CCOO, UGT i USOC reclamen diàleg per sortir de la crisi
Unes 5.000 persones es manifesten a Barcelona per demanar que es prioritzi el rescat de les persones i els salaris
Els sindicats demanen a Torra que reactivi la taula del consell del diàleg
Unes 5.000 persones, segons els sindicats, van assistir ahir a la concentració convocada per CCOO, UGT i USOC a Barcelona per reclamar que es tingui en compte la classe treballadora en la gestió d’aquesta nova crisi que amenaça, de nou, de castigar els treballadors mentre continuen augmentant els beneficis d’uns pocs.
Sota el lema “Un acord per rescatar les persones, els treballs i els salaris”, els sindicats van reclamar la derogació de la reforma laboral i van exigir feines i salaris dignes. “La crisi econòmica nosaltres no la pagarem”, va advertir el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, durant els parlaments.
Així, durant l’acte es va demanar “posar la vida al centre” de les polítiques, “dignificar” les condicions de vida dels treballadors essencials, establir un pacte per a la reactivació de l’economia i fer un “front democràtic” en defensa de la llibertat. En concret, el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, va reclamar al president de la Generalitat, Quim Torra, i al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, reactivar la taula del consell del diàleg social perquè es posi a treballar “urgentment i de manera intensiva”. “No pot ser que els treballadors i treballadores o empresaris i empresàries no tinguin res a dir per desenvolupar la reactivació de l’economia, les empreses i la protecció de l’ocupació de milers de llocs de treball”, va afirmar.
La concentració es va dividir en quatre grups distribuïts en diferents punts de Via Laietana. El primer grup, format per treballadors del sector industrial i agroalimentari, va reclamar futur per a les plantes de Nissan a Catalunya. Els altres grups de persones, més petits, estaven formats per empleats del sector sanitari i de la dependència, el de la neteja i el del comerç i l’hostaleria. “Continuarem mobilitzant-nos, no cedirem i no caurem en la trampa de vendre una planta que és competitiva”, va afegir el president del comitè d’empresa de Nissan, Juan Carlos Vicente. Durant la concentració, els treballadors van reclamar futur per a les plantes de la multinacional japonesa a Catalunya i van recordar que el seu tancament afectarà 25.000 famílies. La capçalera de la mobilització es va ubicar a la plaça d’Antonio López, on l’actriu Vicky Peña va llegir el manifest. “Mai més retallades en sanitat. Mai més mercantilització de les cures. Cal reforçar de manera decidida els serveis públics”, sosté el manifest.
La concentració a Barcelona forma part d’una convocatòria més àmplia a Catalunya i arreu de l’Estat. A Girona, mig centenar de persones es van concentrar a l’avinguda Jaume I, davant l’antiga seu del Banc d’Espanya, enarborant les senyeres dels sindicats CCOO i UGT i pancartes amb el lema “Per unes vides dignes. Rescatem persones, treballs i salaris”. Durant l’acció, que va durar a penes vint minuts, la meitat dels quals es van destinar a calcular les distàncies preventives entre els assistents, es va llegir el manifest i es van cridar consignes “contra les retallades en la sanitat i la mercantilització de les cures” i “a favor d’un nou model econòmic, turístic i energètic”, mentre pels altaveus sonava a tot volum el tema Resistencia, del grup Ska-P, alternativa proletària al Resistiré popularitzat als balcons. Tot i que es va haver de tallar la via al trànsit, no es va produir cap embús.