La semillibertat dels presos polítics, a tocar
Els penals proposen per unanimitat classificar-los en tercer grau
Si Justícia ho aprova serà immediat, tot i la fiscalia
Les juntes de tractament de les presons de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Wad-Ras (Barcelona) i Puig de les Basses (Figueres) van aprovar ahir “per unanimitat” la proposta que els nous presos polítics passin de segon a tercer grau, un fet que implica que només hauran d’anar a dormir al penal o a un centre obert de dilluns a divendres.
Ho va anunciar ahir el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima de Catalunya, Amand Calderó, que va detallar que les juntes de tractament dels tres penals es van reunir simultàniament, a les 9 del matí, per “protegir d’amenaces i coaccions els funcionaris de la Generalitat”, fent una clara al·lusió al fet que en ple confinament per la pandèmia el Tribunal Suprem va advertir, a través d’un correu de Whatsapp, que actuaria contra els funcionaris de presons si excarceraven els líders independentistes.
La decisió de proposar la semillibertat als nou independentistes catalans és la revisió que per llei tocava fer ara en passar sis mesos de la primera proposta i l’han adoptat uns trenta professionals diferents dels tres centres penitenciaris, que –segons Calderó– han valorat la conducta, l’adaptació al centre, les condicions de l’entorn, l’absència d’antecedents i el risc de reincidència dels interns. Ara tècnics del Servei de Classificació de la secretaria de Mesures Penals han de validar o tirar enrere la proposta dels penals. La unanimitat assolida ahir fa preveure que donaran llum verd al tercer grau (només en revoquen un 5%). “Aquest cap de setmana és massa aviat perquè ja surtin en tercer grau”, va admetre Calderó, una manifestació que alhora indica que els tècnics del Departament de Justícia no trigaran gaire a aprovar la semillibertat dels presos polítics, tot i que tenen de termini fins a dos mesos per fer-ho.
En la primera proposta de classificació dels presos polítics es va apostar pel segon grau per a tots ells, el 15 de desembre passat, després d’un intens debat i sense unanimitat, segons el secretari de Mesures. Els tècnics del Departament de Justícia ho van validar gairebé un mes després, el 9 de gener. Per això, ara el termini per fer la revisió de grau era el 9 de juliol que ve.
Si Justícia aprova el tercer grau, aquest serà executat de manera immediata, malgrat que s’espera que la fiscalia presenti recurs en contra. Primer ho ha de fer al jutjat de vigilància penitenciaria i, si no el convenç, al tribunal sentenciador, que en aquest cas és el Tribunal Suprem, que els va condemnar a penes de 9 a 13 anys de presó. No obstant això, l’alt tribunal no va posar cap condició en el compliment de la condemna, com el fet d’haver complert la meitat de la pena per tenir permisos, com sol·licitava la fiscalia. Si, com sembla, Justícia aprova aviat la semillibertat per a l’exvicepresident Oriol Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, els exconsellers Dolors Bassa, Raül Romeva, Quim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, a més dels líders socials, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tots nou podran seguir amb les activitats de voluntariat i de feina que van començar a fer a l’exterior de la presó des del febrer passat, amb l’aplicació de l’article 100.2, i hauran de tornar a la nit a la presó o a un centre obert, com hi ha al penal de dones o a l’antiga presó de joves de Barcelona, a la Trinitat. Els caps de setmana (les juntes determinaran si també’inclouen els divendres), els presos polítics podran dormir a casa seva, amb les seves famílies. A més, en tercer grau, tindran 48 dies de permisos a l’any, (en 2n grau en són 36).
Precisament, fa unes setmanes l’expresidenta Forcadell es va traslladar de la presó de Mas d’Enric, on va demanar anar per cuidar la seva mare, a la de dones de Barcelona, per estar més a prop de la seva família. “He tornat a Sabadell després de 819 dies. He abraçat els meus fills i nets després de 105 dies d’enyorament. Massa dies per oblidar”, piulava l’expresidenta el 18 de juny. I l’exconsellera de Treball i Afers Socials Dolors Bassa va piular ahir sobre la proposta de tercer grau: “Pot ser un nou bri d’aire fresc, però no és definitiu. Jo vull, necessito, i espero la llibertat. Continuo sent unA presa política sigui en el grau que sigui.”
El secretari de Mesures Penals recordava que només un 7% de les classificacions en tercer grau aprovades per Justícia són tombades per jutges i tribunals. Dels actuals 7.892 reclusos que hi ha a Catalunya, un 30% estan em tercer grau, segons les dades estadístiques de Justícia. Calderó va indicar ahir que Catalunya, l’única que té les competències delegades en presons, ha estat una de les que més ha fomentat que reclusos en tercer grau (uns 1.500) passessin el confinament a casa seva per evitar contagis de la Covid-19, aplicant l’article 86.4 del reglament penitenciari.
Calderó va assegurar que la presó “no és espai ni per al càstig ni per a la venjança, sinó un àmbit de rehabilitació”, un principi reconegut a l’Estatut i la Constitució, que, segons ell, ha de tenir en compte “tothom, fins i tot els que branden la carta magna cada dia”. El secretari també va manifestar que l’execució de la sentència del Suprem “no està sobre la taula de cap conseller ni president de la Generalitat, perquè, si depengués de la Generalitat, mai haurien estat a la presó”.
D’altra banda, Cs va registrar ahir al Parlament, coincidint amb les propostes de les juntes, dues sol·licituds perquè la consellera de Justícia, Ester Capella, i el secretari de Mesures Penals expliquin el “principi d’igualtat de tracte als interns dels penals en la concessió de beneficis penitenciaris” sense fer referència als presos polítics, segons l’ACN.