La Guàrdia Civil perseguia la “desafecció al govern”
El cos va ordenar a totes les unitats vigilar desinformacions que causessin “estrès social” i critiquessin institucions
El general Santiago diu que es protegia l’Estat
Facebook dubta dels elogis a Sanitat
Al final, el lapsus no era cap lapsus. La polèmica per la confessió del general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago sobre la missió que tenia el cos verd de “minimitzar” la crítica al govern de Pedro Sánchez va superar la categoria de la relliscada o de l’errata en la qual la va emmarcar el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, quan s’hi va referir com un “lapsus”. En una ordre escrita datada el 15 d’abril i enviada a totes les unitats d’arreu de l’Estat, la Guàrdia Civil va fer una petició concreta en l’apartat cinquè: “Identificació, estudi i seguiment en relació amb la situació creada per la Covid-19 de campanyes de desinformació, així com publicacions desmentint rumors falsos i fake news susceptibles de generació d’estrès social i desafecció a institucions del govern.”
A diferència del dia abans, quan La Moncloa va censurar totes les preguntes a Santiago i ell va driblar el cas citant el seu historial contra ETA i en missions a Bòsnia, ahir sí que es va permetre que les qüestions dels periodistes a través de WhatsApp sobre l’escàndol se li formulessin. Però les preguntes s’engrossien ahir per l’existència d’una ordre escrita –avançada per la SER– i que utilitza un llenguatge que entronca amb el de to pejoratiu que utilitzava el franquisme distingint entre afectes i desafectes. “Quan em refereixo a institucions estem parlant de l’àmbit local, autonòmic, estatal, al cap i a la fi institucions de tot l’Estat”, va esgrimir el cap de l’estat major de la Guàrdia Civil en un intent de corregir verbalment el que consta per escrit en l’ordre del correu electrònic. Pel general Santiago, ningú hi ha de veure ni un control ni una censura de la crítica política. “Aquestes activitats sempre es fan amb un escrupolós respecte a la llibertat i a la crítica. La Guàrdia Civil és garant dels drets constitucionals i entre aquests drets hi ha la llibertat d’expressió”, es va defensar Santiago, que el dia abans era aplaudit pel doctor Fernando Simón amb l’avís que criticar-lo “no és decent”.
Des de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, el portaveu, Juan Fernández, va exigir que es posi fi “a la utilització del cos pels que en volen treure rèdit polític i pels que no el defensen com cal”. “En el correu on es diu desafecció a institucions del govern el més lògic era una millor redacció dient desafecció a l’Estat”, avisa el portaveu sindical. Fernández lamenta el pes dipositat en perfils tècnics com el de Santiago i demana explicacions a Pilar Gámez, directora de la Guàrdia Civil –la primera en 175 anys d’història–. En paral·lel, Facebook examina el brot sobtat de comptes que adulen la gestió del Ministeri de Sanitat en perfils amb aparença de falsedat (la majoria són noies joves amb noms estrangers sense cap rastre digital).