Espanya evita posicionar-se contra la Xina a l’ONU pels drets humans a Hong Kong
Desapareixen de les biblioteques els llibres de prominents figures demòcrates
La policia pren mostres d’ADN de ciutadans detinguts en les protestes
Espanya no va afegir-se a una proposta de declaració encapçalada pel Regne Unit davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides en què es condemnaven les recents mesures implementades per la Xina a Hong Kong que podrien violar els drets humans. En la votació, només 28 països –la majoria de la Unió Europea– dels 193 membres van donar suport a la moció britànica i 53 ho van fer al paper de la Xina, entre què Corea del Nord i Veneçuela. Diversos països europeus, com ara Espanya, Itàlia i Polònia, no van participar en la votació d’aquesta proposta evitant així posicionar-se en contra del gegant asiàtic. Diverses veus en eal Regne Unit van criticar la manca d’una política comuna de la Unió Europea respecte de Pequín. Només el president del Consell Europeu, Charles Michel, va fer una declaració “deplorant la decisió” de la Xina d’imposar la llei de seguretat.
En aquest sentit, el gegant asiàtic continua la seva caça de bruixes a Hong Kong, fent desaparèixer de les biblioteques i les llibreries llibres que tinguin per temàtica principal la democràcia i, específicament, les obres de prominents personalitats i líders de l’oposició democràtica. Qui ho va denunciar via Facebook va ser un dels principals líders democràtics, Joshua Wong, autor d’Unfree Speech: The Threat to Global Democracy and Why We Must Act, Now, (‘Sense llibertat d’expressió: Què amenaça la democràcia i per què hem d’actuar ara’), que ha estat un dels més perjudicats per la decisió, com també ho ha estat la diputada Tanya Chan. “El terror blanc continua estenent-se. La llei de seguretat nacional és, fonamentalment, una eina per incriminar el discurs”, va escriure Wong en el seu compte d’aquesta xarxa social, i va assegurar que Pequín imposa una censura “a l’estil de la Xina continental”.
El Departament de Serveis Culturals i d’Oci, l’organisme governamental que regenta les biblioteques públiques de l’excolònia britànica, va justificar la decisió assegurant que “es revisaran si certs llibres violen les estipulacions de la llei de seguretat”. El departament va assegurar que buscaran assessorament legal en aquest procés de revisió, però que, en cap cas, els llibres estaran disponibles per ser prestats. “Després de la nostra revisió, actualitzarem la situació dels llibres per veure si es poden agafar en préstec o no”, va assegurar un dels funcionaris locals.
Més greu encara va ser la confirmació de la policia de Hong Kong que membres del cos havien obtingut mostres d’ADN de deu dels detinguts de la protesta del passat dimecres. Tot i que la policia hongkonguesa pot extreure tot tipus de dades dels detinguts sense previ consentiment, prendre mostres genètiques de sospitosos s’utilitza més sovint per investigar delictes com ara una violació o una agressió greu, segons un advocat de diversos dels detinguts. Segons un portaveu policial, els deu manifestants van ser detinguts per incitar a la subversió, pel que podrien ser empresonats fins a 10 anys si són declarats culpables.