La CUP insta el Govern a crear una empresa farmacèutica pública
També proposa retirar l’estàtua de Colom i suspendre de sou els mossos del Bages, tot i ser un ple sobre la covid-19
La CUP-CC insta el Govern a crear una empresa farmacèutica pública dedicada a l’adquisició de materials i productes, producció i distribució de medicaments i els controls de qualitat per a la fabricació industrial i acondicionament de medicaments d’ús humà i veterinari.
Els anticapitalistes han registrat aquesta proposta de resolució en el marc del ple monogràfic sobre la covid-19, en què impulsen altres iniciatives que no hi estan directament relacionades, com ara exigir la retirada del monument a Cristòfol Colom a Barcelona o suspendre de sou i feina als sis agents de Mossos d’Esquadra implicats en l’agressió racista al Bages.
També reclamen una comissió d’investigació sobre les actuacions dels Mossos després del “fracàs” de l’auditoria.
El grup parlamentari creu que la creació d’una empresa farmacèutica pública és “el millor mecanisme” perquè no s’anteposi el lucre a la vida. Defensen que es pot garantir la seguretat dels medicaments, acabar amb els desabastiments, reenfocar la investigació, millorar la transparència o afavorir el control dels preus.
En matèria sanitària, els cupaires demanen reobrir tots els CAP amb els serveis que es desenvolupaven abans dels efectes de la covid-19, recuperar el dret a la visita presencial i garantir el pressupost del departament de Salut per garantir que totes les visites i intervencions programades per aquest 2020 es poden fer. També augmentar el pressupost per a recuperar les retallades en retribucions patides pels treballadors des del 2010.
D’altra banda, demanen internalitzar la gestió dels serveis de prestació del transport sanitari de Catalunya, dotar l’atenció primària dels recursos humans i materials necessaris per a fer seguiment dels positius de covid-19 -un cop aprovat rescindir el contracte amb la filial de Ferrovial.
Els anticapitalistes també proposen crear un fons especial i específic per a la reactivació econòmica i l’impuls del cooperativisme amb un crèdit extraordinari urgent per a rescatar empreses industrials en situació crítica que decideixin orientar-se cap a la propietat cooperativa.
Tot plegat, assenyalen, podria venir acompanyat d’una agència específica que no hauria d’estar ubicada a Barcelona per al reequilibri territorial i el combat contra el despoblament.
D’altra banda, en matèria d’habitatge, reclamen un pla de xoc per garantir que les persones que “malviuen” a pensions i al carrer tenen un reallotjament digne i adequat.
També dotar de pressupost les partides per a habitatges i drets socials, arribant al 3% del PIB per suplir “l’ínfim parc d’habitatge d’emergència” actual. En aquesta proposta també demanen modificar el marc regulador dels pisos turístics i dels lloguers de temporada perquè passin del mercat de lloguer permanent i no temporal.
Els anticapitalistes dediquen diverses propostes relacionades amb els Mossos d’Esquadra, com la de suspendre de sou i feina als sis agents dels Mossos d’Esquadra implicats en l’agressió racista del Bages perquè “ho permet el reglament disciplinari, que preveu explícitament la possibilitat de suspendre un agent mentre està pendent de resolució d’un judici”, segons la lectura que fan els cupaires.
També la creació d’una comissió d’investigació per analitzar els mecanismes interns de control, avaluació i correcció i la possibilitat d’implementar mecanismes independents de control i fiscalització de les actuacions policials.
Tot plegat, perquè consideren un “fracàs” l’auditoria interna feta pública el passat dilluns. La CUP també exigeix al Govern retirar-se de l’acusació i la sol·licitud de l’arxiu de totes les causes obertes “contra persones que han exercit el seu legítim dret a la dissidència política”.
Pel que fa a la retirada de l’estàtua de Colom, la CUP-CC ho emmarca en la demanda d’iniciar un procés de memòria i reparació històrica sobre el colonialisme i l’esclavisme català.
A més, proposen un pla integral per lluitar contra el racisme i la islamofòbia que estableixi sancions per acabar amb “la discriminació en l’accés a l’habitatge per part d’entitats bancàries i agències immobiliàries” i “amb la discriminació en l’accés als llocs de treball”.
Garantir que cap jove extutelat queda fora del sistema de protecció un cop fa els 18 anys és una de les altres iniciatives incorporades.
Finalment, reclamen garantir l’educació presencial a tots els nivells educatius, disminuir les ràtios fins a 10 en l’educació infantil i fins a 15 en la primària i secundària, crear noves places escolars públiques o ampliar les beques.
Reivindiquen una estratègia territorial de l’activitat agrària; crear un Observatori contra les violències masclistes com a entitat de dret públic; o dur a terme una reforma integral de la política d’adjudicació de subvencions i contractes per evitar tràfic d’influències, favoritismes o vulneració de drets laborals en la cultura.