Montero defensa que l’estat d’alarma és “més garantista” que qualsevol altra llei durant la pandèmia
La portaveu obre la porta a introduir canvis en les pròrrogues i recorda que ja s’ha incorporat la cogovernança
La ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat que l’estat d’alarma és el mecanisme constitucional més que més garanties democràtiques ofereix per a limitar drets fonamentals com el de la mobilitat durant la pandèmia de la covid-19 i ha assegurat que l’instrument “no es pot comparar a cap llei ordinària o orgànica”.
Montero defensa que l'estat d'alarma "és el mecanisme més garantista" i que "haurà d'estar vigent mentre calgui restringir la mobilitat o la sortida del confinament s'hagi de fer de manera ordenada"#EnTempsRealEPA https://t.co/eWtAtiiq8u
— El Punt Avui 🎗️ (@elpuntavui) May 10, 2020
La portaveu ha obert la porta a afegir altres qüestions als decrets que prorroguin l’estat d’alarma per assegurar que té suport en el Congrés. “No tots els decrets han de ser iguals”, ha indicat Montero, que recorda que la quarta pròrroga, pactada a última hora amb Ciutadans, ja incloïa la cogovernança amb les comunitats autònomes.
En una roda de premsa aquest diumenge després de la reunió setmanal entre la Moncloa i les autonomies, la ministra d’Hisenda ha afirmat que l’estat d’alarma s’allargarà fins que sigui necessari limitar la mobilitat en qualsevol de les comunitats autònomes, encara que n’hi hagi d’altres que ja hagin acabat el procés de transició cap a la “nova normalitat”.
La portaveu de l’executiu espanyol ha contestat les crítiques d’alguns presidents autonòmics cap a l’estat d’alarma defensant que “no és res comparable a cap llei orgànica o ordinària per moltes modificacions que es facin”.
La titular d’Hisenda ha recordat que cada vegada que s’allarga aquesta mesura necessita el vistiplau del Congrés dels Diputats.
“No és un instrument capritxós, ni és vocació del govern mantenir-lo més enllà del temps que sigui necessari”, ha indicat Montero, que ha recordat que aquest mecanisme és l’únic que té “tota la salvaguarda” per restringir drets fonamentals en un moment extraordinari. “El decret d’alarma no és un programa ni un projecte polític”.
La portaveu ha obert la porta a introduir modificacions en cada decret nou d’estat d’alarma i ha recordat que les mesures de confinament han sigut “les més eficaces” per combatre la covid-19 i ha demanat “cautela i prudència” a la ciutadania i a les forces polítiques per evitar que “tota la feina feta fins ara es tiri a terra”. “En aquests decrets es poden incorporar altres qüestions”, ha insistit.
En relació a les queixes dels territoris que no han pogut entrar a la fase 1 del desconfinament, el govern espanyol entén que hi hagi “una certa decepció”.
Tot i això, Montero, ha assegurat que “córrer més del que podem ens pot tornar a la casella de sortida”. “Hi ha persones a qui els agradaria accelerar aquesta desescalada però forçar el ritme ens pot costar molt car, sobretot en termes de vides humanes, però també a nivell econòmic”, ha afegit.
En la reunió, els presidents de les autonomies han traslladat al govern espanyol les seves peticions sobre el fons de rescat no reemborsable de 16.000 milions d’euros que rebran per part de l’Estat.
A banda d’assegurar que 10.000 milions es destinaran a despesa sanitària, 5.000 seran per compensar pèrdues de recaptació i 1.000 més per a una finalitat social, la portaveu no ha aclarit quina quantitat rebrà cada territori.
En tot cas, ha assegurat que s’haurà de tirar endavant un decret llei per a constituir el fons que detallarà els criteris de repartiment i ha dit que l’executiu està estudiant les propostes de cada govern autonòmic i s’estan fixant en el pes de la població i en l’impacte que ha tingut la malaltia.
Montero ha assegurat que el finançament no serà “un obstacle” per a les comunitats autònomes per a continuar donant serveis públics de qualitat i ha recordat que les autonomies rebran 155.885 milions d’euros pel seu finançament, la xifra “més alta de la història”.
En tot cas, la ministra d’Hisenda ha fet una crida a la unitat de les forces polítiques i ha assegurat que s’han “d’aparcar les diferències” i ha considerat que seria “realment greu” allunyar-se del criteri sanitari en el procés de desconfinament i deixar-se portar per consideracions polítiques.