Política

Salvini podrà ser jutjat pel cas ‘Open Arms’

El Senat obre la via a un eventual procés per segrest de persones

Quan era ministre de l’Interior va impedir que desembarquessin els nàufrags rescatats pel vaixell català

El Senat italià va autoritzar ahir a la tarda que Matteo Salvini pugui ser jutjat per segrest de persones pel cas Open Arms. Els fets es remunten a l’agost de l’any passat. L’aleshores viceprimer ministre i ministre de l’Interior del govern grillino-leghista va impedir durant 20 dies el desembarcament del vaixell de l’ONG catalana, malgrat les preocupants condicions de salut dels prop de 150 nàufrags rescatats.

Al final, el vaixell va poder atracar a Lampedusa gràcies a la intervenció inèdita del tribunal regional del Laci, que va establir que hi havia una “situació d’excepcional gravetat i urgència a bord”.

El 26 de maig, la junta per la immunitat del Senat havia denegat l’autorització del tribunal de Palerm d’aixecar la immunitat a Salvini. La clau de la victòria del líder xenòfob va ser, aleshores, Matteo Renzi. L’ex-primer ministre va donar un cop de mà al leghista: va decidir no participar en la votació, fent, així, que Salvini conservés la immunitat.

“Defensa de la pàtria”

En aquella ocasió, el motiu que va donar Renzi per salvar Salvini va ser que no considerava que la responsabilitat fos només seva, sinó també dels altres ministres del govern de Giuseppe Conte.

I, en efecte, en tot moment les accions del ministre de l’Interior van tenir el suport dels seus socis grillini i del primer ministre. Aquesta és, de fet, la versió que sosté Salvini, a més de reivindicar que va actuar per “defensar la pàtria”.

Renzi no ha justificat el seu canvi d’estratègia. Quan ahir va anunciar que aquest cop trauria la immunitat a Salvini, va deixar anar que la responsabilitat no hauria de recaure només sobre el líder leghista. Va recordar que la decisió de no permetre desembarcar els immigrants rescatats va ser “avalada” pel primer ministre Conte. I que també votarà a favor que es pugui jutjar per aquells fets el senador Danilo Toninelli, del Moviment 5 Estrelles (M5E), que fa un any era el ministre de Transports.

Per tant, l’acció de Renzi, més que contra Salvini, podria ser llegida contra el govern al qual, en teoria, el seu partit dona suport. Conte lidera un executiu de coalició entre el M5E i el Partit Demòcrata, amb l’ajut d’Itàlia Viva. Però Renzi ha manifestat més d’un cop que preferiria altres escenaris: des d’un govern en què també hi hagués la dreta i l’extrema dreta fins a un govern de caràcter “tècnic”.

No és encara segur que el líder leghista sigui processat, dependrà de la fiscalia i el tribunal de Palerm. Salvini, per la seva banda, aprofita l’ocasió per fer-se propaganda.

Quan va mantenir el torcebraç amb Open Arms gaudia d’un extraordinari suport popular –i la decisió de no permetre el desembarcament, també.

Per això, Salvini diu que qui aniria a judici seria “tot el poble italià” i intentarà explotar la imatge de màrtir per remuntar en els sondejos. És una jugada arriscada: a curt termini pot donar-li embranzida, però si fos condemnat no podria presentar-se a les eleccions. El recorregut judicial, en tot cas, serà llarg, i de moment Salvini ja torna a ser protagonista.

LA XIFRA

149
senadors
van votar ahir a favor de retirar la immunitat a Salvini, mentre que 140 hi van votar en contra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.