Sanitat avala la fase 0,5
L’àrea metropolitana de Barcelona, Madrid i part de Castella i Lleó continuaran dilluns a la fase 0 de la desescalada però amb algunes “millores”
El ministeri accepta la proposta de la Generalitat perquè Girona, Lleida, Catalunya Central, Garraf i Alt Penedès avancin a la fase I
El ministeri espanyol de Sanitat ha donat llum verd aquest divendres a què els sectors sanitaris de Girona, Lleida, Catalunya Central, Garraf i Alt Penedès avancin a la fase I de desconfinament a partir del proper dilluns, 18 de maig. També ha avalat que Barcelona i la resta de l’àrea metropolitana continuïn a la fase 0, però algunes millores per suavitzar el confinament, tal com proposava el govern amb l’anomenada fase 0,5.
En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que a partir de dilluns es podran posar en marxa algunes mesures d’“alleujament” del confinament a les zones que continuaran la fase 0 de la desescalada: l’àrea metropolitana de Barcelona, Madrid i diverses zones urbanes de Castella i Lleó. En total, uns 14 milions de ciutadans, el 30 % de la població de l’Estat.
Illa ha detallat que els comerços de menys de 400 m2 podran atendre els clients sense necessitat de cita prèvia –però amb mesures especials per als més grans de 65 anys–, la reobertura progressiva de serveis socials o el condicionament i la desinfecció de centres educatius i universitats.
També es permetran les vetlles fins a deu persones i l’assistència a llocs de culte fins a un terç de l’aforament, sempre amb mesures de distanciament físic i higiene.
A més, estaran permeses algunes activitats culturals, com el préstec de llibres a biblioteques o la visita a museus, que tindran l’aforament limitat al 30 % de la seva capacitat.
Es podrà reprendre l’activitat als centres científics que van haver de tancar amb el confinament.
En l’àmbit esportiu professional i federat, es podran realitzar entrenaments individuals, bàsics i mitjans i podran reobrir els centres d’alt rendiment, que hauran d’aplicar mesures de protecció i higiene reforçades.
En canvi, no es podran obrir terrasses de bars ni restaurants ni fer reunions socials o familiars en grups de fins a un màxim de 10 persones, una mesura que sí que està inclosa en la fase I.
El 70 % de la població supera la fase 0
Uns 32 milions de persones de catorze comunitats autònomes hauran superat el proper dilluns la fase 0 de la pla de desescalada i avançaran a la fase I o, en alguns casos, a la II.
A banda dels territoris catalans esmentats, progressarà a la fase I la totalitat del País Valencià.
També ho farà el conjunt de Castella-la Manxa, amb la incorporació de Toledo, Ciutat Real i Albacete, i Andalusia, on avancen en la fase les dues províncies que s’havien quedat enrere: Màlaga i Granada .
En el cas de Castella i Lleó, el ministeri ha donat el vistiplau a la petició del govern autonòmic perquè 42 zones bàsiques de salut passin la fase I, inclosa tota la comarca del Bierzo. Són tres zones de la província d’Àvila, cinc de Burgos, tres de Lleó, les onze del Bierzo –inclosa Ponferrada–, quatre a Palència, sis a Salamanca, dos a Segòvia, dos a Sòria, tres a Valladolid oest i 3 a Zamora.
Aquestes se sumen a les 26 zones bàsiques de salut rurals que es troben en fase I des de l’11 de maig, quan 53.000 habitants van donar el primer pas de la desescalada.
En total, 225.000 habitants es trobaran el proper dilluns en aquesta nova situació, l’11% de la població. No obstant això, totes les capitals de província es mantenen a la fase 0 avançada.
El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha valorat la “prudència important” amb què la Junta afronta la desescalada del confinament pel coronavirus que amb “tanta duresa” a afectat aquest territori. En aquest sentit, ha destacat que Castella i Lleó té “molt ben controlades” les zones que proposa per passar de fase.
Formentera, fase II
Les illes de Formentera, a l’arxipèlag de les Balears, i les d’El Hierro, la Gomera i la Graciosa, al de les Canàries, s’incorporaran directament a la fase 2. Aquests territoris insulars, que acullen 45.000 ciutadans, ja es van situar en la fase I el passat 4 de maig.
Més territoris la setmana vinent
Simón ha considerat que l’evolució de la pandèmia és molt bona i veu “altament probable” que a finals de la setmana vinent es decideixi que tot l’Estat o pràcticament tot se situï en la fase I, i alguns territoris més passin a la II.
El director del CCAES ha recordat que la idea és que cada fase duri almenys 15 dies. El ministre de Sanitat, però, ha apuntat que els calendaris són “orientatius” i que les decisions s’aniran prenent en funció de com avanci l’epidèmia.
En aquest sentit, ha explicat que s’està intentant que la capacitat de detecció sigui el més precoç possible i també “localitzada”, perquè si es produeix un rebrot, estigui el més acotat possible. “L’objectiu és ser el més precís possible i no haver de tornar a posar en confinament tot el territori espanyol”, ha dit.
Illa, que ha reivindicat una vegada més que l’estat d’alarma ha “funcionat”, ha afirmat que la primera etapa de la desescalada a anat bé. En aquest sentit, ha agraït la “responsabilitat de la ciutadania” i ha demanat que continuï així perquè és de vital importància en les noves etapes que vindran.
Les mascaretes, en estudi
Preguntat per si les mascaretes passaran a ser obligatòries, Illa ha explicat que ho continuen estudiant, que ho han abordat amb les autonomies, però que encara no s’ha pres cap decisió.
Sobre la quarantena que s’ha imposat als viatgers que arriben de l’estranger, el ministre ha explicat que aquesta mesura té com a objectiu protegir la salut pública i que durarà el mínim temps possible.
En matèria d’obertura d’escoles, ha indicat que els territoris que passen a fase II encara no les podran obrir, i així quedarà reflectit en el BOE de dissabte. Es continua treballant amb les comunitats per prendre una decisió.