Juliol i la “nova normalitat” contra la taula de diàleg
El desig del PSOE de no barrejar-la amb les eleccions basques i gallegues del 12, la invitació a Illa en campanya i el record a les víctimes el 16 resten dies per reunir la taula aviat
ERC votarà no al decret de Sánchez i el PP vira cap al sí amb Cs i el PNB
La represa normalitza les inèrcies de les agendes oficials, i amb la nova normalitat es reprèn la dificultat de trobar dates lliures per reunir la taula de diàleg Estat-Generalitat. ERC vol que la segona cita –la tornada del 26 de febrer a La Moncloa– se celebri els primers dies de juliol, però l’agenda del Madrid oficial s’hi conjura en contra. El desig del PSOE de no interferir en la campanya de les eleccions basques i gallegues del 12 de juliol, el fet que Salvador Illa –fix en la taula– sigui ara un actiu electoral que el PSE i el PSdeG volen exhibir en campanya i el record a les víctimes del virus el 16 de juliol resten dies al calendari. I el clima s’enrareix: ERC votarà en contra del decret de nova normalitat al Congrés perquè el PSOE “no negocia i opta pels vots més barats”, segons Marta Vilalta (ERC). “Quina alegria!”, lloa el portaveu de Ciutadans, Edmundo Bal.
L’afany republicà per tornar a seure aviat amb el govern de Sánchez i així enviar el missatge que es continua cobrant el preu de la investidura topa amb la implicació del president espanyol en les campanyes d’Idoia Mendia al País Basc i de Gonzalo Caballero a Galícia, en les quals vol fer almenys tres mítings.
Illa, ara reclam electoral
La cita amb les urnes havia de ser el 5 d’abril –així ho va forçar el lehendakari Iñigo Urkullu per deslligar el País Basc del calendari català i de qualsevol onada independentista–, però el virus les va ajornar al 12 de juliol. En aquest joc de vasos comunicants, ara és Urkullu –que el desembre del 2017 va dir allò de “no es pot dirigir un país via telemàtica, per internet” per atacar Carles Puigdemont, una frase que li ha retornat com un bumerang pel virus– qui altera el calendari del vicepresident Pere Aragonès i del president Quim Torra. Qualsevol imatge de taula i estovalles entre Sánchez i els ministres amb Torra i els consellers seria aprofitada pel PP i Cs –al País Basc van en coalició– per atacar els socialistes per haver cedit amb ERC i JxCat i deixaria en mal lloc el peix al cove del PNB, un segell que ara li disputa EH Bildu a Madrid, com es va veure amb la frustrada derogació total de la reforma laboral.
Que Sánchez s’impliqui en campanya es donava per fet pel valor que aporta a tot candidat un inquilí de La Moncloa, però el que cap estrateg electoral es podia imaginar abans del març és que a un ministre de Sanitat com Illa, que iniciava el mandat sense competències perquè estan traspassades a les comunitats, se’l disputarien el PSE i el PSdeG per enrolar-lo en els mítings com a reclam electoral. I això és un contratemps per a la taula: Illa hi té un seient fix al costat de la vicepresidenta Carmen Calvo i el titular de Transports, José Luis Ábalos.
Amb Torra i Sánchez
A més de les traves per al quòrum, La Moncloa ha vist en el divorci en viu al Congrés entre Gabriel Rufián (ERC) i Laura Borràs (JxCat) un regal per invocar la divisió com a fre per a la convocatòria. “Primer s’han de posar d’acord ERC i JxCat”, diu l’entorn de Sánchez per defugir la pressió i la culpa. “Torra no hi creu i estem en espera que el govern s’aclareixi sobre aquesta qüestió”, va insistir en l’argumentari ahir el líder del PSC, Miquel Iceta. Davant aquestes veus, la portaveu republicana, Marta Vilalta, va exigir al govern espanyol que “no busqui excuses per no convocar la taula” i aposta per la presència de Torra i Sánchez també en la segona cita, perquè la situació “ha canviat molt”. “Que el PSOE no despisti, que no s’espolsi les responsabilitats. Amb JxCat, fa temps que hi estem parlant i estem d’acord”, precisa Vilalta. “Seria un bon missatge i una bona iniciativa que pogués tornar a ser al màxim nivell i amb les màximes garanties possibles”, reblava la portaveu d’ERC. Segons ella, hi ha converses obertes per tancar una data entre els presidents i concretar l’ordre del dia entre els equips de coordinació. El problema de voler seure amb Sánchez és que la nova normalitat suposa el retorn dels viatges internacionals del president: l’1 de juliol va a la frontera amb Portugal per reobrir-hi el trànsit en un acte amb António Costa, i després viatjarà a Brussel·les al primer Consell Europeu presencial postalarma.
