correspon amb l’època que li ha tocat viure a Espanya” no era ni de bon tros una improvisació, sinó que obeeix a l’objectiu de reformar el catàleg dels delictes i, en particular, el tipus que manté a la presó els presos polítics. Ahir ho va confirmar la ministra portaveu, María Jesús Montero, que admet que els dos socis de coalició –PSOE i Unides Podem– no ho han abordat però que el codi espanyol ha quedat “descompassat” respecte als europeus en tot el relacionat amb la repressió judicial del procés.
A l’hora de “revisar i reformar” el Codi Penal per la sedició, Sánchez lluita contra l’hemeroteca. En plena campanya del 10-N, Sánchez va acudir a l’únic debat televisiu el 4 de novembre amb dos anuncis escorats a la dreta per fagocitar vots de Ciutadans: la promesa de portar Carles Puigdemont a Madrid i la recuperació del Codi Penal del 2003 fet per José María Aznar, que castigava amb presó la convocatòria de referèndums, i que José Luis Rodríguez Zapatero va abolir el 2005 sense que Mariano Rajoy el rescatés. Aquell article 506 bis del Codi Penal perseguia el convocant d’“eleccions o consultes populars per via de referèndum” amb de tres a cincs anys de presó i fins a deu d’inhabilitació.
De referèndum a sedició
Des que el 7 de gener va ser investit per l’abstenció d’ERC, Sánchez no només ha oblidat la presó contra els referèndums, sinó que ara promou la reforma del Codi Penal en la direcció contrària: la de rebaixar els anys de presó que té un delicte com la sedició que al nord dels Pirineus no s’entén que sigui el que manté a la presó Oriol Junqueras i la resta dels presos. Tot i que Sánchez parlava només d’acotar la sedició quan va dir que ara “no tenim delictes homologables al que succeeix a altres països europeus”, ahir la ministra portaveu va ampliar el ventall dels punts a reformar del Codi Penal parlant també de la igualtat i el consentiment de només sí és un sí. Tot i que una de les opcions és rebaixar la sedició i elevar la pena per rebel·lió violenta, fonts de La Moncloa indiquen que tot és obert i que, com que no és un punt acordat al pacte de coalició, la iniciativa serà del PSOE i de Podem al Congrés. “Assumim que, quan s’obri el debat, ERC i el PNB voldran rebaixar les penes i que el PP voldrà augmentar-les, ja ho veurem...”, avancen aquestes fonts. El govern de Sánchez no descarta reformar el Codi Penal sense comptar amb el PP i buscant la majoria absoluta amb ERC. Segons el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, Sánchez vol “un indult ocult”: “És indultar per la porta del darrere i que tinguin una pena menor que els permeti ser a quatre passes del carrer.”
Bestretes del 2020
Montero, que també és titular d’Hisenda, ha optat per no esperar a tenir un pressupost aprovat i entregarà ja les bestretes del 2020 a les comunitats: 103.000 milions, 19.164 milions dels quals a la Generalitat. Hisenda avisa que les comunitats també rebran 10.955 milions de la liquidació del sistema de finançament del 2018, que suposen 4.833 milions addicionals sobre el rebut l’any anterior. La ministra Montero inicia ja la pressió a ERC perquè li aprovi el primer pressupost: “Un pressupost progressista no pot deixar indiferent un partit com ERC, que es diu progressista.”