Creix la protesta contra el líder israelià per la gestió del virus i la corrupció
Milers de persones es manifesten el cap de setmana en actes arreu del país
Destaca la presència de joves en unes mobilitzacions cada cop més massives
Lluny d’amainar, l’onada de protestes contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per la gestió de la crisi sanitària i pels casos de corrupció, creix cada dia que passa. Més de 10.000 persones es van mobilitzar durant el cap de setmana per exigir la dimissió del primer ministre i líder del partit conservador Likud.
Les protestes són cada vegada més multitudinàries arreu del país. Les últimes manifestacions, dissabte al vespre i ahir al matí, van tenir lloc a Jerusalem, seu de la residència oficial del primer ministre, i davant la seva casa d’estiueig al centre del país, prop de Tel-Aviv, i també en desenes d’encreuaments de carreteres. Durant tot l’estiu, els israelians han omplert els carrers per reclamar una vegada i una altra la renúncia de Netanyahu. Famílies senceres, parelles grans i molts joves van cantar, cridar, saltar i ballar durant el cap de setmana –tots amb mascareta– davant la mirada atenta de milers d’agents de la policia, que van muntar un gran dispositiu per evitar disturbis.
Molts dels manifestants portaven banderes d’Israel; d’altres, imatges del primer ministre amb uniforme de presidiari, i alguns anaven amb banderes de l’orgull LGBT. Els símbols eren diversos, així com els missatges. N’hi havia que s’enfocaven més en el judici per corrupció contra el primer ministre –acusat de frau, suborn i abús de confiança–; d’altres, en el que denuncien com una gestió irresponsable de la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica que se n’ha derivat. Ahir, durant una reunió del govern, Netanyahu va acusar els “mitjans esbiaixats” de donar suport a les protestes en contra seu.
“Aquestes manifestacions estan alimentades pels mitjans, en una escalada mai vista”, va explicar als seus ministres. Als manifestants “se’ls anima i se’ls permet paralitzar barris i bloquejar carreteres”, hi va afegir. “[Els mitjans] no informen sobre les manifestacions; hi participen. Hi afegeixen gasolina.”
Aquestes mobilitzacions són les més massives des de les protestes socials del 2011 contra l’augment del cost de la vida.