Ja sense estat d’alarma, a ERC no oculten l’enuig creixent i ahir avançaven el no en la votació del decret de nova normalitat demà passat al Congrés. Fan evident, així, que les relacions amb el PSOE no estan en el millor moment. “No han obert negociació com pertocaria per poder tenir el nostre suport, i hem vist com han optat pels vots més barats, els de Cs, a canvi de res”, alerta Vilalta. ERC no veu bé aspectes del decret sobre la presa de decisions a partir d’ara i el seguiment sanitari de la pandèmia, i és partidària de posar en relleu la pedagogia i la corresponsabilitat ciutadana en la prevenció dels contagis en lloc de “la imposició, la militarització i les sancions” que aplica el govern espanyol, segons Vilalta, que veu poc marge per poder reconduir la posició.
Tot i que quan va assolir l’últim acord per prorrogar l’estat d’alarma ERC es vantava de deixar Cs en la irrellevància, els d’Inés Arrimadas guanyen protagonisme com a socis preferents de la nova normalitat, que podria durar fins al 2021 o més enllà si no hi ha vacuna, després de ser l’únic partit que ha votat a favor de les sis pròrrogues de l’estat d’alarma juntament amb el PNB. “Quina alegria!”, lloava Edmundo Bal per celebrar que ERC “s’enfadi amb el govern”. “Se’ns enfaden Rufián i Urkullu. Això és que Cs ho fa bé”, opina Bal. Pressionat pels presidents autonòmics, Pablo Casado s’obre a votar a favor del decret si es tramita com a projecte de llei: “Espero que Sánchez firmi un pacte d’estat de sanitat com el de Toledo.”
Si Vilalta veu “gairebé impossible, o impossible del tot”, un acord sobre el pressupost estatal del 2021 que els inclogui a ells i a Cs –“dos models del tot als antípodes”–, Bal s’hi posa bé. “Si anem plegats a Europa per negociar les ajudes, com pot ser que no anem plegats aquí per construir uns pressupostos d’emergència nacional?”, sosté Bal.
LES FRASES
Converses sobre el vot al suplicatori de Borràs
Ò. PalauERC va assegurar ahir que hi ha “converses en marxa” amb JxCat i la CUP per buscar una posició única en la votació de dijous al Congrés sobre el suplicatori per poder jutjar la diputada de JxCat Laura Borràs per presumptes irregularitats comptables i tracte de favor quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, després que en la comissió de l’Estatut del Diputat, que ja hi va donar llum verd dijous passat, els republicans s’absentessin en la votació per evitar prendre posició. Segons la portaveu del partit, Marta Vilalta, aquests dies s’estan intensificant els contactes per trobar “una posició comuna i una fórmula compartida”, que en tot cas serà simbòlica, ja que ja és segur que la votació tirarà endavant amb els vots del PSOE, el PP, Cs i Vox. Vilalta va evitar confirmar que la petició d’ERC sigui igualment que tots s’hi absentin, però sí que va posar tres premisses que creu que cal complir: que qualsevol mena de dubte es pugui “investigar amb garanties”; que hi hagi “sempre tota la solidaritat amb les persones perseguides políticament pel fet de ser independentistes”, i que es “mantingui la integritat” del moviment. “Estem tenint converses, i volem aprofitar els dies d’aquí a dijous; ens donem marge per trobar la fórmula”, resumia.
Els contactes arriben precisament mentre ERC continua insistint en la necessitat “urgent” que tot l’independentisme torni a “seure en una taula” per tancar una diagnosi “tan compartida com sigui possible” sobre el punt en què està, i traçar “una estratègia conjunta”, que veu “imprescindible” per continuar avançant, uns deures que “fa molt temps” que haurien hagut de fer, però que no arriben per enlloc. “La necessitem per afrontar els passos següents, perquè això evitaria que cada nou embat de l’Estat creés una divisió interna que entenem que cansa moltíssim i fa enfadar la ciutadania”, constatava Vilalta, que admetia que, en la negociació, també hi ha d’entrar “l’escenari electoral”. La portaveu parlava d’un doble nivell d’acords necessaris: amb les formacions polítiques amb representació i amb les entitats independentistes de caire cívic. “Llavors representem al màxim el moviment independentista”, concloïa Vilalta, que felicitava Elisenda Paluzie per haver revalidat la presidència de l’ANC, i desitjava que l’entitat “torni a ser” un espai transversal, tan representatiu com sigui possible i que “aglutini” tot el moviment.