Sense “fer territori”
Les executives dels partits a les comarques gironines no aturen la seva activitat interna tot i haver anul·lat l’agenda i l’activitat pública
Valoren incorporar les reunions telemàtiques com a eina de treball regular
Aprenentatge digital per poder fer reunions telemàtiques. És un dels canvis que han hagut d’afrontar els membres de les executives dels partits a les comarques gironines. “A Junts per Catalunya, al Parlament, amb Waterloo ja hi havia una dinàmica establerta, de treballar-hi, però a la resta de territori, a l’àmbit comarcal, no hi era. I ara que tothom té els instruments possiblement continuarem fent reunions presencials però segurament també s’imposaran aquestes perquè t’estalvies el trajecte”, assenyala Natàlia Figueras, la presidenta de Junts a la vegueria de Girona. També destaca la feina que es fa des del partit quant a les novetats, en l’àmbit del govern català i espanyol, sobre la crisi sanitària: “Cada tarda rebem un resum, traduït i adaptat, de totes les resolucions que s’han anat fent des del govern català al govern espanyol. Això permet que tots els associats, malgrat que no puguin fer reunions físiques, puguin estar al dia i interpretar-ho i treballar de cara al seu municipi, que és l’important.” Figueras destaca algunes problemàtiques amb què es troben els ajuntaments amb la crisi pel que fa als tràmits de concessions: “Per agilitzar-ho, hem fet la petició als nostres diputats a Madrid.”
Pau Presas, president d’ERC a la federació de Girona, va ser escollit en el congrés regional del gener. “Al març i l’abril s’havien de fer tots els congressos de les federacions comarcals. Són assemblees que reglamentàriament està previst que es duguin a terme de forma física i el que hem fet és aturar els terminis perquè òbviament no les podem fer”, explica Presas. De totes maneres, aquest calendari no afecta el dia a dia d’ERC ja que “tot el personal tècnic i representants polítics estan treballant per la crisi”. Quant a la feina telemàtica als òrgans col·legiats de les administracions, “en dues setmanes hem fet el salt digital”. Presas va destacar la feina de la diputada republicana Maria Puig al capdavant de Dipsalut, organisme de salut pública de la Diputació de Girona, coordinadament amb Salut i Afers Socials, “que està donant sortida i resposta a moltes necessitats dels ajuntaments”.
El secretari general del PSC a les comarques gironines, Marc Laumà, reelegit el 7 de febrer , reconeix també que s’han hagut d’adaptar a aquestes eines telemàtiques. La distància física a través de la pantalla fa que, segons Lamuà, siguin “sorprenentment reunions més ordenades”. “Tots respectem molt més quan estem debatent. Esperem el torn de rèplica.”, assenyala.
Pel que fa a la feina com a diputat Al Congrés espanyol, Marc Laumà explica que manté reunions telemàtiques setmanals de les diferents comissions de què forma part.
Des de la CUP, Laia Pèlach assenyala l’ús habitual de les eines telemàtiques com a complementàries a les reunions presencials que fa la formació. “Som molt defensors del debat presencial, de les assemblees; la proximitat facilita el debat”, remarca. La Covid-19 obligarà, però, a fer les pròximes assemblees territorials i consells polítics telemàticament. En quant a En Comú Podem, Eugènia Pascual destaca l’ús de les eines digitals per a les reunions i com la crisi ha aturat actes de visibilització del partit. Posa èmfasi en les desigualtats socials que s’han eixamplat i esmenta el cas de la Font de la Pólvora. “Obsessionats amb la crisi econòmica, no oblidem que estem en una crisi climàtica”, recorda. Tant Ciutadans com el PP es troben en diferents processos interns. Els taronges, d’estructura de partit estatal, mentre que els populars, d’impuls a la demarcació.
