CRISTINA MUNDET
ALCALDESSA DE VILOBÍ D’ONYAR
“Estàs disponible a totes hores”
“La gent agrairà que sacrifiquem algun projecte i destinem diners on calgui”
“Entre animals i persones hi ha molts contagis de moltes malalties”
“Salut psicològica”
Cristina Mundet afirma que Vilobí d’Onyar és un municipi petit “amb gent que viu amb cases amb jardí o en masos, tot i que també hi ha gent que viu en pisos”. Això ajuda –afirma– a la “salut psicològica de la gent i de la mainada. És un descans. Això espero que ens vagi a favor si hi ha un rebrot de casos positius”. La batllessa també valora la recent xarxa de solidaritat local.
Cristina Mundet (Girona, 1971) és llicenciada en veterinària i administradora d’una empresa mediambiental. Alcaldessa de Vilobí d’Onyar des del 2015 pel Grup Municipal Independent (GMI), adscrit a Independents de la Selva, Mundet explica com el municipi, format pels pobles de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai, ha entomat el coronavirus.
Quins efectes té la Covid-19 a Vilobí d’Onyar?
Per un municipi com el nostre [3.200 habitants], jo crec que el que ha alterat la normalitat és el tancament de l’escola i la llar d’infants. Això ha fet que el poble hagi perdut tota la vida, perquè dinamitzen econòmicament i comercialment. Això s’ha notat.
Quina ha estat la seva agenda?
Els dos o tres primers dies va costar adaptar-me, però amb les xarxes socials i el telèfon hem atès els ciutadans. No estem només a l’ajuntament sinó que estàs disponible totes les hores. Hem passat de treballar al despatx de l’ajuntament al despatx de casa. Però trobes a faltar trobar-te la gent, que et demani coses, que et diu això, allò... coses que agraeixes, són com els teus ulls al municipi per bé i per mal. Però des de l’ordinador pots gestionar molt.
És important fer front a l’alarma.
A través de la web l’Ajuntament hem anat informant de tot el que ens arriba. Des de contactes de Salut, ajudes econòmiques..., i a través de les xarxes socials hem anat difonent diferents missatges.
Hi va, a l’ajuntament?
Hi vaig de tant en tant. Hi ha una persona que atén la ciutadania de les 9 a les 12, però abans s’ha d’haver demanat hora. La resta de serveis es fan per telèfon, videoconferència i per correu. Tenim 39 empleats, incloent-hi els set guàrdies municipals i els vuit de les dues brigades, la de manteniment i la de neteja. La de manteniment, excepte dues setmanes, ha treballat al 100%, mantenint les mesures de seguretat. En la guàrdia municipal, han fet els torns les mateixes persones i hi havia un temps entre que acabaven uns i començaven els altres.
Tenen propostes econòmiques per actuar contra la Covid-19? Han fet algun ple per aprovar-les?
Sortosament, en el ple telemàtic del 2 d’abril vam aprovar una ordenança general de subvencions per a les subvencions de benestar social i ajuts d’urgència, i beques de llibres i de material. La partida prevista és de 14.500 euros, però es podria ampliar en 10.000 euros més si rebem ajuts de l’Estat o de la Generalitat. Probablement la partida és insuficient, això ja ho sabem, però com a mínim tenim unes bases per subvencionar les famílies en material escolar, extraescolars i casals d’estiu. També estam dissenyant un pla d’ajuda econòmica als comerços i a les empreses que s’han vist obligats a tancar. Potser haurem de sacrificar alguna cosa, però la gent agrairà que destinem els diners allà on calgui.
Com a llicenciada en veterinària, li puc preguntar sobre l’origen de la Covid-19? El contagi és d’un animal a l’home. S’ha parlat de pangolí o ratpenat, a humans? O està fet en un laboratori?
Entre animals i persones, hi ha molts contagis de moltes malalties. La grip o la ràbia són de les malalties que es poden transmetre. Els porcs, per exemple, pateixen la grip, i dels porcs a les persones es pot transmetre. Hi ha moltes malalties en què les persones poden ser finalistes, és a dir, que la via de transmissió és l’home. De vegades la persona es col·loca entre la cadena de transmissió i podem ser afectats per la malaltia, però no la transmetem. No sé si és una guerra biològica. Em costa de creure que estiguem tan malament.
En els negocis de Vilobí, com ha afectat la pandèmia?
Tots els bars i restaurants han tancat. I locals com ara la floristeria o la botiga d’electrodomèstics, també. Hi va haver mitja afectació en els mecànics, que sí que van estar dues setmanes que no podien fer res. I hi hagut autònoms, com ara pintors o palets que han hagut de cancel·lar part de l’activitat o mentre han pogut treballar, han hagut de reduir l’activitat. En perruqueries, per exemple, si es permet el servei a domicili en cas que sigui essencial, la major part del establiments del municipi no ho han fet perquè no es podia garantir la seguretat del personal i dels clients. A més en les activitats extraescolars i formació per a adults, va ser un daltabaix important i alguns han hagut de fer un ERTO [Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació]. De mica en mica, s’han anat adaptant a les noves tecnologies i hi hagi hagut classes de ioga i de piano telemàticament. Encara no vegis vida al carrer, es fan coses i socialment s’ha recuperat una mica l’activitat.
La crisi hipoteca les polítiques d’aquest mandat?
Tenim parat per ara mateix el centre de dia [previst a l’antic dispensari] i la reforma dels vestuaris del camp de futbol. També haurem de veure què passa amb el projecte pati, el projecte vencedor en els pressupostos participatius.
En què consistia?
Era un projecte perquè en el pati de l’escola [Josep Madrenys] hi hagués més elements naturals i menys paviment.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.