El Govern “replantejarà” la proposta de confinament total a la Conca d’Òdena si l’Estat la denega formalment
“Si el govern espanyol desconeix l’efectivitat del confinament total, és que va a cegues”, afirma Buch
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat que el Govern no ha rebut formalment la negativa del govern espanyol de la resolució sobre el confinament total a la Conca d’Òdena, però ha avançat que, si l’Estat els ho acaba negant oficialment, el Procicat “replantejarà propostes” i “buscarà altres solucions”. Buch ha dit esperar que la posició estatal que s’ha conegut a primera hora del matí “no s’ajusti a la veritat”. “Si el govern espanyol desconeix l’efectivitat del confinament total, excepte els serveis bàsics, és que van a cegues. Per això, nosaltres proposem mesures més dràstiques”, ha precisat. En aquest sentit, adverteix que es treballa a 14 dies vista i que “no hi ha temps”.
Buch també s’ha preguntat per què l’Estat no accepta les mesures “més restrictives” que, afirma, “segur que seran més efectives”.
En el cas que l’Estat traslladés un ‘no’ definitiu per escrit -”com correspondria”, precisa- el Procicat “replantejarà” i “adaptarà” la proposta a la nova “realitat” amb l’objectiu de trobar “altres solucions” i evitar la propagació del coronavirus en aquella zona. “Hem de prendre decisions singulars, concretes”, ha afegit.
Per la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reclamat al govern espanyol que “validi” la resolució de la Generalitat. “Qui millor coneix la situació de la Conca d’Òdena és el Govern de Catalunya”, ha assegurat. Budó ha garantit que el Govern vol “treballar de manera coordinada i cooperar lleialment amb la resta d’institucions” per fer front a la pandèmia. “Però necessitem que el govern espanyol faci cas al que diuen els experts”, ha reblat.
Els informes del Govern sobre la pandèmia de coronavirus indiquen que a Catalunya es produeixen 6,9 morts per cada 100.000 habitants, una xifra que a l’Estat puja a 7,4 defuncions per 100.000 habitants. A Madrid hi ha 27,9 traspassos per cada 100.000 habitants, mentre que a la Conca d’Òdena s’arriben a les 63,1 morts per 100.000 habitants. A la regió italiana de Llombardia, la regió del país més afectada pel virus, 41 morts per cada 100.000 habitants.