El municipalisme reivindica més protagonisme en l’acció de govern
Les direccions de la Federació (FMC) i de l’Associació (ACM) traslladen als presidents Torra i Torrent que volen ser corresponsables de les decisions del govern i el Parlament
Les dues entitats municipalistes de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), van reclamar ahir, respectivament, al president de la Generalitat, Quim Torra, i al president del Parlament, Roger Torrent, la necessitat que el territori tingui més protagonisme en les decisions polítiques del país. En dues reunions institucionals que van coincidir a la mateixa hora al Palau de la Generalitat i a la cambra catalana, els representants dels òrgans de direcció van aprofitar per fer sentir la seva veu i presentar-los els seus respectius plans de mandat.
L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, com a president de l’ACM, que agrupa 937 municipis, va plantejar al president Torrent que els municipis han de ser considerats “l’aliat estratègic de les institucions per col·laborar i consensuar polítiques efectives per als territoris en benefici de la ciutadania”. Soler, que va estar acompanyat en la trobada pel vicepresident de l’àrea de Dinamització Econòmica, Josep Caparrós, alcalde de la Ràpita; la secretària general, Joana Ortega, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, també li va transmetre la voluntat de l’ACM de treballar per la projecció internacional del municipalisme català. Els representants de l’entitat van exposar els principals reptes que té en l’horitzó, que inclouen abordar l’acció climàtica, potenciar la qualitat de vida dels veïns i generar prosperitat. Soler va assenyalar: “Des del Parlament de Catalunya es tramiten moltes lleis i normatives que requereixen un consens previ del municipalisme. Som la primera porta d’atenció dels ciutadans i els que millor coneixem la realitat.” Per això, creu que el valor de la proximitat ha de servir per generar “polítiques més eficaces i més adaptades” a cada territori.
I, al mateix temps, el president de la Generalitat, Quim Torra, coneixia per boca de la presidenta de l’FMC, l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i dels altres membres de l’executiva de l’entitat, les necessitats dels seus associats. Per part del govern, hi van assistir el secretari d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, i la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit.
El món municipalista espera també que es reobri el debat sobre la llei catalana de governs locals, que va quedar aparcada el 2015, i que es reactivi el consell de governs locals, inactiu des del 2016. A més, les dues entitats tenen sobre la taula les negociacions per culminar la iniciativa –que ja es va intentar el 2015 sense èxit– de fusionar-se en una única organització que doni veu al món local.