“La reunió telemàtica és bàsica”
En ple procés de decidir l’estructura del partit, Ciutadans no tenia encara agenda pública convocada per a aquest semestre a les comarques gironines. En tot cas, explica que afecta el dia a dia del partit, ja que s’han hagut d’implementar les reunions telemàtiques en les trobades que “mantenim amb els grups provincials”. Héctor Amelló recorda que les eines digitals ja estaven a l’abast en l’àmbit local a l’hora de fer tràmits a l’Ajuntament o amb la retransmissió dels plens en línia. Explica que faran telemàticament, el 30 d’abril, l’assemblea anul·lada a Madrid per la crisi de la Covid-19.
“Estàvem impulsant el partit”
Quatre mesos després d’haver estat escollida presidenta del PP a la demarcació, la crisi de la Covid-19 ha aturat el procés de renovació i de “visibilització” dels populars a les comarques gironines. “Estàvem treballant molt, no està en els millors moments i vam renovar la junta directiva; teníem un nou equip amb moltes ganes”, assenyala. En aquest sentit, havien impulsat un pla d’acció amb carpes els caps de setmana a les principals poblacions, renovació de juntes locals, visites a entitats i associacions. Des del PP es continua treballant internament en reunions per videoconferència.
“Som molt propositius, cal sumar”
L’important, explica, “és que estem treballant més que mai” des de l’oposició, “on som molt propositius perquè ara cal sumar, fer pinya”. Així, assenyala que si bé poden ser crítics amb alguna actuació, també alerten de temes que no es tenen en compte. En el cas dels ajuntaments on governen, a banda de la càrrega de feina per la gestió de la crisi sanitària, remarca la posada en marxa de moltes xarxes de voluntariat. Quant a l’agenda de partit ajornada, remarca que alguns actes potser caldrà “repensar-los” perquè després “potser les prioritats seran altres”.
“Celebrarem el 14 d’abril a les xarxes”
Han incorporat el Jitsi per a les reunions mensuals que feien tant de vegueria com de Girona, reunió que faran la setmana vinent. Explica, però, que a banda de la videoconferència, sempre mantenen contacte per Telegram o WhatsApp. Anul·lada l’agenda pública, remarca la visibilització que els donava la parada que En Comú Podem fa sempre per Sant Jordi. També han anul·lat un acte el 29 de març, amb diputats, a l’estació de la Renfe, “per apropar la política”. Així, de cara al 14 d’abril, volen commemorar la República Espanyola amb un vídeo a les xarxes socials.
“Acompanyem i guiem la gent en les institucions”
En totes les problemàtiques hi ha oportunitats, recorda, i en el cas del PSC a les comarques gironines, ha estat la de fer reunions telemàtiques, una petició que els havia arribat en l’àmbit intern abans de la Covid-19: “En l’àmbit de la demarcació costa fer totes les trobades presencialment. Així, ara, les reunions ordinàries i executives, “per estar al corrent de les diferents iniciatives en l’àmbit municipal i compartir experteses, senzillament, les fem telemàticament”, explica. Amb tot, “el ritme de reunions s’ha intensificat” ja que el que “abans resolies amb una trobada casual ara ho planifiques de manera formal i tens una agenda de videotrucades diàries”. Quant a la feina de partit, suspesa l’agenda pública i les trobades planificades amb diferents sectors, explica que fan la funció “d’acompanyament, orientació i connexió” entre la ciutadania i les administracions.
“Hem bolcat tota l’estructura en la lluita contra la crisi”
La feina interna de partit, assenyala, es continua fent: “ L’única cosa que ha canviat és la forma de fer-la. En aquest cas, les reunions que abans es feien presencialment, siguin de cinc o de 25 persones, ara les fem telemàticament.” Com la resta de partits, han hagut d’anul·lar l’agenda pública. “Treballem més i amb més intensitat”, conclou. Des d’ERC s’explica que han bolcat tota l’estructura, tant interna com de representants als ajuntaments i a totes les institucions, a prendre mesures i a lluitar contra l’emergència; “sigui coordinant totes les accions que s’han de prendre ara com també pensant en l’endemà per a la recuperació econòmica i també de l’àmbit social”. Són dies molt frenètics, explica, a l’hora de recollir les demandes que els fan arribar des dels ajuntaments, i en aquest sentit, “fem de corretja de transmissió” amb les diferents institucions, afirma.