Política

L’Aràbia Saudita va fer més execucions que mai el 2019, contra el to global a la baixa

L’any passat van morir 657 persones per l’aplicació de la pena de mort, segons Amnistia Internacional

Es tracta del nombre més baix en una dècada

La xifra global d’execucions va tornar a minvar el 2019, segons l’informe sobre la pena de mort que anualment elabora Amnistia Internacional (AI). Concretament, va baixar un 5%, fins a situar-se en la xifra més baixa en deu anys. El 2019, segons dades d’Amnistia, hi va haver almenys 657 execucions, contra les 690 del 2018. L’informe no té en compte les xifres de la Xina, on el nombre d’execucions és un secret d’estat.

D’acord amb el document Condemnes a mort i execucions 2019 difós ahir, una vintena de països concentren totes les execucions conegudes en l’àmbit global, entre els qual hi ha l’Aràbia Saudita, l’Iraq, el Sudan del Sud i el Iemen, que contra la tendència global l’any passat van aplicar la pena de mort a més persones que el 2018.

L’Aràbia Saudita va executar un nombre sense precedents de persones l’any passat i es va convertir en el tercer país que més vegades va aplicar la pena de mort el 2019, segons Amnistia. Les autoritats saudites van executar 184 persones l’any passat, contra les 149 del 2018. Es tracta del nombre d’execucions més gran registrat per Amnistia en un sol país en un any. El creixent ús que l’Aràbia Saudita fa de la pena de mort, entre altres coses com a arma contra la dissidència política, constitueix una alarmant novetat, alerta Amnistia, que també destaca el gran salt que fa l’Iraq respecte al nombre d’execucions.

Segons l’informe de l’ONG, les execucions a l’Iraq es van duplicar i van arribar a gairebé un centenar. L’Iran, per la seva banda, va mantenir la seva segona posició en la llista negra sobre la pena de mort d’Amnistia, que encapçala un any més la Xina, on l’ONG considera que serien “milers” les persones executades. La Xina és l’exemple més clar de la falta de transparència i de restriccions a l’accés d’informació sobre aquest tema, però no és l’únic, ja que també hi ha restriccions a Corea del Nord i el Vietnam.

Egipte, amb almenys 32 execucions, ocupa el cinquè lloc de la llista, seguit dels Estats Units, que amb 22 van tornar a ser l’únic botxí de tot Amèrica. Els segueixen el Pakistan (14), Somàlia (12), el Sudan del Sud (11) i el Iemen; en aquests dos últims casos, les execucions en comptes de baixar han augmentat.

Dades esperançadores

Tot i aquestes xifres, l’informe presenta també dades positives. Així, Amnistia assenyala que per primera vegada des del 2011 hi ha hagut un descens en el nombre de països que van dur a terme execucions a la regió d’Àsia i Oceania, on set països van notificar execucions durant el 2019. El Japó i Singapur van reduir el nombre d’execucions, de 15 a 3 i de 13 a 4, respectivament.

Per primer cop des del 2010 no es van dur a terme execucions a l’Afganistan. Globalment, el 2019, diu Amnistia, 106 països havien abolit la pena de mort per tots els delictes i 142 països han renunciat a aquesta pena, sigui en la llei o a la pràctica. “Hem de mantenir l’impuls a favor de l’abolició de la pena de mort”, va declarar Clare Algar, directora general de la investigació.

LES XIFRES

5
per cent
va baixar el nombre global d’execucions l’any passat.
184
persones
va executar l’Aràbia Saudita el 2019, contra les 149 de l’any anterior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.