L’UCE serà mig virtual i repartirà espais per tot Prada
Deixa l’històric Liceu Renouvier i molts cursos seran en línia per la Covid-19
Puigdemont, un dels grans atractius
Si no hi ha un gir molt dràstic a última hora –com ara un tancament de la frontera per les autoritats franceses–, la pandèmia no impedirà enguany la celebració d’una cita històrica com la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que del 16 al 23 d’agost arribarà ja a la 52a edició. Això sí, els efectes de la Covid-19 s’hi deixaran notar, començant pel fet que aproximadament la meitat dels cursos seran per videoconferència –a través d’un campus virtual d’accés exclusiu–, i això farà que hi hagi dos tipus de matrícula: presencial i en línia. Fins al 6 d’agost, per cert, es poden sol·licitar ajuts a l’agència de la Generalitat Agaur.
L’altra gran novetat serà la seu física, ja que per primer cop en aquest més de mig segle es deixaran les instal·lacions del Liceu Renouvier, i les activitats presencials es repartiran per diversos espais dins la mateixa vila de Prada, al Conflent. El principal serà l’alberg Pau Casals-Canigó, gestionat per la fundació de l’UCE, que a més de servir d’allotjament a bona part dels alumnes, enguany també serà el marc de la majoria de cursos presencials. Els actes principals, això sí, tindran lloc al poliesportiu Henri Gipolo, que amb un aforament de 500 persones garanteix les distàncies de seguretat, i altres jornades i tallers es faran al Casal del Conflent o la sala del Pessebre. Els concerts i espectacles, d’artistes com Cesk Freixas, Ginestà, Ebri Knight o Xavi Sarrià es faran com és costum a la plaça Major.
A falta de tancar el programa –més que mai, enguany l’evolució de la pandèmia marcarà per exemple la presència o no de responsables polítics com el mateix president Torra, que en l’última edició hi va avançar les línies del següent curs polític–, un dels atractius principals de la cita serà la presència de l’expresident Carles Puigdemont, que amb la immunitat com a eurodiputat el dia 21 podrà tornar a la Catalunya del Nord per pronunciar una xerrada titulada amb un interrogant: Independència desactivada? El 2015 ja havia participat en un dels debats a Prada com a alcalde de Girona i president de l’AMI. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, hi parlarà el dia 19 sobre Agenda verda, agenda nacional, i la titular de Cultura, Mariàngela Vilallonga, hi serà el 22 en un homenatge al poeta Josep Carner en els 50 anys de la seva mort. L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, també hi evocarà el dia 20 els 25 anys del concili provincial tarraconense. A més, hi haurà debats amb experts sobre l’ús del català a les xarxes, el cas d’Irlanda i l’autodeterminació o el poder judicial, política i societat civil a l’Estat espanyol. El premi Canigó es donarà a l’històric polític i empresari Josep Espar i Ticó, un dels fundadors de l’Avui, i al diari digital Vilaweb. Els cursos habituals, de diverses disciplines, no seran aliens a l’actualitat, i destaquen el de dret sobre diferències de cultura jurídica entre l’Estat espanyol i la UE, i el de risc ambiental, emergència climàtica i Covid-19, que tractarà sobre els aiguats al Francolí, el temporal Glòria o els grans focs de l’últim any.