Sánchez confia tancar “un bon acord” per al pla de recuperació de la UE
El president del govern espanyol defensa un paquet “que permeti la recuperació” després de la Covid-19
Espanya insisteix en “l’oposició frontal” a la unanimitat per atorgar les ajudes de la UE
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confia poder tancar “un bon acord” sobre el pla de recuperació de la Unió Europea (UE) en la cimera que reuneix els caps d’estat i de govern europeus des d’aquest divendres a Brussel·les.
En un missatge a les xarxes socials mentre encara segueix en marxa la trobada, Sánchez ha apuntat que els líders segueixen “buscant punts d’unió per avançar” cap a un acord sobre el fons de recuperació i el pressupost europeu per als pròxims set anys.
Continuamos en Bruselas. Una intensa jornada de reuniones y encuentros bilaterales para alcanzar un buen acuerdo para España y para el conjunto de la #UE.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) July 18, 2020
Seguimos buscando puntos de unión para avanzar en el paquete financiero que permita la recuperación tras la pandemia. #EUCO pic.twitter.com/12oyWIq3Pq
Segons el president del govern espanyol, cal acordar un “paquet financer que permeti la recuperació” després de la pandèmia de Covid-19. Els líders del bloc comunitari negocien el pla econòmic des de divendres al matí.
Espanya insisteix en “l’oposició frontal” a la unanimitat que reclamen els Països Baixos per atorgar les ajudes europees. Fonts diplomàtiques espanyoles no descarten, però, acceptar que qualsevol estat pugui portar els plans de reformes presentats a revisió a la reunió de ministres de Finances o a una cimera de líders europees sempre que la decisió final no sigui per unanimitat.
Segons les mateixes fonts, Espanya confia que es pugui tancar un “bon acord”, però indiquen que aquest podria arribar aquest diumenge. “Avui no donaria temps”, diuen.
“La negociació segueix sent difícil”, apunten fonts diplomàtiques espanyoles, que indiquen que la negociació “no està estancada” però que tampoc s’han fet grans avenços.
Els punts que allunyen l’acord continuen sent, segons les mateixes fonts, la condicionalitat lligada a les ajudes, la suma del fons de recuperació i les compensacions que reben els contribuents nets.
Els anomenats estats ‘frugals’ –els Països Baixos, Àustria, Suècia i Dinamarca- pressionen per reduir el volum del fons de recuperació i la quantitat de transferències mentre reclamen augmentar les compensacions per aportar més al pressupost del que reben.